Büyük Balık Operasyonu

24.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Finans piyasalarındaki krizin perde arkasından büyükler çıktı. `Büyük balık` olarak adlandırılan üç bankanın, küçük balık denilen orta ölçekteki bir bankayı sıkıştırdıkları öne sürülüyor. Amaç, ucuz fiyatla Hazine bonosu toplamak.


Faizlerin düşmesiyle ellerindeki bono portföylerinden kayıplara uğrayan bazı büyük bankaların, 2001 yılını kurtarabilmek için ucuza kamu kağıtları toplamak için böyle bir operasyona giriştikleri öne sürülüyor. Kasırga Operasyonu`nun puslu havasını da fırsat bilen büyükler, elinde yüklü miktarda Hazine bonosu ve devlet tahvili bulunan bankayla işlem yapmayarak `bankalararası piyasadan` borçlanmasına engel oldular. Bir anda likit darboğazına giren orta ölçekli banka ise, ortalama yüzde 34 maliyetli Hazine kağıtlarını yüzde 45`lerden satmak zorunda kaldı.
ANCAK satışlar giderek panik halini alıp sektörün geneline yayılmaya başladı. Bu arada yabancılar da telaşa kapılıp satışa başlayınca faizler hızla tırmanışa geçti. Bu durum piyasalarda ciddi bir sıkışıklık yarattığı için herkes tedirgin olmaya başladı. Uzmanlar, `Eğer panik kontrol edilemeyip bütün bankalar yoğun bir kağıt satışına girselerdi, bu ciddi bir intihar olurdu. Herkes portföy boşaltmaya başlasaydı faizleri 250`lerde tutmak mümkün olmazdı. Bu durum bankaların hepsinin zararına bir gelişme` diye konuştular.


ADIM ADIM OPERASYON;

İstikrar programının başlamasından bu yana faizlerdeki hızlı düşüş en büyük gelir kaynağı yüksek faiz olan bankaları ciddi bir sıkıntıya soktu. Bu durumun 2001 yılında da devam edecek olması 2000 yılını çok kötü geçiren bazı büyük bankaları yüksek faiz getirisi olan kamu kağıdı arayışına itti. En azından gelecek yılı kurtarmak isteyen bazı büyüklerin gözlerini elinde çok miktarda kamu kağıdı bulunan orta büyüklükte bir bankaya çevirdikleri öne sürülüyor. Bu kağıtları bankanın elinden alabilmenin tek bir yolu vardı; o da likit sıkıntısına sokmak. Bunun için son günlerdeki puslu hava da fırsat bilinerek bankalararası piyasada söz konusu bankayla para alışverişi durduruldu. Üç büyük bankayı gören diğer bankalar da telaşlanınca orta büyüklükteki banka borçlanamaz oldu. Sonunda düşük fiyatla elindeki kağıtları büyüklere satmaya başladı. Bu arada faizler fırladı. Kamu kağıtlarında yüzde 44`lere, gecelik faizlerde yüzde 250`lere dayandı.


TEMİZEL İSTANBUL`DA ACİL ZİRVE TOPLUYOR;

Finansal piyasalardaki karışıklık, BDDK Başkanı Zekeriya Temizel`in, sürekli ertelediği İstanbul gezisini öne çekmesine yolaçtı. Temizel, dün verdiği ani bir kararla, bankacıları bugün İstanbul`da Bankalar Birliği`nde bir toplantı yapmaya davet etti. Bankalar Birliği`nce de doğrulanan toplantı, basına kapalı yapılacak. Temizel - Bankalar Birliği zirvesinin ana gündem maddesini, piyasaların panik yaşamasına, borsa endeksinin dibe vurmasına, gecelik repo faizinin ise yüzde 250 ile bu yılın en yüksek düzeyine fırlamasına ve Merkez Bankası ile Hazine`nin Rusya krizinden sonraki en büyük operasyonunu gerçekleştirmesine yolaçan gelişmeler olacağı tahmin ediliyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5862 Değişim: 0,22%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8253 Değişim: 0,47%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.415,14 Değişim: -0,73%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.