Büyüme Hedefi Yüzde 4- 4.5

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Önümüzdeki yıl cari açığı kontrol altına alabilecek ve ekonominin kaldırabileceği bir büyümeyi hedeflediklerini belirten Demiralp, büyüme hedefinin yüzde 4 - 4.5 oranında olduğunu vurguladı.



IMF ile her konuda anlaşmaya vardıklarını ve taslak bir niyet mektubu üzerinde anlaştıklarını vurgulayan Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, bunu hükümete sunacaklarını ve hükümetin onayını beklediklerini vurguladı. Demiralp, 22 - 23 Aralık tarihlerinde Dünya Bankası`yla 3 ayrı kredi görüşmesinin yanı sıra, IMF`nin de niyet mektubunu onaylaması durumunda, hem Dünya Bankası kredilerinin hem de IMF mektubunun aynı zamanlarda şekilleneceğini ve 2001 yılına umutla girmeyi düşündüklerini kaydetti.


HEDEF CARİ AÇIĞI KONTROL ETMEK;

2000 yılı büyüme hedefi konusunda IMF ile görüş ayrılığı yaşandığını belirten Demiralp, IMF`nin yüzde 7, kendilerinin ise yüzde 6 olarak hesap yaptıklarını ifade etti. Demiralp, 2001 yılında ise cari açığı kontrol altına alabilecek ve ekonominin kaldırabileceği bir büyüme hedeflediklerini belirterek, bu sene yüzde 6 - 7 civarında olacak büyümeyi gelecek yıl yüzde 4 - 4.5 gibi bir orana çekmeyi planladıklarını söyledi. Önümüzdeki yıl için iki genel hedeflerinin bulunduğunu belirten Demiralp, Hedef enflasyon ve cari açığın kontrol altına alınmasıdır. Yıl sonu enflasyon rakamının hedeflenmiş olan TEFE ve TÜFE`de yüzde 20 - 25`in üzerinde çıkması moralimizi bozmayacaktır. Esas hedefimiz 2002 yılı sonunda enflasyonu tek haneli rakama indirmektir. Bu da, ancak yapısal kararlarla kalıcı olabilir dedi.


Enflasyonda yüzde 20 seviyesinin kritik bir nokta olduğunu belirten Demiralp, piyasaların yüzde 20 enflasyona büyük direnç gösterdiğine işaret ederek, 2001`e yoğunlaşmış olan kamuda yapısal kararlar alınmaz ve ciddi bir organizesyon oluşturulamazsa, alınan tüm tedbirler boşa gider. Yüzde 20 seviyesi enflasyonda çok kritik bir seviyedir. Genelde piyasalar yüzde 20 enflasyonda büyük direnç gösterirler. Gerekli yapısal kararlar alınmadığı takdirde enflasyonda tekrar bu seviyelerden yükselme tehditi ortaya çıkar ve düşüş kalıcı olmaz. Biz de yavaş yavaş bu kritik noktaya geliyoruz dedi. Türkiye`de kayıt dışı ekonominin gerçek ekonominin üçte biri kadar olduğunu ifade eden Demiralp, bunun kayıt içine alınması gerektiğini, enflasyonla mücadeledeki rakamsal sapmalarda bunun da etkili bir faktör olduğunu vurguladı.


ÖNGÖRÜLEN AÇIK ORANI YÜZDE 3 - 3,5;

2001 yılı bütçesinde cari açık beklentilerinin yüzde 3 - 3.5 seviyesinde olduğunu ve bütçeyi bu şartlar altında hazırladıklarını belirten Demiralp, bunun gerçekleşmesinin ekonomide gerekli önlemlerin alındığının göstergesi olacağını kaydetti. Özelleştirme konusunda büyük başarı sağladıklarını belirten Demiralp, 2000 yılının ilk altı ayında 5.6 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirdiklerini vurguladı. Hedefin 7.6 milyar dolar olduğun hatırlatan Demiralp, 2000 yılında özelleştirmenin amiral gemisi olarak gördükleri Türk Telekom satışının gerçekleştirilemediğini ifade etti. Demiralp, 2001 yılı için 7.2 milyar dolarlık özelleştirme hedeflediklerini ifade etti.


MERKEZ BANKASI`NA TAM BAĞIMSIZLIK;

Para politikasının programın en önemli unsuru olduğunu belirten Selçuk Demiralp, bundan sonra Merkez Bankası politikalarının başarısının mali politikaların başarısına bağlı olduğunu ifade etti. Türkiye`nin artık enflasyon hedeflemesi uygulamasını başlatması gerektiğine işaret eden Demiralp, bu paralelde Merkez Bankası`na tam bağımsızlık sağlayacak kanunun çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Merkez Bankası yasa değişikliğinin nisan ayı sonuna kadar yapılması halinde bundan sonraki uygulamaların daha başarılı olacağını kaydeden Demiralp, bunun yanı sıra Hazine iç ve dış borçlanmasını düzenleyen yasanın da hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bir ülkede bankacılık sağlıklı hale getirilmeden ekonomide başarılı olunamayacağını belirten Selçuk Demiralp, Bugün bankacılık sektöründe yaşanan olaylar, bu gelişmeye geç kalınmasının verdiği son sancılardır. Sekiz bankada yapılacak yeni yapılanma sonucunda kısa sürede bütün olumsuzluklar sona erecek ve 2001 yılında bu işin biteceğini açıklayacağız dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5875 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8008 Değişim: 0,20%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,75 Değişim: 0,94%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.