Canevi: Bir Büyük Krizin İçinde Değiliz

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bir Büyük Krizin İçinde Değiliz -Bir Haftalık Piyasa Tedirginliğinin Genel Trendi Bozmayacağını Düşünüyorum


İSTANBUL (A.A) - 22.11.2000 - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, bir büyük krizin içinde olunmadığını belirterek, Bir haftalık piyasa tedirginliğinin genel trendi bozmayacağını düşünüyorum dedi. Canevi, TEB Factoring ve Opel Türkiye`nin gerçekleştirdiği Opel Projesinin tanıtım toplantısının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türkiye`deki ekonomik programın başarılı olacağına inandığını ifade eden Canevi, Piyasanın aradığı şey, şeffaflık... Türkiye`de rekabet hürriyeti ve eşitliğinin olduğu bir ortamda piyasalar doğru yolu bulacaktır şeklinde konuştu. Ekonomik suça, ekonomik ceza kavramına ilişkin görüşünün sorulması üzerine Canevi, hukukçu değil, maliyeci olduğunu, onun için bu konulara cevap vermek istemediğini söyledi. Yavuz Canevi, Öğrencilik dönemlerinden hatırladığım kadarıyla ekonomik suça, ekonomik ceza kavramı vardı. Ama böyle son dakika spesifik bir olay için ortaya atıldığı zaman kafaları biraz karıştırıyor. Bunu daha geniş boyutuyla düşünmek lazım görüşünü dile getirdi. Canevi, TÜSİAD`ın görüşlerinin hatırlatılması üzerine, kendisinin de TÜSİAD üyesi olduğunu, ancak her TÜSİAD üyesinin değişik fikirleri olabileceğini ifade ederek, Konuyu bence bu kadar basite indirgememek lazım. Hazırlanan tasarının nasıl bir ekonomik suç tanımladığına, bunun karşılığında nasıl bir ekonomik ceza tanımladığına bakmak lazım. Bunu görmeden görüş belirtmek hatalı olur şeklinde konuştu.


EROZYON DEĞİL, SARSINTI, GÜVEN BUNALIMI...

Bankacılık sektörünün erozyona uğradığına ilişkin bir soru üzerine de Canevi, şunları kaydetti: Bu tamamen parantez içerisine alınabilecek bir gelişmedir. `Erozyon` demiyorum ama ona bir sarsıntı, bir güven bunalımı diyebiliriz. Zedelenmesi daha doğru bir tabir. Ama çok çabuk geçecektir. Bir haftalık bir olaydır. Tamamen spekülasyon, fısıltı, dedikoduyla gelişen bir zedelenmedir. Mali sektör, bunlara dayanacak kadar güçlüdür. Yavuz Canevi, bankaların zararlarına ilişkin görüşlerini açıklarken de, şöyle dedi: Türkiye`nin milli geliri 400 milyar dolar. Bankacılığın zaten en kabadıyısı 40 milyar dolar. Bunun 25 milyar doları kamu bankalarının görev zararı. Bu rakamları büyütmemek lazım. Türkiye bu aşamada, bunları şeffaf biçimde çözümleyebilirse, büyümeden hallederse verdiği savaşa değer. Yani attığınız taş, ürküttüğünüz kurbağaya değer. Bir basın mensubunun, batık bankaların iştiraklerini kurtarmanın ekonomiye maliyetinin ne olacağı yönündeki sorusu üzerine, Canevi, reel ekonomide üretim birimlerinin zarar görmesini kimsenin istemeyeceğini belirterek, Eğer buna bir çözüm bulunabiliyorsa, düşünülen yol o yoldur dedi.


GÜVENİMİZİ HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEDİK

Canevi, çözümün şekli, zamanı ve maliyetinin bilgisi dışında olduğunu ifade ederek, Burada üretim birimlerinin üzerinde hassasiyetle durulması, onlara bir yakın mercek konulması bence doğru bir yaklaşım. Bütün bu getirilecek çözümlerin rekabet düzenini bozmaması, şeffaflığı zedelememesi ve tüketimin nasıl dağıtılacağını, adaletli bir şekilde düşünülmesi halinde buna kimsenin karşı çıkmaması lazım. Ben karşı çıkmam dedi. TEB`in itibarlı, güvenli ve kendinden emin bir şekilde yoluna devam ettiğini bildiren Canevi, TEB, pek çok hizmette ve atılımda öncü olmuştur. Biz sektörde güvenimizi hiç bir zaman yitirmedik. Sektörde müşterimizin, bize güvenen insanların da güvenini kaybetmek niyetinde değiliz dedi. Bundan sonraki gelişmelerin piyasa ekonomisinin gerektirdiği şekilde, gönüllü şekilde olacağını kaydeden Canevi, fondaki bankaların elden çıkarılıp çıkarılmayacağına dair bir soru üzerine de O niyet var. Bilemiyorum piyasa bunu nasıl karşılar. Böyle bir niyetin olması çok önemli görüşünü bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3687 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9823 Değişim: -0,24%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.327,24 Değişim: 0,29%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.