Çetinkaya 'Enflasyon Raporu'nu açıkladı

26.07.2016 - 10:56 | Son Güncelleme :
Çetinkaya 'Enflasyon Raporu'nu açıkladı | Ekonomi Haberleri

Çetinkaya, "Gerekli görülmesi halinde finansal istikrarı koruyacak önlemler alınacak" dedi.

Merkez Bankası (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7.5 seviyesinde sabit bırakırken sadeleşme adımı kapsamında tek faizden fonlamaya geçişin ise makul sürede sonuçlanacağını söyledi.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın yaptığı sunumla açıkladığı tahminlere göre ise TCMB enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 7.5 olmak üzere yüzde 6.6-8.4 aralığında, 2017 sonunda orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4.3-7.7 aralığında olacağı enflasyon orta vadede ise yüzde 5'te istikrar kazanacağını öngörüyor.

Haberin Devamı

TCMB 2016 ve 2017 yılları için yıl sonu enflasyon tahmininde revizyona gitmezken 2016 yılı için gıda fiyatları tahminini yüzde 9'dan yüzde 8'e çekti. Ham petrol fiyatları ise 2016 sonu için 40 dolardan 44 dolara yükseltildi.

##$HABER_1434207$##

Enflasyonu düşürmeye odaklı ve kararlı bir politika duruşu uygulanamaya devam edeceklerini belirten Çetinkaya, "TCMB tarafından son dönemde alınan para politikası kararlarının sadeleşme süreci kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Sadeleşme ile nihai olarak amaçlanan, dar ve simetrik bir koridor uygulamasının hayata geçirilmesi ve fonlamanın tek bir faizden yapılmasıdır" dedi ve ekledi:

"Sadeleşmenin aktarım mekanizmasının etkinliğine katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir. Bu nedenle, para politikasının sadeleşme sürecinin makul bir zaman diliminde sonuçlandırılması planlanmaktadır. Sadeleşmenin hızı ve zamanlaması enflasyon ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacaktır."

TCMB darbe girişimi sonrası gerçekleştirdiği son faiz kararında piyasalarda artan oynaklığa rağmen indirim sürecine devam etmişti. Faiz koridorunun üst bandını ölçülü ve temkinli olarak nitelendirdiği 25 baz puanlık bir indirim gerçekleştiren TCMB'nin, bu yıl üst üste yapılan beş indirimle üst bantta yapılan indirimlerin toplamı 200 baz puana ulaşmıştı.

Haberin Devamı

TCMB politika faizi halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi yüzde 7.25, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi ise yüzde 8.75 seviyesinde bulunuyor.

SADELEŞME MÜMKÜN OLDUĞUNCA KISA SÜREDE TAMAMLANACAK

Sadeleşme adımlarını mümkün olduğunda kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirten Çetinkaya makul süreye ilişkin sorulara ise, "Makul bir zaman aralığı dedik, mümkün olduğunca kısa sürede bunu gerçekleştirmeye çalışacağız... Makul zaman aralığıyla ilgili yaşanan süreçler düşünüldüğünde artık o noktaya yaklaşıyor olabiliriz" dedi.

Çetinkaya makul süreç sonrası oluşacak tek politika faizinin hangi seviyede olacağına ilişkin bir soruya ise "Nihai politika faizi ile ilgili daha önce de iletişim yapmamıştık şimdi de yapmıyoruz" dedi.

"Faiz koridoru yine etkili olacak" diyen Çetinkaya, bugüne kadar faiz koridoru politikasının önemli katkılar sağladığını gördük ancak 2015 Ağustos'ta artık bundan klasik ve daha sade çerçeveye geçmenin daha fazla katkı sağlayacağını düşünerek bu adımları attık. Koridor etkili olmaya da devam edecek. Koridorun orta nokta simetrisi makul sürede gerçekleşecek" dedi.

SADELEŞME RİSKİ AZALTIR KURU NEGATİF ETKİLEMEZ

Ağustos 2015'te açıklanan yol haritası çerçevesinde uygulamaya konan önlemler ve para politikasında sadeleşme sürecinin, Türkiye'ye ilişkin belirsizlikleri ve risk algılamalarını sınırladığına da dikkat çeken Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:

"Sadeleşme sürecine bakış açımız şudur: Biz sadeleşmenin, para politikasının aktarım mekanizmasının etkinliğine katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Sadeleşme sürecinin TL'nin performansı üzerinde risk ya da olumsuz etki oluşturmayacağını düşünüyoruz. Sadeleşme sürecinin para politikasının öngörülebilirliğini artırdıkça risk priminin düşeceğini düşünüyoruz. Sadeleşme sürecinin kur gelişmeleri açısından bizi daha olumlu bir noktaya taşıyacağı yönünde PPK üyelerimizin ortak görüşü var ve bu sürecin yönetilebilir olduğunu düşünüyoruz."

Haberin Devamı

TEMMUZ'DA ENFLASYON

Çekirdek enflasyon da dikkate alındığında enflasyonun ana eğilimi ile ilgili gelişmeler için "Bizim açımızdan destekleyici ve iyileşme eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz" yorumunu yapan Çetinkaya, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hareketlenme ve tütün ürünlerindeki fiyat ayarlamalarının Temmuz enflasyonunun belirgin yükselmesine neden olacağını söyledi.

Çetinkaya ilerleyen dönemlerde ise gıda fiyatlarında aşağı yönlü bir düzeltme yaşanacağını belirterek "Enflasyonun ana eğilimdeki gelişmeler, iyileşmenin devam edeceğini gösteriyor" dedi.

DARBE SONRASI BÜYÜME RİSKİ GÖRMÜYORUZ

Çetinkaya 15 Temmuz günü yaşanan başarısız darbe girişiminin ekonomiye olası etkilerine ilişkin bir soruya ise "Büyüme ve mali disiplin dahil darbe girişimi öncesi ile bugün arasında fark görmüyoruz" sözleriyle yanıt verirken, iktisadi faaliyet açısından ise ılımlı istikrarlı büyümenin korunduğunu, 15 Temmuz'dan sonra güven kanalıyla sıkıntı görmediklerini de söyledi. Çetinkaya, "Güven kanalında erozyona işaret eden hiçbir işarete rastlamadık" dedi.

AĞUSTOS'TA KREDİ NOTU DEĞİŞİMİ BEKLEMİYORUZ

Türkiye'de son dönemde yaşanan başarısız darbe girişimi gibi olayların ekonomiye, kredi notuna etkilerinin anlaşılabilmesi için yeterli zamanın geçmesi, yeterli verinin gözlenmesi gerektiğini ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Çetinkaya, "Yakın dönemde rating kuruluşunun aldığı karar aceleci... Kredi notunda Ağustos ayında TCMB olarak yeni bir karar veya değerlendirme beklemiyoruz" dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü ve BB+'dan BB'ye indirdi. Bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'ye ilişkin daha önceden açıkladığı not güncelleme tarihi ise 5 Ağustos'ta. Moody's ayrıca olası bir not indirimi için Türkiye'yi negatif izlemeye de aldı.

Çetinkaya ayrıca, TCMB'nin piyasa derinliğini ve piyasadaki fiyat oluşumlarını yakından takip ederek gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemleri alacağını da belirtti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.130 Değişim: 0,55% Hacim : 81.618 Mio.TL Son veri saati : 17:31
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3908 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0547 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,64 Değişim: 0,27%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.