Cumhurbaşkanlığı Bütçe Görüşmeleri Sürüyor

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Cumhurbaşkanlığı, Tbmm, Sayıştay Ve Anayasa Mahkemesi Başkanlığı Bütçelerinin Görüşmeleri Sürüyor -Mhp`Li Özbaş: Kürtçe Eğitim Ve Tv`Den Bahsedenler Terörü Kullanmadan Bölücülük Yapanlardır -Mhp`Li Coşkuner:
Tbmm`Nin İtibarını Zedeleyici Yayınların Önüne Geçilmeli -Dsp`Li Al: Rtük Denetlenmeli -Anap`Lı Özbilen: Halk Harcamalarda Söz Sahibi Olmak İstiyor


ANKARA (A.A) - 12.12.2000 - TBMM Genel Kurulu`nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Anayasa Mahkemesi ve Sayıştay Başkanlığı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor. MHP Kahramanmaraş Milletvekili Edip Özbaş, Türkiye Cumhuriyeti`nin resmi dilinin Türkçe olduğunu vurgulayarak, Kürtçe eğitim ve TV`den bahsedenler kim olursa olsun terörü kullanmadan bölücülük yapanlardır. Dilimizi çatallaştırmaya çalışanlar Atatürk`ün dediği gibi gafillerdir dedi. AP ve bazı Avrupa parlamentolarında kabul edilen sözde Ermeni soykırımına ilişkin karar tasarılarına da değinen Özbaş, Şunu yapmazsan bizimle olamazsın diyenlere Türkiye`nin milli duruşunu göstermenin zamanının geldiğini söyledi. Özbaş, bu milli tavrı başta TBMM`nin göstermesi gerektiğini belirtti. Af Kanunu`nu teröristbaşına teşmil etmek isteyenlerin çabalarının başarısız kalacağını da ifade eden Özbaş, hainlerin layık oldukları sondan kurtulamayacaklarını söyledi. Özbaş, daha önce çıkarılan aflarla katillerin, hırsızların, uğursuzların sokaklara salıverildiklerini anlatarak, Hiçbir izan sahibi milleti aynı sıkıntılarla karşı karşıya bırakamaz diye konuştu. Özbaş, Anayasa Mahkemesi`nin cumhurbaşkanlarını Yüce Divan sıfatıyla yargılama hakkına sahip olan bir organ olduğunu, bu nedenle üye seçiminin tamamen TBMM`ye bırakılması gerektiğini söyledi.


TBMM`NİN İTİBARI;

MHP Burdur Milletvekili Süleyman Coşkuner, milletin gözünün TBMM`nin üzerinde olduğunu belirterek, personel harcamaları, iş takibi gibi konularda oldukça hassas olunması gerektiğini söyledi. RTÜK`te tüm radyo ve tv yayınlarının merkezden izlenmesi sorununa dikkat çeken Coşkuner, milletvekillerine yönelik haksız ve aşağılayıcı yayınlar ile TBMM`nin itibarını zedeleyici yayınların önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti. MHP İçel Milletvekili Cahit Tekelioğlu da cumhurbaşkanlığı bütçesinde bir önceki yıla göre yüzde 25 azalma olduğuna dikkati çekerek, bunun kamu harcamaları açısından örnek bir gelişme olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in göreve geldiğinden buyana izlediği çizginin umut verici olduğunu söyledi. MHP Van Milletvekili Ayhan Çevik, Sayıştay`ın etkili bir denetim konusunda engellerle karşılaştığını belirterek, kamu fonlarının önemli bölümünün Sayıştay denetimi dışında tutulmasını eleştirdi. Sayıştay-TBMM ilişkilerinin yeterince etkin ve güçlü olmadığını vurgulayan Çevik, Sayıştay`ın yeni hizmet binasına taşınması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.


FREKANS VE KANAL İHALELERİ;

DSP İstanbul Milletvekili Erol Al, TBMM`nin bu dönemde başarılı bir çalışma yürüttüğünü belirterek, çoğunluk sağlanamayan birleşim oranının sadece yüzde 1 olduğunu, bunun da hakaret kampanyalarına verilen en güzel yanıtı oluşturduğunu söyledi. Radyo ve tv yayınlarının altyapısının oluşturulması, frekans ve kanal ihalelerinin bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Al, RTÜK`ün ciddi bir denetim mekanizmasıyla denetlenmesi gereğine işaret etti. DSP İzmir Milletvekili Salih Dayıoğlu da son günlerdeki ekonomik krizin geçici olduğunu ve başbakanın açıklamarıyla istikrar programına olan güvenin tazelendiğini anlatarak, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in tasarrufa azami riayet gösteren kişiliğinin bütçeye de yansıdığını belirtti. Dayıoğlu, Cumhurbaşkanı`nın, devletin tasarruf çabalarına katkıda bulunmasının sevindirici olduğunu da ifade ederek, bu tavrın tüm kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olması gerektiğini söyledi. DSP Hatay Milletvekili Namık Kemal Atahan, Anglo Sakson ve Avrupa ülkelerinde sayıştayların performans denetimi yaptıklarını belirterek, Türkiye`de de bu konudaki denetim yetkisinin Sayıştay`da olduğunu söyledi ve bu konuda burada hizmetiçi eğitim çalışması yapılması gerektiğini vurguladı. DSP Samsun Milletvekili Yekta Açıkgöz de yapılan Anayasa değişikliklerine, temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi yönünde yenilerinin eklenmesi gerektiğini belirterek, Anayasa`nın 159, 69 ve geçici 15. maddelerini de değiştirilmesi gereken maddeler arasında sıraladı.


HALK, HARCAMALARDA SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR

ANAP Kırklareli Milletvekili Cemal Özbilen, TBMM`nin daha hızlı ve verimli çalışması gerektiğini belirterek, halen Genel Kurul gündemindeki İçtüzük değişikliğinin bunu sağlayacağını söyledi. Halkın sorunlarına çare bulmak için hala TBMM`ye geldiğini, bu durumun Meclis`in çalışma saatlerinin arttırılmasının yanı sıra, mahalli idarelerin güçlendirilmesiyle düzeltilebileceğini anlatan Özbilen, ayrıca milletvekillerine seçim bölgelerinde de çalışma mekanı oluşturulması gerektiğini savundu. Halk, harcamalarda söz sahibi olmak istiyor diyen Özbilen, kamu maliyesinde şeffaflık ve hesap verme döneminin başlatılmasında Sayıştay`a önemli rol düştüğünü kaydederek, kalkınmış ülkelerde bütçenin önemli bölümünün, devletin asli görevleri olan eğitim ve sağlık giderlerine ayrılırken Türkiye`de bu durumun hayata geçirilemediğini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.065 Değişim: -0,17% Hacim : 38.307 Mio.TL Son veri saati : 12:18
Düşük 9.057 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3697 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9720 Değişim: -0,27%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,56 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.