Danimarka`dan Krona Koruma

02.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Danimarka Merkez Bankası, referandumun bir gün sonrasında repo faiz oranını 50 baz puan artırırken, G-7`nin müdahale tehdidi, euronun 0.88 dolar civarında seyretmesini sağladı. Euro referandumunda "hayır" sonucunun çıkmasının ardından Danimarka Merkez Bankası, kronun değerini korumak için repo faiz oranını 50 baz puan artırdı. Referandumu ve faizlerin artırılmasını değerlendiren Danimarkalı işadamları maliyetlerinin artması ve rekabet güçlerinin düşmesi endişesini dile getirirken, euro referandumu adayı İsveç ve Britanya gelişmeleri soğukkanlılıkla karşıladı. AB üyesi ülkelerin maliye bakanları da aynı ruh halini yansıtarak sonucun euroyu etkilemeyeceği değerlendirmesini yaptı. G-7 ülkelerinin oy kullananlar arasında yapılan anketlerin sonuçlarının açıklanmasının hemen öncesinde gündeme getirdiği müdahale olasılığı, euronun değerini 0.88 cent dolaylarında tutmayı başardı."Danimarka faiz artırdı " Danimarka Merkez Bankası`nın repo faiz oranını yüzde 5.1`den yüzde 5.6`ya çıkartma kararı, ülkenin para birimi kron üzerinde var olan baskıyı azaltmak ve krona destek olmak amacıyla alındı. Merkez Bankası Sözcüsü Bjarne Skafte, faiz oranının yükseltme kararının kronun kuru konusundaki belirsizlikleri de önleyeceğini söyledi. Borçlanma faizlerine de yansıyan faiz artırma kararı uzmanlar tarafından da euronun istikrarı ile ilişkilendirilirken, Danimarkalı işadamları maliyetlerinde ortaya çıkacak artıştan ciddi biçimde etkileneceklerini ifade ettiler. Danimarka`nın sınai liderleri de, sanayinin euro üyesi ülkelere kaymasıyla sınai yatırımlarda bir düşüş yaşanmasından endişe ediyor. Aynı endişe Kopenhag Borsası`nın geleceği konusunda da yaşanıyor.
"Gözler, İngiltere ve İsveç`e çevrildi " Danimarka`daki euro referandumunda yüzde 53 civarındaki bir oranla "hayır" yanıtının çıkması, İngiltere`de gelecekte yapılması beklenen benzer referandum ile ilgili tartışmaları canlandırdı. Hükümet, Danimarka`da yapılan referandumun İngiltere`deki benzerine örnek teşkil etmeyeceğini savunurken, anamuhalefetteki Muhafazakar Parti, uygulamanın karşısındaki tavrını sürdürdü ve "Yapay bir para birimi olan euronun Danimarka`da başına gelenler, aynı birime İngiliz halkının vereceği cevabı ortaya koyuyor" görüşünü dile getirdi.Kan kaybeden İşçi Partisi`nin önümüzdeki genel seçimi kazanmasının garanti olmadığını, kazansa bile bir önceki seçim sonrasında olduğu kadar güçlü olamayacağını ve böylesine radikal bir değişimi halka dayatamayacağı görüşü giderek güç kazanıyor. Danimarka referandumunun ardından daha şiddetle savunulması beklenen bu görüşe göre, İngiltere ve aynı durumdaki İsveç ile birlikte referandumunu yapan Danimarka, Avrupa Birliği`nin içinde euro dışında kalmayı ısrarla sürdüren üç ülke olacak. Bölünme yaşadığı ileri sürülen Britanya hükümetinin Dışişleri Bakanı Robin Cook, hükümetin euroya olumlu bakan kesiminin görüşlerini referandumun ardından da dile getirmeyi sürdürdü. Cook, "Danimarka halkı, Avrupa Tek Para Birimi`ni kendi adına reddetti, İngiliz halkı adına değil. Bu oylama İngiltere`nin konuyla ilgili politikasını değiştirmesini gerektirmiyor`` dediİsveç Başbakanı Goran Persson da, "ülkesinde referanduma gidilmesinin çok ilerideki bir süreç olduğunu" belirterek Danimarka`daki referandumun kendilerini etkilemediğini belirtti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.818 Değişim: 0,98% Hacim : 39.313 Mio.TL Son veri saati : 13:12
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.818
Açılış: 9.754
32,5020 Değişim: -0,12%
Düşük 32,4223 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9573 Değişim: 0,37%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,16 Değişim: 0,29%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.