Denizci Bankacı Olmak İstiyor

27.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Global krizle sıkıntı içerisine giren denizcilik sektörü gözünü fondaki bankalara dikti. Denizciler, en az 400 kişilik sermayeyle satın alacakları bankanın az şubeli olanını tercih edecek.


Yeterli ucuz fon bulamadıkları için global krizi aşamayan denizcilik sektörü, fondaki bankalara talip. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) yeteklilileriyle görüşerek, 10 yıldır banka isteklerini söyleyen sektör yetkilileri fondaki bankalardan az şubeli olanını satın alarak, kendisine yurt dışında ucuz fon bulacak.
Yaklaşık iki ay önce Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz`ın `Denizcilik sektörüne fondaki bankalardan birini vereceğiz` şeklindeki açıklamasıyla harekete geçen denizcilik sektörü, Deniz Ticaret Odası`nın öncülüğünde fondan banka almak için BDDK yetkilileriyle görüşmeye başladı. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halim Mete, ``Bilindiği gibi fonda 10 tane banka var. Bu bankalar, BDDK tarafından borçlarından temizlenerek 6 ay içerisinde satışa çıkarılacak. Dileğimiz, sektörümüzün buradan parasını ödeyerek 400 kişiye yayılacak bir sermaye ile bu bankalardan birine talip olmasıdır`` dedi. Bir yatırım bankası gibi fondan çok az şubeli bir bankayı alabileceklerini kaydeden Mete, bu banka sayesinde gemi inşa ve gemi alımı için yurt dışından ucuz fon bulmayı amaçladıklarını belirtti.


6 AYDA HAZIR OLACAK;

BDDK yetkilileriyle bu konuda yakın temas içerisinde bulunduklarını belirten Mete, sektör olarak 6 ay içerisinde bankayı alabilecek konuma gelebileceklerini söyledi. Mete, `Şu sıralar BDDK yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunuyoruz. Onlar bize `Biz kamuoyuna ve size sunacağımız bankayı, içini borçlardan temizlenmiş ve alıcısı tarafından cash para konmuş banka halinde vereceğiz` dediler. Yani fondaki bankaların hiçbirisi içerisine para konmadan hiçkimseye satılmayacak` dedi.
Satın alacakları banka ile sektörün 3 yıldır devam eden sıkıntısını üzerinden atacağını ifade eden Mete,

``Sektörümüz 3 yıllık periyotlarla inişli çıkışlı bir çizgi izler. Yani üç yıl yüksekte, üç yıl aşağıdadır. Aşağıda olduğu zamanda sektörümüzü anlayacak, onlara destek verecek ve borcunu erteleyecek bankaya ihtiyacımız var. Maalesef Türkiye`deki bankacılık sistemi böyle bir bankanın olmadığını gösteriyor. Biz böyle bir bankaya bugün olmasa bile birgün mutlaka sahip olacağız`` dedi. Denizcilik sektörünün Türkiye`nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu bildiren Mete, dünyada 300 milyar dolarlık deniztaşımacılığı pastası bulunduğunu, Türk denizcilik sektörünün bu pastanın sadece yüzde 1.5`ini aldığını kaydetti. Mete, `Tedbirler alınmazsa bu oran yüzde 0.5`e kadar düşecektir. Yunanistan bu pastanın yüzde 40`ını alıyor. Eğer Türkiye buradan pay almak arzusunda ve ekonomisini geliştirmek istiyorsa denizcisinin banka almasına destek vermelidir` diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 29.03.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,3644 Değişim: 0,15%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9598 Değişim: -0,30%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,39 Değişim: 0,21%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.