Deutsche Bank`tan Yeni Kanal

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Şirket ve yatırım bankacılığına konsantre olmak amacıyla altı ay önce perakende bölümünü satmayı deneyen, Deutsche Bank AG, perakende birimini; hisseler, müşterek fonlar ve diğer yatırım ürünleri için bir pan - Avrupa outletine dönüştürme planı üzerinde çalışıyor.


Sahip olduğu varlıklar anlamında dünyanın en büyük bankası olan Deutsche Bank`ın üst düzey yöneticileri, bu fikirlerini bugün yönetim kuruluna sunacaklar. Yönetim kurulu bu yıl başlarında, büyük adımlar atılmadan yönetim tarafından sunulacak önerileri değerlendirmek istediğini söylemişti. Perakende bankacılar tarafından tasarlanan yeni plan, bankanın Global Corporates & Institutions, GCI olarak bilinen güçlü yatırım bankacılığı bölümünden hayati bir destek alıyor. GCI, perakende ağını, tasarruflarını hisse ve yatırım fonunda değerlendiren, sayıları giderek artan refah, zengin Avrupalılara yönelik bir dağıtım kanalı olarak algılıyor.
Bugünkü yönetim kurulu toplantısında, Deutsche Bank 24 olarak anılan perakende bölümünü, pan - Avrupa ölçeğinde hizmete sunulmasına ilişkin Ağustos ayında ortaya atılan düşüncenin prezentasyonları yapılacak. Konu ilk gündeme geldiğinde, Deutsche Bank`ın operasyonel başkanı Rolf Breuer, yatırım bankacılığı ve modern orta sınıf ilişkisinden bahsetmişti.


Teftiş kurulu Breuer`e bir süre önce, Deutsche Bank 24`in çoğunluk hissesini satma planını yeniden düşünmesini, söylemişti. Bankanın aralarında Josef Ackermann ve Edson Mitchell`in de bulunduğu üst düzey yatırım bankacıları, mevcut durumda perakende bankacılık hizmetinin muhafaza edilmesi düşüncesini destekliyor ve bu birimin tradisyonel bankacılık hizmetleri satışı yerine yatırım ürünleri satışına yoğunlaşmasını umuyorlar. Ackermann 2002 yılında Breuer`ın yerini alacak. Eylül ayında Paris`te bir otelde gerçekleşen toplantıda, çeşitli bölüm yöneticileri ile, şirketin ve karlılığın kalbi durumunda olan GCI ile işlerinin nasıl daha verimli olacağını tartışan Ackermann`ın gücü ve etkisinin giderek arttığı görülüyordu.
Deutsche Bank`ın daha önce yatırım bankacısı olan Michael Philipp tarafından yönetilen varlık yönetim bölümü de, Avrupa`nın en büyük müşterekfon şirketi olan fon yönetim birimi DWS`nin satışlarını arttırmak için, perakende atılımının hızlanmasını istiyor.


GELECEKTEKİ GENİŞLEME;

Gelişmiş dağıtım planları, Deutsche Bank 24 ile sınırlı değil. Grubun yüksek net değere sahip müşterilere hizmet veren özel bankacılık biriminin, GCI `ın Avrupa satış kanalı ve varlık yönetim birimleri olarak agresif bir şekilde genişlemesi bekleniyor. Deutsche Bank ABD`de de perakende müşterileri kazanmayı umuyor. Bu strateji, ay başında National Discount Brokers Group Inc.`e için teklif sunularak daha da ileri götürüldü. GCI, Ackermann`ın liderliğinde 2000 yılının ilk yarısında, bir çok ABD yatırım bankasına kıyasla daha fazla kazanç elde etti. GCI yöneticileri sermaye piyasaları operasyonlarının dayanıklı, sürekli bir başarı olduğunu, ama Merrill Lynch & Co`nun perakende brokerlık ve varlık yönetimi müşterilerine yatırım bankacılığı ürünleri satma başarısına gıpta ettiklerini söylüyorlar
Kurulun düşünüş şeklini bilen kişilere göre, perakende bankacılığın muhafaza edilmesi planına sıcak bakan denetim kurulu, temel perakendecilikten fazlaca uzaklaşılmasına direnebilir. Bir teftiş kurulu üyesi, Deutsche Bank 24 GCI için de bir dağıtım kanalı olabilir, ama GCI`in bir kolu olamaz. Perakende bankacılık işin ruhu, dedi.


Bugünkü toplantının sonucu, GCI bankacılarını heyecanlandıracak perakende yatırım hizmetlerinin yanı sıra, Deutsche Bank`ı hala tradisyonel yerel perakendecilik bankacılığı ile kuşatan bir anlayış olabilir. GCI`ın düşünce biçimine yakın bir bankacı, Deutsche Bank`ın Almanya`daki sıradan kitle perakende işinden sıyrılması politik olarak mümkün değil. O bazı terkedemezsiniz; yalnızca mümkün olduğunca maliyet - etkin kılabilirsiniz, dedi.


PERAKENDE STRATEJİSİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ;

Yerel şube ağını, online brokerlık hizmetiyle birleştirerek, bu birimi yasal olarak ayrı bir varlık olan Deutsche Bank 24 altına yerleştiren Deutsche Bank; perakende işini 1999 yılında yeniden gözden geçirmeye başladı. Dresdner Bank AG ile yarıda kalan birleşmenin bir bölümü olarak, ana şirket Mart ayında birimdeki hissesinin büyük miktarını satmaya ve kontrolü Münih`li sigorta firması Allianz AG`ye teslim etmeye karar verdi. Ama Mayıs ayında Ackermann, Deutsche Bank 24`ün yatırım bankacılığında iyi bir kanal olduğunu ve muhafaza edileceğini söyleyerek,
Deutsche Bank 24 sevilmeyen, istenmeyen bir çocuk değil, dedi. J.P. Morgan & Co. analistleri geçen ay Deutsche Bank`da teminat hesabı olan 1.9 milyon bireysel müşterinin fon ortalamasının 135,000 dolar olduğunu, ancak grubun toplam 10 milyon bireysel müşteri havuzunun ortalama fonunun 30,000 dolar altında olduğunu, söylediler. Teminat hesabı sahipleri sayısının zamanla artması bekleniyor, ancak bankanın yine de Almanya`nın kalabalık sektöründeki diğer perakende bankaları gibi, daha az kazançlı müşterilerinin sayısının da fazla olacağı sanılıyor.


Perakende bankacılık üst düzey yöneticisi Tessen von Heydebreck, Ağustos ayında yurtdışındaki şubelerin yeniden dizaynı, enformasyon teknolojisi ve yeni görünümün birleştirilmesini de kapsayan Deutsche Bank 24`ün Avrupa`da yeniden inşaası için yalnızca 130 milyon euro bütçe ayırdığını söylemişti. Bankanın yönetim danışmanları ise, yalnızca Avrupa çapında temel marka tanınmasının 300 milyon euroya malolacağını tahmin ediyorlar. Konuya yakın kişiler, mevcut durumda internet vasıtasıyla Avrupalı müşterileri kazanmak için teknolojik platforma harcanacak büyük çaplı fonları da kapsayan, önemli yatırımların planlandığını söylüyorlar.


ONLİNE ÇABALAR;

Deutsche Bank`ın Almanya dışında, İtalya`da 1.2 milyon ve İspanya`da 600,000 perakende müşterisi bulunurken, bu sayı Fransa`da düşük. Bankanın Birleşik Krallık`da hiç müşterisi bulunmuyor. Von Heydebreck bu ay daha fazla perakende müşterisine ulaşabilmek amacıyla grubun Deutsche Bank 24 için bir çok potansiyel ortakla görüştüğünü söyledi, ama isim vermekten kaçındı. Avrupa bankacılığında Deutsche Bank`ın planına uyacak bir kaç aday bulunuyor. Zengin müşterilerine yatırım ürünleri önermede Deutsche Bank ile direkt rekabet halinde olan perakende bankacılığın önde gelenleri Fransa, İspanya, Britanya ve İtalya`da bulunuyor. Dostane ilişkiler içinde olduğu bazı kuzey İtalyan tasarruf bankalarını bir tarafa bırakırsak, Deutsche Bank büyük oranda kendi çabalarına güvenmek durumunda kalabilir.


J.P. Morgan`da analist olan Stuart Graham geçen hafta, Herkes Avrupa`daki zengin, refah kitleyi hedefliyor. Deutsche Bank`ın düşündüğü şey, İspanya ve İtalya`da yıllardır gündemde. Bu iki ülke perakende yatırım ürünlerinde, Almanya`nın ardından en güçlü büyüme sözü veren ülkeler. Ama Fransa ve Britanya zorlayacak gibi görünüyor, dedi. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5295 Değişim: 0,13%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9457 Değişim: -0,07%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.439,42 Değişim: 0,13%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.