Devalüasyon Baskısı Ertelendi

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Faizlerin yükselmesi ve döviz satışıyla devalüasyon riskinin ertelendiği belirtilirken, faizlerin ülke riskini de yükselttiği ve devletin borçlanma maliyetini artırdığı bildiriliyor.


Geçen hafta başlayan ve Merkez Bankası`nın döviz rezervlerinin 1999 başındaki seviyesine inmesine yol açan çalkantılarla ortaya çıkan kriz antienflasyonist programı zorluyor. Döviz çıpasına dayalı kur programının sonucu ortaya çıkan cari işlemler açığının tehlikeli boyuta ulaşmasıyla oluşan devalüasyon baskısına dikkat çekiliyor. Faiz oranlarının yükselmesi ve döviz satışıyla devalüasyon riskinin bir süre ertelendiği belirtiliyor. Döviz sepetinin yılbaşından bu yana reel olarak yüzde 9 değer kaybettiği, geçmiş yıllardan gelen birikimle bu oranın yüzde 15`lere ulaştığına işaret ediliyor. Ortaya çıkan gelişmelerle ülke riskinin arttığı ve yurtdışında ikinci el tahvillerin faiz oranlarının yüzde 12`lere geldiğine dikkat çekiliyor.


Prof. Dr. Esfender Korkmaz, TL`nin değerli olmasına rağmen dövize talebin artmasının doğrudan devalüasyon riskini ortaya koyduğunu belirtti. Korkmaz, `Bir taraftan cari açık artıyor, bir taraftan dövize talep var. Önlemek için ya piyasaya ucuz döviz sürersin, döviz bollaşır ve ucuzlar. Ya da TL faizlerini yükseltirsin, herkes karlı olduğu için TL`ye yönelir. Yani bir devalüasyonu geçici olarak önlersin. Ama bu kalıcı olamaz. TL fazla değerlendikçe devalüasyon riski var` dedi.
Sorunun kur politikasının yanlışlığından kaynaklandığını belirten Korkmaz, faiz oranlarının bir süre düzeyine koruyacağını ifade ederek, `Bir miktar sermaye gelsin ona göre önlem alacaklar. Faizlerin bir süre daha yüksek gitmesi lazım. Başka türlü kriz önlenmez. Faizler hastalığın ateşidir. Faizler çıkmasaydı hasta ölecekti. MB`nin stokları sürekli eriyecekti, dövize talep artacak ve panik olacaktı` diye konuştu. Korkmaz, yüksek faiz ortamında sıcak para girişinin olacağını söyledi. Ekonomist Can Fuat Gürlesel de son gelişmelerin programın bazı sonuçlarından rahatsız olan bazı mali piyasa aktörlerinin tepkisi olduğunu belirtti, Rahatsızlığın döviz talebi yaratılarak ortaya çıktığını kaydeden Gürlesel, `Devalüasyon baskısı ertelendi. Ancak faizin ucunun kaçmaması lazım. Kısa dönemli çalkantı atlatılırsa DB ve IMF`den gecikmiş kaynak akışları başlayacak` diye konuştu.


PROGRAMIN KREDİBİLİTESİ AZALDI;

Prof. Dr. Taner Berksoy, piyasalardaki gelişmelerin programın kredibilitesini bir miktar düşürdüğüne dikkat çekti. Uygulanan program gereği Merkez Bankası`nın likitideyi arttırmaması nedeniyle yaşanan gelişmelere ilave bir panik ortamı yaratıldığını belirten Berksoy, devalüasyon riskine dikkat çekti. Faiz oranlarındaki yükselmeyle birlikte devalüasyon baskısının azalmadığını kaydeden Berksoy, `Cari açık ve TL`nin aşırı değerli olmasında devalüasyon baskısı yaratacak yönde bir hareket var. Reel olarak bakıldığında devalüasyon baskısı olduğu gibi duruyor. Merkez Bankası, kısmen faizleri yükselterek, kısmen döviz satışıyla bunu önleyebilme gücüne sahip` dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: 0,00% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5329 Değişim: -0,04%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5666
Açılış: 32,5468
34,8842 Değişim: 0,05%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.435,45 Değişim: 0,22%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.439,15
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.