Doğrudan Gelir 80 ile Yayılacak

23.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMF`ye verilen Niyet Mektubu`nda, 2001 yılında Tarım Reformu kapsamında uygulamaya konulacak Doğrudan Gelir Desteği (DGD) için gerek bütçe gerekse sistemin uygulama şeklinde yaşanan sorunlara Hazine Müşteşarlığı`nca hazırlanan kararname taslağı ile formül bulundu. Buna göre; DGD uygulamasına 2001 yılında tüm Türkiye çapında uygulanacak ve bu kapsamda yapılacak ödemeler ise Ziraat Bankası aracılığı ile Hazine bütçesinden karşılanacak. Dünya Bankası (DB) ve Tarım Bakanlığı arasında sisteme 2001 yılında 40 ilde geçilmesi ve desteğin kriterleri konusunda görüş farklılığı yaşanıyordu. Taslak ile kriterlerin belirlenmesi Hazine Müsteşarlığı ile Tarım Bakanlığı`nın yetkisine verildi. Böylece modelin Türkiye uygulamasına DB mi, yoksa Türk Hükümeti mi karar verecek şeklindeki tartışmalara da son verilmiş oldu.


DGD ÖDEMESİNDE İNCE AYRIM;

FF`nin ele geçirdiği ve Hazine Müsteşarlığı`nca hazırlanan Kararname Taslağı`nda tarımda mevcut destekleme politikalarının değiştirilerek hedef çiftçilere DGD sağlanması ve kayıt sisteminin oluşturulması amacıyla ülke çapında uygulama başlatılmasına olanak veriliyor. Taslağa göre, geçimini sağlamak amacıyla tarımsal üretimle iştigal eden üreticilere sahip oldukları değil `işledikleri tarım alanları dikkate alınarak` DGD ödemesi yapılacak. DGD ödemeleri iki dilim halinde yapılacak ve ilk dilimi 2001 yılının ikinci yarısı, ikinci dilimi ise 2002 yılının ikinci yarısında ödenecek. Üreticilere yapılacak ödemeler Ziraat Bankası aracığıyla verilecek ve üreticilere yapılacak DGD ödemeleri için finansman, bütçede bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karşılanacak. Bu kararın uygulamasıyla ilgili olarak üreticilere yapılan ödeme tutarının binde 5`i Ziraat Bankası`na hizmet komisyonu olarak verilecek ve üreticilere yapılan ödemelerde alınacak olan gelir vergisi ve tapu harcı Ziraat Bankası`na bütçeden aktarılan ödenekten karşılanacak.


DGD ÖDEMELERİNE YAKIN TAKİP;

Taslakla üretici tanımı ile ödeme tutarının tespitinde esas alınacak tarımsal alana ilişkin kriterler ve ödemeye ilişkin usul ve esaslar, Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulu önerileri dikkate alınarak, Hazine Müsteşarlığı`nın bağlı bulunduğu Devlet Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yayımlanacak uygulama tebliğleri ile belirlenecek. Ödemelere ilişkin denetim ise yine bu bakanlıklar tarafından ortak olarak yapılacak. Uygulama tebliğlerinde belirlenen ilgili merciler, kendilerine ibraz edilen ve DGD ödemelerine esas olan belgelerin gerçekliğini araştırmakla yükümlü olacak. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyerek, haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak için sahte ve içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlara cezai hükümler getirilecek. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.995 Değişim: 2,14% Hacim : 50.721 Mio.TL Son veri saati : 14:01
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3276 Değişim: 0,24%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0742 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.298,40 Değişim: 0,92%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.301,18
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.