DTM: Yüzde 40 KDV Lüks Tüketime Yaygınlaştırılsın

06.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Dış Ticaret Müsteşarlığı, 30 milyar dolarlık ithalat hedefinin aşılabilmesi için ihracatçılara parasal destekler ve kredi kolaylıkları sağlanması gerektiğini, ithalatın ve iç tüketimin kısalabilmesi için de motor hacmi 1600 santimetreküpün üzerindeki otomobillere getirilen yüzde 40 oranındaki KDV`nin diğer lüks tüketim mallarına da yaygınlaştırılmasını istedi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Dünya Ticaretindeki gelişmeler karşısında Türkiye`nin durumunu değerlendirdi. Dünyanın, içinde bulunduğu kriz ortamından çıkmasının ülkeler için önemli ticaret fırsatları yarattığı belirtilen değerlendirmede, özellikle dünyanın en önemli ülkelerindeki gelira rtışının bu ülkelere ihracat olanaklarını artırdığı, Dünya ticaretindeki genişlemeden yeterli pay alabilmek ve ele geçirilen pazarları koruyabilmek için kısa ve uzun vadeli ticaret politikaları geliştirmek gerektiğini vurgulandı.

Türkiye`nin dünya ticareti icindeki mevcut payının, yeterli olmadığı vurgulanan değerlendirmede, yaşanan ekonomik sorunlar giderildiği ve dünyadaki ticaret imkanları iyi izlendiği ölçüde dış ticaretin ülke menfaatleri doğrultusunda geliştirilmesinin mümkün olabileceği belirtildi.

İthalat kısılmalı

Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası kurallar çerçevesinde ithalat artışını doğrudan kısıtlamaya yönelik bir önlem alınmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın değerlendirmesinde ithalatın kısılmasıyla ilgili olarak şu görüşlere yer verildi:

İthalata ancak dolaylı yollardan etki etmek mümkündür. İthalata dolaylı etkide bulunabilecek olan iki önemli karar alınmıştır. Bunlardan birincisinin, tüketim talebini kısmaya yönelik olan ve aynı zamanda ithalat talebini de kısacak olan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisinina rtırılmasıdır. İkinci düzenleme, otomobil ithalatını önemli ölçüde etkileyecek olan KDV düzenlemesidir. Silindir hacmi 1600 santimetreküpün üzerinde olan otomobillerin satışı üzerinden alınan KDV yüzde 40`a çıkarılmıştır. Bu uygulama, diğer lüks tüketim mallarına da yaygınlaştırılmalıdır. Böylece, tüketim talebi ve dolaylı olarak da ithalat talebi kısılacaktır.

İhracata destek gerekiyor

Değerlendirmede, yaşanan krizlerin de etkisiyle son yıllarda ihracat hedeflerini tutturulamadığına dikkat çekilerek, İlk aşamada yıllık 30 milyar dolar hedefinin aşılarak, 2005 yılı için 85 milyar dolar olan ihracat hedefine ulaşmak için bir takım önlemler alınması gerekmektedir denildi.

İhracatın artırılması açısından, kısa vadede alınacak en önemli tedbirlerin parasal teşviklerin artırılması olduğu vurgulanan değerlendirmede ihracatın artırılması için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

-Uluslararası yükümlülüklerimiz de gözetilerek, ihracatçılara yapılan parasal teşvikler ve kredi kolaylıkları genişletilmelidir. Vergi kolaylıkları da bu kapsamda ele alınabilecek önlemler olabilir.

-İhracatçılarımızın ülkeler ve pazarlar hakkında en son gelişmelere en hızlı şekilde ulaşması ve oluşan fırsatları değerlendirebilmesi için önlemler alınmalıdır. Bu anlamda, dış temsilciliklerin sayısının ve niteliklerinin daha da artırılmasının önemi büyüktür.

-Uzun vadede, ülkemizin uyguladığı teşvik sistemi ihracatı doğrudan artırmaya yönelik olarak tekrar yapılandırılmalıdır. Belirlenen hedef sektörlerin etkin bir şekilde desteklenmesi gerekmektedir. Türk kamu yönetiminin de bu yönde yapılandırılması ve teşviklerle ilgili birimlerin tek bir yapı içinde yer alması sağlanmalıdır.

-Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler yakından takip edilmelidir. Hedef pazarların belirlenmesi ve mevcut pazarların korunması için ülke ve bölge bazındaki çalışmalar artırılmalıdır.

-Küresel rekabette, fiyat rekabeti yanında, marka ve tanıtımın önemi giderek artmaktadır. Pazarlara girmenin ve o pazarda kalıcı olmanın önde gelen koşulu marka yaratmak ve tanıtımda bulunmaktır. Bu konuda aktif olarak mali ve teknik destek sağlanmalıdır. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5110 Değişim: 0,11%
Düşük 32,3637 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6969 Değişim: -0,10%
Düşük 34,5553 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,65 Değişim: 0,49%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.