Dünya IMF’yi Yargılıyor

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Uluslararası finans çevreleri ve basın Türkiye`deki krizi dakika dakika takip etti. Analizlerin ortak noktası ise `IMF`nin Latin Amerika, Rusya ve Asya’daki gibi yine başarısız olduğu` yönünde


Geçen haftadan bu yana Türk ekonomisinde yaşanan kriz havası, dünyanın önde gelen haber ajansları ve gazetelerinin de gündemine yerleşti. Reuters, Associates Press, Bloomberg, BBC gibi haber ajanslarının yanı sıra Financial Times, Wall Street Journal, Herald Tribune gibi saygın gazetelerde, Türkiye`deki kriz ve perde arkası, IMF heyetinin görüşmeleri dakika dakika uluslararası finans çevrelerine aktarıldı. Gerek haberlerde gerekse yorumlarda, Uluslararası Para Fonu`na (IMF) yapılan eleştiriler dikkat çekti. Bu analizlerde, IMF`nin Türk ekonomisini stabilize etmek için bir yıl önce hazırladığı programın iflas ettiği belirtilirken, Fon`un 1990`lı yıllarda Latin Amerika, Rusya ve Asya`da uyguladığı reform programlarının da başarısız olduğuna dikkat çekildi.


"KUR SABİTLEME PROGRAMI GERİ TEPTİ"

Financial Times`ın eski başyazarı Hugo Dixon`un yönettiği, Wall Street Journal`a bağlı breakingviews.com adlı haber sitesinde IMF, Türkiye`deki krizin başlıca sorumlusu olarak gösterilerek ağır bir dille eleştirildi. Haberde şöyle denildi: IMF bir kez daha gücünü abarttı. Döviz kurlarını sabitlemek üzerine kurulu programı, spekülatif saldırılara açık ve bankacılık sistemi zayıf Türkiye ekonomisinde doğal olarak geri tepti.Haberde, Türkiye`nin bu krizden kurtulamaması durumunda, başta Arjantin olmak üzere diğer gelişmekte olan pazarlar için de kötü sonuçlar doğabileceği öne sürüldü. Financial Times`da çıkan bir analizde ise Türkiye`nin yıllardır zayıf politikalar nedeniyle ekonomisini toparlayamadığı ancak bir yıldır hükümetin IMF`nin sözünden çıkmamasına rağmen böyle bir krize kapılmasının ironik olduğu belirtildi.


DÜŞÜK ÜCRET , YÜKSEK İŞSİZLİK YARATIYOR;

BBC`de yayınlanan bir yorumda ise IMF`nin Türkiye`de ve Asya`daki gelişmekte olan ülkelerde uyguladığı yapısal reformların düşük ücret, yüksek işsizlik oranı ve belirsizlik gibi durumlara neden olduğu belirtildi. International Herald Tribune gazetesinde ise IMF`nin acil olarak Türkiye`ye 2 ile 4 milyar dolar civarından sıcak para aktarması gerektiği vurgulandı.


DIŞ BASINDA EMF VE TÜRKİYE KONUŞULUYOR;

FINANCIAL TIMES
Türkiye`ye acil finansman sağlanmalı;

Arjantin için kaygılar sürerken, Türkiye krizi patladı. Ekonomik hasarın önüne geçilebilmesi için IMF`nin bir an önce acil tedbirleri devreye sokması gerekiyor. Fon`un Türkiye ile acil finansman anlaşması yapması kaçınılmaz.Bu yılın başından itibaren IMF`nin dediklerini harfi harfine uygulayan ve şu anda güçlü bir desteği hakeden Türkiye`nin bu krize yakalanması, IMF`nin başarısı konusunda şüphe uyandırıyor.


BBC
IMF destekli reformlar tepki görüyor;

Türk ekonomisindeki sarsılmanın yayılarak banka krizine ve devalüasyona yolaçmasından ve özelleştirme hedeflerini aksatmasından endişe ediliyor. IMF`nin Türkiye`de ve gelişmekte olan birçok Asya ülkesinde uyguladığı ekonomik reformlar, ücretleri düşürdü ve işsizliği artırdı. İnsanlar yoğun bir şekilde belirsizlik ortamına sürüklendi.


HERAL TRIBUNE
2 ile 4 milyar arasında acil kredi sağlanmalı;

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye`de, on binlerce kişi işsizlik, düşük ücretler ve sosyal güvenlik kesintileri ve IMF aleyhinde protesto gösterileri yaptı. Bu IMF destekli ekonomik programın bir sonucu. IMF`nin acil finansman rezervlerinden 2 ile 4 milyar dolar arasında bir kaynağı ivedilikle Türkiye`ye aktarması gerekiyor.

Brakingnews.com
Kriz, gelişmekte olan diğer pazarlar için kötü olacak;

Türkiye`nin bu krizden kurtulamaması, başta Arjantin olmak üzere diğer gelişmekte olan pazarlar için de kötü sonuçlar doğurabilir. Bu pazarlara yatırım yapan yatırımcıları ürkütüp, kaçırabilir. IMF yine gücünü abarttı. Döviz kurlarını sabitlemek üzerine kurulu programı, spekülasyona açık ve bankacılık sistemi zayıf Türkiye ekonomisinde geri tepti.


THE WALL STREET JOURNAL
Piyasaların gözü IMF’nin alacağı tedbirlerde...

IMF Türkiye`nin güvensizlik nedeniyle hastalanan reform programının çabucak iyileşmesini istiyor. Piyasaların gözü IMF`nin alacağı tedbirlerde. (MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 29.03.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,3627 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9578 Değişim: -0,31%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,97 Değişim: 0,20%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.