El Konduktan Sonra da Yağmalandı

16.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Balkaner, Yurtbank`a TMSF tarafından el konduktan sonra dahi, yurtdışı banka hesaplarını rehin ve temlik oyunlarıyla bankalar arasında aktararak şirketlerinin borçlarını kapatmış.



Önceki geceyarısı İstanbul`da gözaltına alınan Yurtbank`ın eski sahibi Ali Balkaner`in, TMSF`ce elkonduktan sonra da banka kaynaklarını kullanmayı sürdürdüğü bildirildi. Balkaner`in yurtdışı hesaplarını rehin ve temlik oyunlarıyla bankalar arasında aktararak, şirketlerinin borçlarını kapattığı anlaşıldı.
Bağımsız denetim firması Deloitte and Touche tarafından hazırlanan Yurtbank`ın 99 yılı denetim raporunda yer alan bilgilere göre 10 milyon dolarlık yurtdışı mevduat hesabı, 22 Aralık 99`da bankaya el konmasından sonra Balkaner tarafından şu şekilde kullanıldı: Yurtbank`ın `Yurtdışı Bankalar Hesabı`nın 10 milyon ABD Dolarlık bölümü Landesbank-Berlin`deki bloke mevduattan oluşuyordu.


Bu tutarın 5 milyon doları, Balkaner`in kurduğu Tekmar Ltd. şirketine kullandırılan krediler karşılığı bloke edilmişti. Balkaner, bu blokajı çözmek amacıyla daha önce bu bankaya 3 Şubat 2000 tarihli vadeli bono vermişti. Bono bedeli aynı zamanda, vadesinde ödenmediği takdirde rehne rücu edilmek üzere Bankgesellschaft Berlin International S.A`ya rehnedilmişti. Rehin sözleşmesi de, Balkaner tarafından imzalanmıştı. Rehin alacağı ise Bankgesellschaft Berlin International S.A tarafından BB Aval GmbH`a temlik edildi. Bu temlik sözleşmesine de Balkaner imza koydu. Bono tarihi geldiğinde, ödeme yapılmayınca bu temliğe istinaden BB Aval GmbH, tahsil için bonoyu Berliner Bank`a ciro ve teslim etti. Senet bedeli de Berliner Bank tarafından talep edildi ve ödendi. Olayın ortaya çıkmasından sonra TMSF`nin Yurtbank`a atadığı yeni yönetimce Landesbank Berlin`de bulunan 10 milyon dolarlık bloke mevduat için yüzde 100 karşılık ayrıldı. Yani 10 milyon dolar, bankanın zararına eklendi.


ZAFER LASTİK`E AKTARILAN PARA;

D and T`ın belirlemelerine göre, benzeri bir finans oyunuyla Balkaner`in Zafer Lastik adlı şirketine de 2 milyon dolar aktarıldı. Yurtdışı Bankalar Hesabı`nın 2 milyon dolarlık bölümü Turk Gulf Merchant Bank`a yatırıldı. Bu işlemden sonra 2 milyon dolarlık tutar, karşılığında hiçbir teminat alınmadan Balkaner Grubu şirketlerinden Zafer Lastik adına verilecek kredi için bloke edildi. Bağımsız denetim raporunda yer alan bilgilere göre United European Bank`taki 1 milyon 730 bin dolar tutarındaki para da, İpeks İplik adına açılan akreditife istinaden bloke edildi. Yani United Eurepan Bank, akreditifle ilgili sorun çıkınca Hayyam Garipoğlu`nun sahibi bulunduğu İpeks İplik`in akreditifine kefil olan Yurtbank`ın 1 milyon 730 bin dolarına el koydu.


D and T`ın raporunda Yurtbank ile Balkaner Grubu şirketleri arasındaki kredi ilişkileri de ayrıntısıyla anlatıldı. 31.12.99 itibarıyle Balkaner Grubu`na verilen nakdi kredilerin tutarının 56 trilyon 208 milyar ve bu kredilere ilişkin faiz reeskontlarının da 258 trilyon 359 milyar lira olduğu ifade edilen raporda, `Toplam risk 314 trilyon 567 milyar liradır. Bu krediler için bilançoda 280 trilyon 842 milyar lira karşılık ayrılmıştır. Grup firmalarına ve tahsili şüpheli görülen firmalara hesaplarının kat edildiğine ilişkin ihtarnameler gönderilmiş, ancak bazı muhatap firmalar karşı ihtarlar göndermiş ve borçları kabul etmemiştir` denildi.


SEMİZER TIPIŞ TIPIŞ GELDİ;

Kasırga Operasyonu kapssamında İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı tarafından hakkında yakalama emri çıkan avukat Aydoğan Semizer, dün öğleden sonra teslim oldu. Egebank`ın Egebank`ın eski yönetim kurulu üyesi avukat Aydoğan Semizer, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü`ne teslim oldu. Dün saat 15.30 sıralarında Mali Şube`ye gelen Semizer, hukuk adamı olarak polise ve adliyeye saygılı olduğunu ifade ederek `Hak aramaya, hesap vermeye geldiğini` söyledi. Semizer yaptığı açıklamada hangi suçla arandığını bilmediğini, sadece polis tarafından arandığını duyduğunu söyledi.


EROL AKSOR DA İFADE VERDİ;

İktisat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Aksoy, Sümerbank soruşturması kapsamında ifadesine başvurulmak üzere, İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı`na geldi. `Back to back yöntemiyle Sümerbank`tan kredi aldıkları ya da usulsüz kredi temin ettikleri` öne sürülen kişiler arasında ismi geçen Aksoy, soruşturmayı yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz`e ifade verdi. İktisat Bankası Murahhas Azası Erol Aksoy daha sonra yaptığı açıklamada, Garipoğlu ve Sümerbank ile İktisat Bankası`nın back - to - back kredi olmadığını, İktisat Bankası`nın sözkonusu gruptaki riskinin yalnızca bir milyon 400 bin dolar olduğunu bildirdi.


BAYAN DEMİREL İSTANBUL`DA;

Önceki gece İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz`in talimatıyla gözlem altına alınan Neslihan Demirel`in sorgusu İstanbul`da yapılacak. Polisteki işlemlerinin tamamlanan Demirel için İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı`ndan sorgunun tamamlanabilmesi için gözaltı süresi istendi. (FİNANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.142 Değişim: 0,69% Hacim : 93.769 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3789 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0323 Değişim: -0,09%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,49 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.