Ersin Özince'den önemli uyarı

20.04.2015 - 16:15 | Son Güncelleme :
Ersin Özince'den önemli uyarı | Ekonomi Haberleri

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince'den bankacılık sektörüne yönelik önemli bir uyarı geldi

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, bankacılık sektörünün 'kârın transfer edilemediği' bir alan olduğu için yatırımcılar için cazibesini kaybettiğini, ancak sektörün yine de yüzde 10'arın üzerinde büyüme potansiyeli taşıdığını söyledi.                  

Katıldığı "CEO Club" toplantısında soruları yanıtlayan Özince, "Türk bankacılık sektöründe giderek sermayedar, özellikle özel sermayedar yavaşlamaya başlıyor. Yavaşlamanın da bana göre nedenleri Türkiye'nin istikrarsızlıkları, belirsizlikleri... Seçimleri geçelim, yeni parlamenter aritmetiği görelim, ekonomi yönetimini görelim, ondan sonra sanıyorum doğru değerlendirmeler yapmak mümkün olacak" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

"Ama sonuç itibariyle bankacılık sektörü, girenlerin dahi kârını transfer edemediği bir alan olduğu için, yani ne kadar çok para kazandı diye yazsanız da, yatırımcısı için o kadar cazip bir sektör olmaya devam etmiyor."

Özince, Türkiye'de bankacılık sektörünün yine de uluslararası emsallerine nazaran reel anlamda daha iyi büyüdüğünü belirterek, geçen yıllardaki gibi iki haneli rakamlar olmasa da sektörün yüzde 10'arın üzerinde büyüyebileceğini kaydetti.

Özince, bankacılık sektörünün üzerine çok fazla gidilmemesi gerektiğini belirterek, "... Bankacılık sektörünün de hataları olmuştur muhakkak. Ama serbest piyasa ekonomisinin uygulandığı ülkelerde bir sektöre çok fazla vurursanız bunun arkasında sadece iktisadi değil, siyasi nedenler de arıyorum ben artık" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geçen haftalarda finans sektörünü zafiyete uğratacak hiçbir adım ve kararın olmaması gerektiğini belirtirken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Son dönemde bankalara vurmak moda oldu, bu son derece yanlış" açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

KURUMSAL KREDİLERE KAYIŞ YOK, TL BAZINDA TÜKETİCİ FİNANSMANI ARTIYOR

Özince, bankacılık sektöründe kurumsal kredilere bir kayış olduğu yönündeki değerlendirmelere ise şu yanıtı verdi:

"Başta enerji olmak üzere, çok büyük boyutlu altyapı yatırımları, bankacılık sektörünün aktiflerinin büyük bir bölümünün oraya kaymasına neden oldu. Ancak bu zaten aritmetik gereği. Yani bir nükleer santral ya da bir köprü finansmanı herhalde milyon tane tüketici kredisi ya da kredi kartına tekabül eder. Ayrıca biraz tüketimi kısıtlayıcı işlemler de oldu. Yoksa bir yerden bir yere kaydığımız yok, bütün ihtiyaçlar cevaplanmaya çalışılıyor."

Yabancı döviz kaynağının uzun zaman rahat bulunduğunu belirten Özince, "Bu yüzden belki biraz kurumsal krediler artmış oldu. Yoksa TL bazında bakıldığında tüketici finansmanı yine artarak devam ediyor. Herhangi bir kayış yok" diye konuştu.

Kredilerin kısıtlanmasına yönelik alınan önlemlerin çok sonuç verdiğini düşünmediğini kaydeden Özince, herhangi bir finansman ihtiyacında, bunun bankadan olmasa bile başka bir yolla karşılandığını belirtti.

Kurdaki oynaklığın sektöre ve ekonomiye yansıması ile ilgili de Özince "Uluslararası dalgalanmalara en fazla maruz kalan bir ülke olmak, hele finans alanında, yatırım alanında iş yapanlar açısından çok daha riskli. Ama bunun çaresi de mali sektörün derinleştirilmesi ve tabi ki hepimizin istikrara inanması..." diye konuştu.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.069 Değişim: -0,12% Hacim : 35.382 Mio.TL Son veri saati : 11:54
Düşük 9.057 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3766 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9814 Değişim: -0,24%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,16 Değişim: 0,25%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.