Fon Bankaları Tasfiye Edilsin

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fon bankalarının tasfiye edilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Hamdi Yasaman, bankaların hukuki kurallar içinde batmasına izin verilmesi gerektiğini vurguladı.

Fona devredilen bankaların devlet üzerinde yük oluşturduğunu belirten Galatasaray Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Hamdi Yasaman, bu bankaların tasfiye edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye`de bu sistemin bozuk olduğunu kaydeden Yasaman, Şirketler veya bankalar kendi hukuki kurallarına göre batıyorsa, bu hukuki kurallar içinde batmasına izin verilmeli. Devletin bu kadar yükü üzerine alması büyük bir yanlıştır dedi. Söz konusu fon bankalarının rehabilite edilmesi ve ardından tekrar satılmasının büyük külfetlere neden olduğunu belirten Yasaman, Sonuçta bu bankaları yine karışık kesimler, büyük kara para sahipleri satın alıyor. Bir süre sonra yine aynı senaryo dönüyor ve tekrar bankalar devlete teslim ediliyor. Yani bir kısır döngü yaşanıyor. Bu nedenle artık bu sistem terk edilmeli ve devlet bu sistemin dışına çıkmalıdır. Zaten sistemin kendisi de bu kadar fazla bankayı taşıyamıyor dedi.

DEVLET SİSTEMDEN ELİNİ ÇEKMELİ;

Devletin mümkün olduğu kadar banka sisteminden elini çekmesi gerektiğini belirten Yasaman, bu bankaların usul iflas kanununa göre tasfiye edilmesinin ve sistemin dışına atılmasının şart olduğunu vurguladı. Yasaman, kötü durumdaki bankaları fona devredip, rehabilite ettikten sonra satmak yerine, bunları tasfiye etmenin çok daha mantıklı bir yöntem olabileceğini ifade etti. Yasaman,
Türkiye`de artık bu bankaları rehabilite ederek satmak çözüm olmamalı. Devlet mümkün olduğu kadar banka sisteminden elini çekmeli. Bankalar usul - iflas kanununa göre tasfiye edilmelidir dedi. Mali durumu bozulan ve fona devredilen bankaların gün geçtikçe arttığını ve devletin bunları güvence altına almasının da diğer bankalar açısından haksız rekabet yarattığını belirten Yasaman, Devletin yüzde yüz garantiyle bu sektörü sırtında taşıması büyük bir külfet ve ayrıca büyük bankalara karşı da haksız bir rekabet. Sistem biryerde kendi kendisiyle çelişiyor. Hata devlette.

Devlet bu yükü almamak için sistemden elini çekmesi gerekiyor şeklinde konuştu. Kamu bankalarının özelleştirilmesi için üç yıllık bir hedef ortaya konulduğunu belirten Yasaman, bunun da hayalden öteye geçemeyeceğini vurguladı. Yasaman, Çünkü ortaya üç yıllık hedef konuldu. Bu üç yıllık hedef seçim dönemine denk gelecek. O tarihe kadar her türlü imkan kullanılacak, parti yandaşlarına verilecek ve sonra da seçim var diyerek özelleştirme ileri bir tarihe ertelenecek dedi. Bu konuda gerçekçi bir niyet ortaya konmadığını belirten Yasaman, Eğer bu niyet gerçekçiyse, hukuki bir süreçle bu bir haftada da gerçekleştirilebilir. Ama bankaların yönetim kurulları seçiliyor, maaşlar veriliyor, süreç uzatılıyor. Dolayısıyla bu işin kolay kolay yapılamayacağını düşünüyorum dedi.

SÜREÇ ÖZELLEŞTİRMEYİ ZORUNLU KILIYOR;

Sürecin bu bankaları özelleştirmeye mecbur kıldığını belirten Yasaman, Türkiye`nin bundan başka bir alternatifi olmadığını kaydetti. Yasaman, Akan nehre karşı durmak kolay değil. Ancak bunlardan menfaat elde eden kesim özelleştirmeye direnecektir. Ama para kalmayınca buna razı olacaklardır. Tıpkı Türk Telekom`da olduğu gibi. Para kalmayınca bunu özelleştirmeye mecbur oldular dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3503 Değişim: 0,31%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0996 Değişim: -0,06%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,12 Değişim: 1,34%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.