Fon Bankalarına Talip Çok

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fon’daki sekiz banka için resmi başvuru tarihi bugün dolarken, Koçbank, Dışbank ve Finansbank’la birlikte iki yabancı bankanın da başvuruda bulunduğu öğrenildi


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kapsamında olan Bank Ekspress, İnterbank, Esbank, Egebank, Sümerbank, Yaşarbank, Türk Ticaret Bankası ve Yurtbank’ın satışına ilişkin resmi başvuru tarihi bugün saat 17:00’de doluyor. 20 Kasım tarihinde başlayan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (Üst Kurul) yapılan resmi başvuru sayısının şu ana kadar beş tane olduğu öğrenildi. Sekiz bankanın alıcıları arasında Koçbank, Dışbank ve Finansbank bulunurken diğer iki alıcının yabancı banka olduğu öğrenildi. Yabancı alıcılar arasında HSBC’nin Demirbank ile olan görüşmelerinin devam ettiği ve prosedürün yürüdüğü ifade edilirken, HSBC’nin Üst Kurul’a henüz resmi başvurusunu yapmadığı bildirildi.
Son başvuru tarihinden sonra kamuoyuna bir açıklama yapılmayacağını belirten bir yetkili, başvuruları kabul edilmeyen alıcıların isimlerinin gizli tutulacağını bildirdi.


ALICILAR İNCELEME YAPACAK;

Başvuruların tamamlanmasından sonra Üst Kurul, alıcıların, daha önce açıklanan ve banka sahibi olmanın kriterlerini düzenleyen kriterlere uyup uymadıklarına bakacak. Kurul bu çalışmayı bir hafta içinde tamamlayacak ve 22 Aralık’ta başvuruları kabul edilenler belli olacak. Ardından TMSF ve sekiz banka için oluşturulan ortak yönetim kurulu devreye girecek. Yatırımcılar, TMSF ile gizlilik sözleşmelerini imzalayarak bankalarda incelemeler yapacak. Daha sonrada ortak yönetim kurulu ihale işlemlerine başlayacak.


TALİBİ OLMAYANI İTO LACAK;

Bu arada İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Fon bankalarından alıcısı olmayan bankalara talip olacaklarını söyledi. Üyeleriyle rekabete girmemek için resmi başvuruda bulunmayacaklarını belirten Yıldırım, talibi çıkmayan bankalara talip olacaklarını söyledi. Yıldırım, başvuru tarihi dolsun bu bankalardan satılan satılır, satılamayanlar için yeni süre açılır. Biz o zaman satılmayanlara talip olacağız dedi.


STRATEJİMİZE UYGUN OLANI YAPACAĞIZ

Koçbank’tan sonra dün Dışbank da yaptığı yazılı açıklama ile Fon bankalarına talip olduğu açıklamasında bulundu. Dışbank Murahhas Üyesi Vural Akışık, Fon bankalarını büyüme stratejileri içinde değerlendirdikleri için başvuruda bulunduklarını belirtti. Akışık, Dışbank’ın bir büyüme planı var. Bu büyüme plan içinde Türkiye’deki büyük bankalardan biri olma hedefimiz var. Belli bir zaman dilimi içinde, fazla agresif olmadan akıllı bir biçimde büyümek istiyoruz. Fon’daki bu bankalar içinde bizim planımız ile örtüşen, uyuşan pek çok banka var. Bunları değerlendireceğiz. Tabii bize ne yük getirip getirmeyecekleri önemli dedi.
Dışbank’ın güçlü olduğu alanların operasyonel altyapı, orta ve üst kademe insan gücü ve teknoloji olduğunu belirten Akışık, Bu özelliklerimizi bu bankalardan uygun olanı ile birleştirip şube ağımızı da makul fiyatlarla artırıp hızlı büyüme ve müşteri bazı yakaladığımızda çok ciddi sinerji ve avantajlar elde edeceğiz dedi.


BİRDEN FAZLA BANKAYA TALİBİZ

Fon bankalarına resmi başvuruda bulunduğunu açıklayan bir diğer banka da Finansbank oldu. Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, Türkiye’nin en karlı bankalarından biri olduklarını belirterek, Bağlı olduğumuz Fiba Holding olduldukça likit bir durumda. Grubumuzun likitini değerlendirmek istiyoruz dedi. Umut, Finansbank’ın mali yapısının gücülülüğüne değenirek ileriye dönük hedef ve vizyonları çerçevesinde Fon’daki bir veya birden fazla bankaya talip olduklarını söyledi. Üst Kurul’a yapılan başvurularda hangi banka veya bankalara talip olunduğunun belirtilmediğini ifade eden Umut, bankalar hakkında henüz çok net ve ayrıntılı bilgilere sahip değiliz. Başvurulardan sonra analiz ve teklif verme aşamasına gelinecek. Şu an itibariyle banka tercihimiz yok. Genel analiz sonucu, şu veya bu bankalara talibiz diye teklif vereceğiz. Ancak, alınacak bankada Finansbank’a değer yaratacak bir yapı olması lazım dedi.


SATILAMAYANLAR BİRLEŞTİRİLECEK;

Fon’daki bankalardan satılamayanlar, birleştirilecek. İhalede yabancı bankalara öncelik tanınacak.Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan 8 bankanın satış süreci, başvuruların bugün alınmasıyla fiilen başlıyor. Başvuruları kabul edilmeyecek yatırımcıların isimlerinin gizli tutulacağı bildirildi. Finans piyasalarında başlayan çalkantıyla Türkiye’de ortaya çıkan kaos görüntüsünün bankaların satışını olumsuz etkilemesi olasılığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda (BDDK) sıkıntı yarattı. Alınan bilgilere göre, satışta öncelik yabancı bankalara verilecek. Bankalarla tek tek masaya oturulup, fiyat ve satış koşulları tartışılacak. Yetkililer, Türkiye’de kendi içindeki bankaların evliliğe özendirildiğini ve banka sayısının yarıya düşürülmesinin planlandığını vurgulayarak, Satışta bu nedenle öncelikle yabancı bankalarla konuşacağız. Yurtiçindeki diğer bankaların kendi aralarında evlilikleri daha önemli değerlendirmesi yaptılar.


Ayrıca, küçük özsermayeli bankalardan aynı bankaya talip olanların konsorsiyum halinde ihaleye girmeleri teşvik edilecek. yetkililer, bu şekilde yurtiçindeki bankaların da evlilik yolunun açılabileceğini belirttiler. Yetkililer, talep gelmeyen ya da uygun koşullar sunulmayan bankaların birleştirilmesi yoluna gidileceği belirttiler. bu bankalar daha sonra diğer kamu bankalarıyla evlendirilerek, sistem içinde eritilecek.


GÖRÜCÜYE ÇIKAN SEKİZ BANKA;

Bank Ekspres
Eski sahibi: Korkmaz Yiğit
İlk 6 aylık zararı: 30.3 trilyon
Şube sayısı: 27

Türkbank
Eski sahibi: Türkbank Emekli Sandığı Vakfı, Hazine
İlk 6 aylık zararı: 4.9 trilyon
Şube sayısı: 268

İnterbank
Eski sahibi: Cavit Çağlar
1999 yılı zararı: 161.1 trilyon
Şube sayısı: 42

Egebank
Eski sahibi: Murat Demirel
1999 yılı zararı: 642.1 trilyon
Şube sayısı: 78

Esbank
Eski sahibi: Yavuz Zeytinoğlu
İlk 6 aylık zararı: 192.9 trilyon
Şube sayısı: 94

Yaşarbank
Eski sahibi: Selçuk Yaşar
İlk 6 aylık zararı: 130.1 trilyon
Şube sayısı: 85

Yurtbank
Eski sahibi: Ali Avni Balkaner
Bankaya verdiği zarar:
650 milyon dolar

Sümerbank
Eski sahibi: Hayyam Garipoğlu
İlk 6 aylık zarar: 38.4 trilyon
Şube sayısı: 88


BATIK BANKALAR LAS VEGAS GİBİDİR

İşadamı Sakıp Sabancı, Türkiye’de banka sorununun çözümü için, devletin bankalara denetim getirmesi gerektiğini söyledi. ABD’de bulunan Sabancı, TürkAmerikan Öğrenci Birliği’nin davetlisi olarak Washington’da katıldığı bir toplantıda, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yardımına teşekkür ederken, zordaki bankalar meselesini Las Vegas’ta kumar oynamaya benzetti. Yaklaşık 100 kadar ABD’de okuyan öğrencilerin oluşturduğu topluluğa konuşan Sabancı, Batık bankalar, Türkiye’nin en büyük kamburu. Bankaya sınırsız devlet garantisi dünyanın hiçbir yerinde yok. Aynen Las Vegas gibi. Sen ütül, ütül devlet ödesin, ama kazanırsan senin olacak. Maliye Bakanlığı’nın çıkıp, bankaları denetleyeceğini söylemesi lazım. Kamu bankalarının da hemen özelleştirilmesi gerekiyor değerlendirmesinde bulundu. Sabancı, kendisinden, geleceğin sektörlerine ilişkin tavsiye isteyen gençlere, telekomünikasyon, enerji ve internet alanlarını önerdi.
(MİLLİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5220 Değişim: 0,11%
Düşük 32,4897 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4897
34,8945 Değişim: -0,22%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.436,81 Değişim: 0,56%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.