Fon`daki Bankalar Nisan Ayında Satılacak

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

El Konulan Bankalara Ortak Yönetim Getirilerek Satılma Planı Yapıldı...

BDDK, Fon`daki sekiz banka için eylem planını sonunda açıkladı. Etibank ve Bank Kapital dışındaki bankalara ortak yönetim getirildi. Bankaların satışı 2001 nisanına kadar tamamlanacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), el konularak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) aktarılan bankaların elden çıkarılmasına ilişkin eylem planını açıkladı. Kurul, TMSF bünyesindeki Türk Ticaret Bankası, İnterbank, Bank Ekspres, Egebank, Esbank, Yurtbank, Yaşarbank ve Sümerbank`ın satışının 2001 yılının Nisan ayı sonuna kadar tamamlanması planlıyor.

Eylem planı çerçevesinde bankaların ihale işlemlerini yürütmek üzere sekiz banka için altı kişiden oluşan ortak bir yönetim kurulu atandı. Bankaların başına Hazine eski Müsteşarı Tevfik Altınok getirildi.

Kurul`un geçtiğimiz ağustos sonunda faaliyete başlamasının ardından Fon bünyesindeki bankaların elden çıkarılmasına ilişkin hazırlanan sekiz maddelik eylem planının açıkladı.

İlk maddede bankaların satışa hazırlanması konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veriliyor. Çalışmaların tamamlandığı belirtilen bu aşamadaki bilgiler şunlar:

- Bankaların BDDK`ya devredildiği ağustos sonu itibarıyla bilançolarının hazırlanması

- Aktif kalitesinin belirlenmesi

- Kötü aktiflerin belirlenerek TMSF bünyesindeki Aktif Yönetim Birimi`ne (takip birimi) devrinin koşullarının belirlenmesi

- Bilançoların kötü aktiflerden arındırılarak bankaların mali yapılarının güçlendirilmesi için gereken kaynağın saptanması

- Bankaların rehabilitasyonu, kaynaklarının verimli olarak kullanılması, haklarının, alacaklarının ve davalarının izlenmesi, rasyonel yönetimin sağlanması gibi sorunların çözümü, eylem planının tüm bankalarda uyumlu bir biçimde yürütülmesi için ortak yönetim biçiminin yürürlüğe koyulması

Eylem planının çalışması tamamlanan ikinci aşamasında ise bankaların hisselerini satın almak üzere başvuracaklarda aranacak koşulların belirleneceği belirtiliyor.

Üçüncü maddede, bankaların mali bünyelerinin iyileştirilmesi için gereksinim duyulan özel tertip devlet iç borçlanma senetlerinin geri ödeme koşulları, vade ve faizinin belirlenerek Hazine`den alınması konusu açıklanıyor.

Son dört maddede ise bankalara talip olanların bankaları incelemesinden satışa kadar olan süreç hakkında ayrıntılı bilgi veriliyor. 20 Kasım`dan itibaren yatırımcıların banka sahibi olmak için gereken şartları taşıdıklarına ilişkin başvuruların kabul edilmeye başlanacağı belirtilen açıklamada, bankalarla ilgili alıcılara çağrı yapılması ve başvuru formlarının 15 Aralık 2000 tarihinde TMSF`ye devriyle başlayacak satış sürecinin Nisan 2001`de tamamlanacağı kaydediliyor.

6.1 milyar $ verildi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun dün açıkladığı eylem planında, Hazine`den alınacak 6.1 milyar dolarlık (4 katrilyon 150 trilyon lira) özel tertip tahvillerin dün BDDK`ya verildiği belirtildi.

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp ile BDDK Başkanı Zekeriya Temizel arasında imzalanan borç anlaşmasının ardından tahvillerin dün Kurula teslim edildiği kaydedilirken; tahvillerin vadelerinin 18 ay ile 5 yıl arasında değiştiği bildirildi. Tahvillerin 3 milyar dolarlık (2 katrilyon 40 trilyon lira) kısmı Türk Lirası, 3.1 milyar doları ise dövize dayalı tahvil olacak. Borçlar, 2002 yılı aralık ayından başlayarak, 10 yıl içerisinde faizi ile birlikte geri ödenecek. Açıklamada, konuyla ilgili ayrıntıların Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılacağı kaydedildi.

Sekiz bankaya tek yönetim

Eylem planının Fon bankalarında eşgüdümlü bir biçimde uygulanması için belirlenen üst yönetim kurulu üyelerinin atanması da tamamlandı.

Böylece sekiz bankanın mevcut yönetimleri ortak yönetim kurulunun gelmesiyle birlikte görevlerinden ayrılmak zorunda kalacak.

Eylem planına göre atanan altı yönetim kurulu üyesi içinde Hazine eski Müsteşarı ve Koç Holding eski Koordinatörü Tevfik Altınok Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi. Yönetim kurulu üyeliklerine ise Prof. Dr. Çelik Kurdoğlu, Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Tanju Polatkan, İş Leasing eski Genel Müdürü Hasan Ulukanlı, Adlan Özlen ve Hasan Eten getirildi. Halen Türk Ticaret Bankası`nın Yönetim Kurulu Üyesi olan Tanju Polatkan böylece BDDK Üyesi Ural Şekerci`den sonra Zekeriya Temizel`in Türkbank`tan atadığı ikinci kişi oldu.

Yönetim kurulunun yedinci üyesi ise her bankanın genel müdürleri olması kararı alındı. Genel müdürler, kendi bankalarıyla ilgili konular görüşülürken yönetim kuruluna yönetim kurulu üyesi olarak katılacaklar.

Başvurular 20 Kasım`da başlıyor

BDDK, eylem planında Fon`daki bankaları almak için başvuruların 20 Kasım pazartesi günü başlayacağını bildirdi. Buna göre, Türk Ticaret Bankası, Interbank, Bank Ekspres, Egebank, Esbank, Sümerbank, Yaşarbank, Yurtbank ile ilgilenen yatırımcıların başvurularının incelemesinin ardından başvuru için gerekli koşulları taşıdıkları belirlenen yatırımcılar ayıklanacak.

Eylem planının son dört maddesinde açıklanan satış ile ilgili ayrıntılar ve tarihleri şöyle:

15 Aralık 2000:

Banka satın almak isteyen potansiyel alıcılara, TMSF aracılığıyla çağrı yapılması ve başvuru formlarını BDDK`ya teslim etmeleri.

22 Aralık 2000:

BDDK`nın koyduğu koşullara uyan alıcıların Kurul`ca onaylanması ve durumun ilgililere bildirilmesi.

Ocak 2001:

Gerekli koşulları sağlayan yatırımcılarla gizlilik sözleşmeleri yapılarak ilgilendikleri bankalarda gereken incelemeleri yapmalarının sağlanması ve incelemeleri yapan kuruluşların varsa önerileri alınması.

Şubat 2001:

TMSF`ce ihale şartnamelerinin hazırlanması ve ihalelerin açılarak duyuruların yapılması.

Nisan 2001:

Yatırımcıların şartnamelerde belirtilen hususları dikkate alarak ve bankalar hakkında her türlü de bilgileri edinerek ve gerektiğinde due - dilligence yaptırarak tekliflerini hazırlamaları ve TMSF`ye iletmeleri.

Nisan 2001:

Tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalelerin sonuçlandırılması.

Satış sözleşmelerinin imzalanması ve hisselerin devri.

17 Ekim`de el konulan Bank Kapital ile Etibank`ta çalışmaların yeni başlamış olması nedeniyle eylem planına dahil edilemediği belirtilirken; sözkonusu bankalar için ayrı bir eylem planı açıklanması bekleniyor.(MİLLİYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3454 Değişim: 0,29%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0908 Değişim: -0,09%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,03 Değişim: 1,34%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.