Grev Paketi Deldi

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

KKTC`de genel grevin ardından hükümetin iki vekili 13. maaş maddesi için `hayır` oyu verince, ekonomik paket delindi. Sendikalar grevi bitirdi.


KKTC`de 41 sendika ve sivil toplum örgütünün beş gündür sürdürdüğü grev, dün koalisyon hükümetinin küçük ortağı Toplumcu Kurtuluş Partisi`nin (TKP) iki üyesi sayesinde son buldu. Ulusal Birlik Partisi (UBP)`nin küçük ortağı TKP`nin Kemal Havalı ile Hüseyin Angolemli adlı iki milletvekili muhalefetle birlikte davrandı. İki vekil, dün meclis genel kuruluna gönderilmek için alt komitede tartışılan ekonomik paketin 13. maaşın kesilmesi ve maaşlara üç ayda bir enflasyon oranında zammı içeren bölümüne `hayır` oyu verdi. Böylece hükümet tarafından adım adım uygulanan paket büyük darbe yemiş oldu. TKP Genel Başkanı Mustafa Akıncı, iki milletvekilinin parti kararından bağımsız hareket ettiğini açıkladı. `Hayır` oyu kullanan Havalı ise `TKP`den atılacak mısınız` sorusuna, Bu parti bizimdir, bizi kimse atamaz yanıtını verdi.


KOALİSYON SIKIŞTI;

Meclis alt komitesi, dün yasanın görüşülmesini süresiz ertelerken, Ankara`ya paketi uygulama sözü veren UBP-TKP koalisyonu köşeye sıkıştı. Yasa gelecek yıl en erken şubat ayına kalırken, 29 Aralık`ta kamu çalışanları 13. maaşını daha önce olduğu gibi almak isteyecek. Ama ocak maaşlarıyla birlikte hükümete 45 trilyon TL yük getiren ödemeler yine Ankara`dan gelecek paraya bağlı.


LEFKOŞA`DA BÜYÜK MİTİNG;

Sendikalar ise grevin beşinci gününde başkent Lefkoşa`da büyük bir miting düzenledi 15 bin kişinin katıldığı ve KKTC`de bugüne dek düzenlenen en büyük miting olan gösteri sırasında hükümetin geri adım atması `zafer` diye değerlendirildi. Ve grevi bitirme kararı alındı. Mitingde, `Ankara`nın paketine de kuklalarına da hayır` yazılı pankartlar taşındı. Göstericiler, Cumhuriyet Meclisi`ne ve Cumhurbaşkanlığı binasına yürüdü. Yürüyüş sırasında, geniş güvenlik önlemleri alındı. Beş gündür KKTC`de telefonlar çalışmıyor, 25 gemi Girne ve Mağusa açıklarında bekliyordu. On binlerce öğrenci bir haftadır ders yapamazken, acil vakalar dışında sağlık hizmeti verilmiyordu. Elektrik ve havaalanı grevleri ise ikinci günde yasaklanmıştı. Ankara ile KKTC`nin ortaklaşa hazırladığı paket, KKTC kamu maliyesinin yeniden düzenlenmesini içeriyor. Paket, kamu çalışanlarına verilen 13. maaş ile enflasyon oranında üç ayda bir maaşlara yapılan zammın kaldırılması, gümrük ve fonların artırılması, asgari ücret ve emekli maaşlarından vergi alınması, cep telefonu ve haberleşme araçlarından vergi alınması, KDV oranlarının artırılması, KDV iadesinin kaldırılması gibi unsurlar içeriyordu. (RADİKAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5870 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7954 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.508,07 Değişim: 0,95%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.