Gübrede Ithalat Kararı Tartışmaya Yol Açtı

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Gübre Üreticileri Derneği Başkani Gencer, Gübrede Fahiş Karlar Olduğunu İleri Sürenleri ``Müfteri`` Olmakla, Bakan Gökalp İse Gencer`İ ``Şov Yapmakla`` Suçladi -Gencer: ``Bizim Sattiğimiz Fiyattan Daha Düşük Fiyata Gübre İthal Etsinler, Limanlarimizi Ve Torbalama Tesislerini Ücretsiz Kullandiracağiz`` -Bakan Gökalp: ``İthal Girdi Kullanan Hiç Bir Sektörde, Yüzde 248 Fiyat Artişi Yok. Depolar Gübre İle Dolana Kadar İthalat İzni Vereceğiz`` -``160 Trilyon Liralik Gübre Sübvansiyonunun Nerelerde Nasil Kaldiğini Biliyoruz, Belgeleri Savciliğa Vereceğiz``


ANKARA (A.A) -26.10.2000 - Gübrede son bir yılda yaşanan yüzde 200`e varan fiyat artışlarının devam etmesini önlemek amacıyla ithalatın kolaylaştırılması yönündeki karar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile gübre üreticilerini karşı karşıya getirdi. Bakanlık tarafından düzenlenen ``Türkiye Tarımında Gübre`` konulu panelde, Gübre Üreticileri Derneği (GÜD) Başkanı Kemal Gencer ile Bakan Gökalp arasında, fiyatların artışı konusunda oldukça sert tartışmalar yaşandı. GÜD Başkanı Gencer, gübrede hesapsız kazançlar, fahiş karlar olduğunu söyleyenleri ``müfteri`` olmakla suçlarken, Bakan Gökalp, Gencer`in ``şov yaptığını`` söyledi. Karşılıklı tartışmaların yoğun olarak yaşandığı panelde, Bakan Gökalp, ``Bu gübrede köylülerin sırtından ne oyunlar dönmüş. 160 trilyon liralık gübre sübvansiyonunun nerede nasıl kaldığını biliyoruz. Belgeleri savcılığa vereceğiz. Yakında gazetelerde bu konuda da operasyonlar çıkacak`` dedi.


Panelde konuşan GÜD Başkanı Gencer, ``gübre üretiminde hesapsız, haksız kazanç, fahiş kar olduğu`` iddialarının doğru olmadığını öne sürerken, bu iddiaları ispat edemeyenerin, ``vasıfları ne olursa olsun müfteri`` olacağını söyledi. Gencer, bu iddalarının doğruluğunu ispat edenlere ise istedikleri kadar gübre vermeye, istedikleri miktarda para ödemeye hazır olduğunu açıkladı. ``Gübrede bol kazanç olsaydı, et, süt, sucuk sektörüne giren büyük holdingler bu sektöre de girerdi`` diyen Gencer, ``Türkiye`de 3-4 milyon tonluk üretim olmasaydı, hiç kimse, cebinizde paranız bile olsa, karakaşınız gözünüz, hitabetiniz için size istediğiniz miktarda, istediğiniz zamanda gübre vermez. Yerli üretim olmazsa gübrede rekabet olmaz``` diye konuştu. Gübredeki fiyat artışının, dolarn değer kazanmasından, diğer maliyetlerin artmasından ve üretimdeki istikrarsızlıktan kaynaklandığını, Türkiye`de fiyatların da uluslararası hammadde fiyatlarına paralel seyrettiğini öne süren Gencer, kendilerinin sattığı fiyattan daha ucuza gübre ithal edilmesi halinde, kendilerinin, limanlarını ve torbalama tesislerini ücretsiz, dernek üyesi diğer firmaların ise maliyetine kullandıracağını açıkladı.


Türkiye`de, 3 yıl 10 aydır TL ve dolar bazında gübre fiyatlarının artmadığını da öne süren Gencer, üretimin artması halinde maliyetlerin düşeceğini belirterek, fiyatların düşmesi için, gübrede KDV muafiyetinin gerektiğini söyledi. Tarım ve Köyişleri eski Bakanı Mahmut Erdir`in, ``gübre sektörü montaj sanayi, gübrede liberalizasyon sakıncalı, fiyatları devlet ilan etsin`` görüşlerine de tepki gösteren Gencer, ``Erdir`in hiç gübre fabrikası görmediğini, gübre üretiminden haberi olmadığını, 1968`lerin ağzı ile konuştuğunu`` savundu.


BAKANIN TEPKİSİ;

Tarım ve Köyişleri Bakanı Gökalp, Gencer`in konuşmasına sert tepki göstererek, ``Ben burada Anadolu köylüsünün feryadını dile getiriyorum. Siz kimseyi müfteri ilan edemezsiniz. Hiç bir bakan, milletvekili ve katılımcıya (1968`lerin ağzı ile konuşuyor) diyemezsiniz. Burası şov yeri değil`` dedi. Bakan`ın, bu kelimelerin kullanılmasını talihsizlik olarak nitelendirmesi ve kabul etmediğini belirtmesi üzerine Kemal Gencer, ``Kabul etmiyorsanız çağırmasaydınız`` diye yanıt verdi. Ağustos ayları itibariyle son bir yılda ürenin fiyatının yüzde 248, amonyum nitratın fiyatının yüzde 221, taban gübresinin fiyatının yüzde 123 arttığına dikkati çeken Bakan Gökalp, ithal girdi kullanan diğer sektörlerde bu derece yüksek fiyat artışları olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: ``Gübre kararnamesini nerelerde nasıl hazırlandığını, kimin ışıklarının sabaha kadar yandığını biliyorum. Yazdığınız metni gelin benimle görüşün. Sizin adınıza kimin geldiğini ve pazarlık yaptığını biliyorum. Yolsuzluk ve hırsızlık devri, 57. hükümet ile birlikte kapandı. 160 trilyon liralık gübre sübvansiyonuun nerede nasıl kaldığını biliyoruz.


Bunları savcılığa teslim edeceğim. Yakında bu konu, diğer operasyonlar gibi, mahkemelere ve gazetelere yansıyacak.`` Tartışma sırasında bazı gübre fabrikalarının temsilcileri, uluslararası piyasalarda gübre fiyatlarının artışına iişkin slaytlar göstermeye çalışırken, Bakan Gökalp, ``Keşke bu işten anlamasaydım, hukuk profesörü olsaydım. Bu gübrede köylünün sırtından ne oyunlar dönmüş`` diye tepki gösterdi.


TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE TEHDİT Mİ?

Bakan Gökalp`in ``Gübrede fiyat artışlarını içinize sindirebiliyor musunuz`` sorusuna, GÜD Başkanı Gencer, ``sindiremiyoruz, ama bizi ithalat yönlendiriyor`` diye yanıt verdi. Bu tartışmalar sırasında salondaki izleyicilerin Bakan Gökap`i alkışlaması üzerine Gencer, ``Tarım kredi mensupları şimdi bakanı alkışlıyorlar ama bir ay sonra ihaleleri var, bakalım o zaman ne olacak`` diye konuştu. Tarım Kredi Kooperatifleri`nden bir yetkili, bunun bir tehdit olup olmadığını sorunca, Gencer, önceki yıllarda bu tür fiyat tartışmalar nedeniyle yerli üreticilerin ihaleye girmemesi yüzünden ihalede fiyatların, 129 dolardan 160 dolara çıktığını hatırlatarak, o dönemin bakanı Necmettin Cevheri`nin ısrarı üzerine tekrar ihale açıldığını ve buna girdiklerini anlattı. Bakan Gökalp, gübredeki fiyat artışı konusunun Rekabet Kurumu`na da intikal ettiğini açıklarken, çiftçinin ucuz ve kaliteli gübre edinebilmesi çin ithalat şartlarını kolaylaştıracaklarını, dünyanın her yerinden, depolar dolana kadar gübre ithal edeceklerini söyledi.


CEBİMDEKİ GÜBREYİ KİM ALDI?

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru da, panelde yaşanan tartışmanın fiyatların neden arttığını açıklığa kavuşturmadığını belirterek, ``Ben geçen yıl sattığım 1 kg buğday ile 1 kg 700 gram gübre alıyordum. Bu yıl 625 gram alıyorum. Cebimdeki 1 kg 75 gram gübreyi kim aldı? Dünyadaki hiç bir şeyi fiyatı yüzde 250 artmadı, dolar bu kadar artmadı. Biz bunları artık yemiyoruz`` dedi. Gazeteci Osman Arolat`ın yönettiği panelde, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ile Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gürol Ergin de, gübrede özelleştirme yapılırken tekelleşmenin önlenmesini, ithalat yerine yerli üretimin desteklenmesini istediler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3830 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0766 Değişim: 0,03%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,72 Değişim: 0,19%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.