Gümrükler kalkıyor

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Otomotiv, Mobilya, ayakkabı gibi hassas sektörlerdeki ek koruma kalkıyor, sanayii ürünlerinde AB ile aynı gümrük vergisi uygulanacak.

AB`ye En Uyumlu İthalat Rejimi, Bakanlar Kurulu`na sunuldu -Otomotiv, Mobilya, Ayakkabı Gibi Hassas Sektörlerdeki Ek Koruma Kalkıyor -Sanayi Ürünlerinde, Artık Ab İle Aynı Gümrük Vergisi Uygulanacak -Binek Otomobillerde Vergi Yüzde 10`A, Minibüste Yüzde 10-16`Ya, Traktörde Sıfıra İnecek

Türkiye, 2001 yılı başından itibaren artık sanayi ürünleri ithalatında, Avrupa Birliği (AB) ile aynı gümrük vergisi oranlarını uygulayacak. Yılbaşından itibaren sanayi ürünleri açısından AB ile gümrük birliği tam olarak sağlanmış olacak. A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) 2001 yılı ithalat rejimini hazırlayarak Bakanlar Kurulu`na gönderdi. 1 Ocak 2001`de yürürlüğe girecek şekilde Resmi Gazete`de yayımlanması beklenen yeni ithalat rejimi ile sanayi ürünlerinde AB`ye yönelik taahhütler tam olarak yerine getirilerek, hassas sektör olarak kabul edilen ürünlerdeki ek koruma kaldırılacak. Gümrük Birliği aşamasında, Türkiye, otomotiv, çimento kağıdı, ayakkabı, mobilya, cam ve porselen eşya gibi sektörleri hassas sektör olarak nitelendirerek, bu sektörlerde, AB`nin uyguladığı ortak gümrük tarifesinin (OGT) üzerinde koruma oranları uygulama kolaylığı elde etmişti. Anlaşma uyarınca, söz konusu sanayi ürünlerindeki ek koruma oranlarının, 5 yıllık bir sürede OGT seviyesine çekilmesi gerekiyordu. Bu amaçla, hassas sektörlerin ürünlerinde, OGT`nin üzerindeki vergi oranlarında, 1997 ve 1998`de yüzde 10`ar, 1999 ve 2000 yılı ithalat rejimleri ile de yüzde 15`er indirim yapılmıştı. Hassas sektörlerin ürünlerinde ek korumadaki son yüzde 50`lik indirim, 2001 yılı ithalat rejimi ile yapılacak. Buna göre, binek otomobillerde halen yüzde 18.4-21.5 düzeyinde olan gümrük vergileri yüzde 10`a, minibüs ve midibüste yüzde 18.6-20`den yüzde 10-16`ya, kamyonette ise yüzde 18.6`dan yüzde 10`a, motosiklette yüzde 14.5`ten yüzde 8`e, bisiklette yüzde 19.9`dan yüzde 15`e inecek. Kamyon ithalatında halen yüzde 22 olan gümrük vergisinde bir değişiklik olmazken, traktördeki yüzde 14.8`lik gümrük vergisi sıfırlanacak. Mobilyada ise yüzde 10-13.3 arasında değişen gümrük vergileri bazı ürünler için sıfırlanacak, bazı ürünler için yüzde 5.6`ya çekilecek. Sanayi ürünlerinin AB`den ithalatında 1996`dan beri gümrük vergisi alınmıyor. Diğer ülkelerden yapılan sanayi ürünleri ithalatında ise Gümrük Birliği anlaşması gereği, hassas ürünler hariç OGT düzeyinde vergi uygulanıyordu.

-KORUMA ORANLARINDAKİ DÜŞÜŞ, ÇOK FAZLA DEĞİL
Edinilen bilgiye göre, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Gümrük Birliği ve 13 ülke ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarına ve uluslararası taahhütlere uyumlu olarak hazırlanan 2001 yılı ithalat rejimi, bu yıl 5 listeden oluşacak. İlk listede bulunan tarım ürünlerinde DTÖ`ye verilen pazara giriş taahhütlerine uygun olarak düzenlemeler yapıldı. Yetkililer, bu taahhütlere bağlı kalınarak tarım ürünlerinde gümrük vergilerindeki indirim oranlarının çok düşük düzeylerde olduğunu, bu nedenle koruma oranlarındaki genel düşüşün çok az olduğunu vurguladılar. Buna göre tarım ürünlerinde, AB menşeli ithalatta yüzde 56.5 olan koruma oranı, gelecek yıl yüzde 56.2`ye inecek. İki sayılı listede bulunan sanayi ürünlerindeki koruma oranı ise özellikle bu listede yer alan hassas ürünlerdeki ek korumanın kalkması nedeniyle yüzde 5`ten yüzde 4.5`e çekilecek. Üç sayılı listede yer alan işlenmiş tarım ürünlerindeki sanayi paylarına ilişkin gümrük vergilerinde yapılacak indirimlerle, bu ürünlerdeki ortalama koruma oranları yüzde 8.6`dan yüzde 8`e düşecek. Dört sayılı listede ise AB, EFTA ve diğer ülkelerden, balık ve su ürünleri ithalatında uygulanacak gümrük vergileri gösterilecek. EFTA ile yapılan anlaşma gereğince, söz konusu ürünlerin bu ülkelerden ithalatında gümrük vergisi alınmıyor. Bu ürünlerin AB`den ithalatında yüzde 39.1, diğer ülkelerden ithalatında ise yüzde 49.8 olan olan ortalama gümrük vergisinde, 2001 yılı için değişiklik yapılmayacak.

-SANAYİCİYE UCUZ GİRDİ İMKANI
AB`nin ortak gümrük tarifesine paralel olarak, sanayiciye ucuz girdi sağlamak amacıyla gümrük vergileri askıya alınan ürünler ise 5 sayılı listede yer alacak. Bu listedeki ürünlerin üçüncü ülkelerden ithalatında ya hiç gümrük vergisi alınmıyor ya da çok düşük vergi uygulanıyor. Bu listede, genellikle hammadde ya da ara mamül niteliğinde 560 ürün yer alıyor. Sanayiciye ucuz girdi sağlamak amacıyla, akrilik elyaf üretiminde kullanılan akrinonitril ile polyester elyaf ve pet şişe üretiminde kullanılan teraftonil asit, mono etilen glikol ithalatında da tarife kontenjanı kapsamında düşük vergi ile ithalat imkanı getirildi. Bu ürünleri ithal edecekler, tarife kontenjanı kapsamında yüzde 8 yerine yüzde 5 vergi ödeyecekler. Bu konuya ilişkin ayrı bir karar da Bakanlar Kurulu`na sunuldu.

-EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERE KOLAYLIK
Bakanlar Kurulu`na gönderilen yeni ithalat rejiminde, DTÖ anlaşmalarına uygun olarak en az gelişmiş ülkelere verilen tavizlerin uygulanmasına devam edilecek. Aralarında Afganistan, Angola, Bangladeş, Liberya, Sudan, Somali, Uganda, Yemen, Ruanda, Kamboçya, Haiti, Cibuti, Çad, Etiyopya, Gine, Nijer`in de bulunduğu en az gelişmiş 50 ülkeye bazı maddelerin ithalatında daha düşük gümrük vergileri uygulanacak. 2001 ithalat rejiminde, uluslararası anlaşmalar ve taahhütlere uygun olarak uygulanacak vergi oranları, listelere göre değişmekle birlikte 9-12 sütun halinde gösterilecek. Genellikle ilk sütunda AB ve EFTA için uygulanacak gümrük vergileri, diğer sütünlarda ise İsrail, Romanya, Litvanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Makedonya gibi serbest ticaret anlaşması (STA) imzalanan ülkelere, en az gelişmiş ülkelere ve diğer ülkelere uygulanacak gümrük vergisi oranları ayrı ayrı gösterilecek. Benzer tavizler verilen, benzer vergi oranları uygulanacak ülkelere yönelik vergiler aynı sütunda gösterilecek. Türkiye halen 13 ülke ile STA imzalamış bulunuyor. AB mevzuatı uyarınca, 2003 yılından itibaren STA imzalanan ülkelere verilen tavizler eşitleneceği için, 2004`de ithalat rejimi, AB ve EFTA ile diğer ülkelere yönelik vergileri göstermek üzere birkaç sütun halinde çıkabilecek. İthalat rejimi ile birlikte rejimin uygulanmasına ilişkin 18 tebliğ, ayrıca Bosna-Hersek`e tek taraflı olarak verilen tavizlerin uygulanmasına ilişkin bir bakanlar kurulu kararı ile Litvanya ve Makedonya`ya STA kapsamında verilen tarife kontenjanlarının kullanımına ilişkin bir bakanlar kurulu kararı da yayımlanacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5160 Değişim: 0,20%
Düşük 32,3942 17.04.2024 Yüksek 32,5856
Açılış: 32,4515
34,5720 Değişim: 0,08%
Düşük 34,4848 17.04.2024 Yüksek 35,0943
Açılış: 34,5448
2.492,51 Değişim: 0,24%
Düşük 2.482,04 17.04.2024 Yüksek 2.497,20
Açılış: 2.486,43
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.