Hangi vergiler bankaya yatırılacak?

17.10.2003 - 11:08 | Son Güncelleme :

Vergi tahsilatının tümüyle bankalar kanalıyla yapılmasına paralel olarak beyan ve ödeme dönemlerinin farklılaştırılması da düşünülüyor

Vergi tahsilatının tümüyle bankalar kanalıyla yapılmasına paralel olarak beyan ve ödeme dönemlerinin farklılaştırılması da düşünülüyor.

Maliye Bakanlığı`nın, vergilerin sadece bankalar kanalıyla toplanması projesini pilot olarak uygulamaya koyduğu Ankara`da Defterdarlık, yeni sisteme ilişkin kapsamlı bir çalışma yaptı.

Ankara Defterdar Vekili Cemal Boyalı`dan alınan bilgiye göre, bu çalışmada, vatandaşların vergi ödemelerinde neden banka yerine vergi dairelerini tercih ettiği, ödemelerde hangi sorunlarla karşılaşıldığı gibi çeşitli konular araştırıldı.

Çalışmaya göre, Türkiye`de kira geliri sahipleri ile küçük esnaf başta olmak üzere, daha çok küçük mükellef grupları vergi dairelerini tercih ediyor. Ancak, işlem olarak bunlar yüzde 78`lik bir grubu oluşturuyor.

Vatandaşlar, ``Banka kayıtlarına güvenmeme, banka ile vergi dairesi arasında koordinasyon olmaması, bankalarla çalışmama, vergi dairesinde daha az bekleme, bankaların son ödeme tarihini geçen vergileri almaması, düşük meblağların tahsilinden kaçınmaları ve bankalara yapılan ödemelerin vergi dairesine ulaşmaması ya da geç intikali`` gibi nedenlerle vergi dairesini tercih ediyor.

NE YAPILACAK?
Proje kapsamında bankalarla yapılan görüşmelerde, bu tür aksaklıkların önüne geçilmesinin yolları araştırılırken, Maliyenin uygulamaya dönük yeni tedbirler alması da gündeme geldi.

Bu çerçevede, beyan ve ödeme sürelerinin farklılaştırılmasına çalışıldığı, böylece tahakkuk bilgilerinin bankalarca görülebilmesinin temin edilebileceği belirtildi.

Ankara Defterdar Vekili Boyalı, ``Bu konuda uygulamaya konulacak yeni düzenlemelere paralel olarak, mükellefin, ödeyeceği vergi tutarını banka kayıtlarında görmesi sağlanacak. Bunun için de tahsile yetkili bankalara, borç tutarları elektronik ortamda aktarılacak`` dedi.

Gelirler Genel Müdürlüğü, vergilerin bankalara ödenmesi projesi kapsamında, mükelleflerin bankalarda karşılaşacakları sorunların çözümü için ``189 Alo Maliye`` hattını da devreye sokacak.

ÖZEL FİNANS KURUMLARI DA VERGİ TOPLAYACAK
Öte yandan, Türkiye`de halen 20 bankanın vergi tahsil yetkisi bulunuyor. Bu bankalar şunlar:

``Ziraat Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, Tekfenbank, Pamukbank, Şekerbank, Koçbank, Türk Dış Ticaret Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Finansbank, Denizbank, Tekstil Bank, Anadolu Bank, Oyakbank, HSBC Bank ve Alternatifbank.`` Turkısh Bank`a da yakında imzalanacak protokol ile vergi tahsilatı yetkisi verileceği bildiriliyor.

Diğer yandan Maliye Bakanlığı, 4 finans kurumuna da vergi toplama hakkı vermeye hazırlanıyor. Tahsilat protokolleri imza aşamasında bulunulan bu kuruluşlar da, Asya Finans, Anadolu Finans, Albaraka Türk ve Family Finans Kurumu olarak sıralanıyor.

HANGİ VERGİLER BANKAYA YATACAK?
Ankara`da uygulamaya sokulan, diğer büyükşehirler ile daha sonra da tüm Türkiye`de kısa süre içinde devreye girecek olan vergilerin bankalarca tahsilatı projesiyle vatandaşın finans kurumlarına yatıracağı vergi ve harçlar da şöyle belirlendi:

``Yıllık gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir geçici vergisi, kurumlar geçici vergisi, gelir vergisi stopajı, kurumlar vergisi stopajı ile bunlara bağlı alınan fon payları, beyanname ve eklerine ait damga vergisi, beyana dayalı damga vergisi, katma değer ve ek vergiler, özel tüketim vergisi, faiz vergisi, özel işlem vergisi, veraset ve intikal vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası, Toplu Konut Fonu, Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Eğitime Katkı Payı, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, Mülga Madencilik Fonu, Yurt Dışına Çıkış Harcı ve Noter Harçları.``
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.549 Değişim: -1,36% Hacim : 46.955 Mio.TL Son veri saati : 13:02
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,4971 Değişim: 0,27%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5029
Açılış: 32,411
34,5781 Değişim: 0,24%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6088
Açılış: 34,4942
2.476,23 Değişim: -0,28%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.