Hayat Standardı Uygulaması

22.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Maliye Bakani Oral: -Eski Uygulamaya Göre Daha Yumuşak Bir Yapi İçerisinde Ele Alinacak -Derecelendirme Ve Matrah Büyüklükleri, Ilimli Bir Düzeyde Tutulacak


ANKARA (A.A) - 22.11.2000 - Maliye Bakanı Sümer Oral, önümüzdeki dönemde tekrar konulması gündeme gelen hayat standardı uygulamasının, eski uygulamaya göre daha yumuşak bir yapı içerisinde ele alınacağını bildirdi. A.A muhabirinin hayat standardı uygulamasına ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Oral, bunun, hükümetin öngördüğü bir düzenleme olduğunu hatırlattı, koalisyonu oluşturan üç parti genel başkanının yaptığı toplantıda kararlaştırılmış olan bir durum diye konuştu. Oral, uygulamada esas alınacak rakamlar konusunda ise önergeyi daha görmedim. Önerge verilecek ama eski uygulamaya göre daha yumuşak bir yapı içerisinde ele alınacaktır dedi. Hayat standardı uygulamasına dönük önergenin, halen TBMM gündemindeki, ek vergilerin uzatılmasına ilişkin kanun tasarısına eklenmesi bekleniyor.


UYGULAMA, EKONOMİK PROGRAM BOYUNCA SÜRECEK;

Uygulama konusunda bir örnek de veren Bakan Oral, düzenlemede yeni işyeri açanların iki yıl süreyle bu uygulamaya tabi olmayacaklarını belirtti. Oral, eski düzenlemede ise bunun bir yıl olarak uygulandığını anlattı. Derecelendirme ve matrah büyüklüklerinin ılımlı bir düzeyde tutulacağını anlatan Bakan Oral, getirilecek hayat standardı uygulamasının, 2 yıl süreyle, ekonomik program boyunca süreceğini ifade etti.


YENİDEN DEĞERLEME ORANI;

Sümer Oral, yeniden değerleme oranı konusunda da, oranın belirlenmesinde esas alınacak rakamın Devlet İstatistik Enstitüsü`nden kendilerine geldiğini, önümüzdeki günlerde bir duyuru ile kesin rakamı açıklayacaklarını kaydetti.


NEREDEN NEREYE;

1999 yılı başında son verilen hayat standardı uygulamasıyla, beyannameli vergi mükellefi olan işadamları ile doktor, avukat, mühendis gibi serbest meslek erbabına beyan dönemlerinde bir alt sınır getiriliyordu. Bu kişilerin düşük vergi ödemesinin önüne geçmek için uygulanan bu sınır ile söz konusu mükellefler, o dönemde zarar etse bile asgari ücretin katları şeklinde olan bu sınırın altında gelir beyan edip, vergi ödeyemiyordu. Ancak, beyannameli mükelleflerin yüzde 80`i de sadece hayat standardı üzerinden vergi veriyordu. Dönemin Maliye Bakanı Zekeriya Temizel`in vergi sistemine nereden buldunu getirmesi üzerine, mükellefleri sadece standart rakamlar üzerinden vergi ödemeye sevkettiği öne sürülen hayat standardı da uygulamadan kalkmıştı. Ancak hayat standardı sonrasında da beyannameli mükelleflerin ödedikleri vergi çok düşük kalınca, yeniden hayat standardına dönüş yapılsın mı? konusu gündeme gelmişti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5086 Değişim: -0,10%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9449 Değişim: 0,33%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.434,31 Değişim: 0,46%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.