IMF`den İlave Destek İstedik

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Mali piyasalardaki dalgalanmayı atlatmaya çalışan Türkiye, IMF`den ek destek istedi. Açılacak kredinin türü büyük ihtimalle Rezerv Desteği Kredisi olacak ve 6 milyar dolara kadar çıkabilecek.


Son gelişmeler üzerine IMF ile ekonomi yönetimi arasında ek destek konularının da görüşüldüğü öğrenildi. Bu destek `cari işlemler dengesi` değil, `sermaye hareketleri dengesi`ne destek için açılacak. Bu nedenle açılacak kredinin türü büyük ihtimalle SRF (Supplemental Reserve Facility-Rezerv Desteği Kredisi) olacak ve 3.5-6 milyar dolara kadar çıkabilecek. FF`e bilgi veren bürokratlar, SRF`nin, sermaye hareketlerine bağlı olarak açılan CCL (Contingent Credit Line-Olağanüstü Durum Kredisi) kredisine benzediğini belirttiler. Bürokratlara göre, bu kredi türlerinde limit bulunmazken, şimdiye kadarki uygulamalar genelde ülke kotasının yüzde 300-500`ü dolayında gerçekleşti. Kredi miktarı pazarlıkla belirlenirken, ülkedeki sermaye hareketlerinin boyutu gözönünde bulunduruluyor. Ancak, bu krediler daha kısa vadede geri ödemeli ve daha yüksek faizli olarak açılıyor. Türkiye`nin IMF`deki 964 milyon Özel Çekme Hakkı (SDR) tutarındaki kotası 1 milyar 233 milyon dolara karşılık geliyor. Dolayısıyla, Türkiye`ye 3.5-6 milyar dolar arasında SRF kredisi verilmesi söz konusu olabilecek. Son günlerde ekonomisi krize giren Arjantin`e de, SRF türü kredi imkanı tanınmıştı.


NİYET MEKTUBU SİYASİLERİ BEKLİYOR;

Bu arada Fon`a verilecek Ek Niyet Mektubu`nun nihai hale getirilmesi için bazı konularda siyasi irade beyanı bekleniyor. Bu konular Telekom`un özelleştirilmesi, fonların tasfiyesi ve ek bütçe tedbirlerinden oluşuyor. Mektubun Aralık`ın 3`üncü haftasında Washington`a gönderilmesi, IMF Board`ının da izleyen ilk toplantısında Türkiye`ye 2 dilimlik toplam 560 milyon dolarlık krediye işlerlik kazandırması planlanmıştı. Ancak, IMF ile mutabakata varılırsa mektubun öne çekilmesi ihtimali ortaya çıktı.


Bürokratlara göre, ek mali tedbirler olmadan özelleştirme hariç faizdışı fazlanın GSMH`ya oranı yüzde 3-3.5 dolayında kalacaktı. Ancak ek tedbirlerle bu oran yüzde 5.1`e yükseltildi. Böylece, 2001`de iç talep artış hızı da yarı yarıya düşürülerek, 2000`deki yüzde 7`den 2001`de yüzde 3.5`a indirilecek. Bu yıl bürokratlara göre yüzde 6, IMF`ye göre yüzde 7 dolayında tahmin edilen büyüme hızı da 2001`de yüzde 4.5`a çekilecek. Mali tedbirleri `Çok ciddi` olarak nitelendiren bir bürokrat, `Bu önlemler, faizdışı fazla ve cari açık hedeflerini tutturmada kesin sonuç verecek gibi gözüküyor. Dolayısıyla, gelecek sene ekonomik ısınma diye bir sorun olamaz. Hatta önlemlerin dozu kaçmışsa, yüzde 4.5`luk büyüme hedefini yakalamada bile güçlük çekilebilir. Ayrıca, seneye cari işlemlere ilişkin kaygı da olmayacak` dedi. Bürokratlar, son gelişmeler üzerine gerek duyulduğunda 2000 cari açık tahminlerine ilişkin mektupta yer alacak görüşlerde rötuş yapılabileceğini belirttiler.


TÜRK TELEKOM ÖN KOŞUL

Kasımın ilk yarısında Ankara`da temaslarda bulunan IMF heyeti özelleştirme konusundaki hassasiyetini dile getirmiş ve özellikle Telekom`un özelleştirilmesi konusundaki takvimin geciktiğinin altını çizmişti. IMF heyetinin, Türk Telekom`un özelleştirilmesine ilişkin gerekli düzenlemelerin 15 Aralık`a kadar yapılmasının bir `Ön koşul` olarak Niyet Mektubu`na koyulmasını istediği ileri sürülüyor. Böylece, Niyet Mektubu gönderilmeden önce Bakanlar Kurulu`nca Telekom`un özelleştirilecek hisse miktarının yüzde 29`dan en az yüzde 34`e çıkarılması ve devredilecek yönetim hakkına ilişkin olarak karar alınması bekleniyor. Ayrıca, IMF`nin tasfiye takvimi geciken bütçe içi ve dışı fonlar konusuna da önem verdiği öğrenildi. Bir bürokrat, `IMF`nin hassasiyet gösterdiği 3 yapısal konudan sadece kamu bankaları çözümlendi. Telekom ve Fon`lar hala netleşmedi` dedi. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.801 Değişim: 0,81% Hacim : 36.731 Mio.TL Son veri saati : 12:50
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.809
Açılış: 9.754
32,5056 Değişim: -0,11%
Düşük 32,4289 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9580 Değişim: 0,37%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,83 Değişim: 0,32%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.