IMF ‘gönüllü’ye ikna oldu

14.12.2001 - 09:01 | Son Güncelleme :

Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti önceki gün Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile yaptığı görüşmede, gönüllü emekli olacak personeli yeterli buldu.

Bakan Keçeciler, işçilerin nasıl emekli edileceğini soran IMF heyetine, zorunlu emekliliğe gerek kalmadan 30 bin işçinin gönüllü emekli olabilmek için sıraya girdiğini söyledi. Keçeciler’i dinleyen IMF heyeti, devletin küçültülmesi ve kamudaki işçi sayısının azaltılmasında yöntemin önemli olmadığına işaret etti. IMF Avrupa bölge direktörlerinden Willy Kiekens’ın Sorun gönüllülük temelinde çözümlenebiliyorsa zorlayıcı olmayacağız dediği öğrenildi.


Küçülme yetkisi alınacak

Hükümet devletin küçülmesi için yürürlüğe koyduğu tasarruf paketinin ardından gerekli yasal düzenlemeleri de yapmaya başladı. Devletin yeniden yapılanması için TBMM’den yetki alınmasına ilişkin yetki yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Yasanın süresinin üç ay olduğu ifade edildi. Yetkinin Meclis’ten alınmasıyla birlikte tasarruf paketinde de yer alan konsolide bütçeye dahil DSİ, Köy Hizmetleri ve Karayolları gibi kurumların bölge müdürlüklerinin kapatılması gerçekleştirilebilecek.


Doğalgaza 5 bin lira ATV

Tasarruf önlemleri kapsamında doğalgaza da yılbaşından itibaren 5 bin lira Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) geliyor. Bu konudaki kararname taslağı hazırlanarak bakanların imzasına açıldı.

IMF’ye verilecek niyet mektubu da dün tamamlandı. IMF heyetinin bugün Türkiye’den ayrılması bekleniyor. Mektupta yer alan taahhütler şöyle:


Yabancı yatırım ofisi kurulacak

İhale, borçlanma, tütün yasalarının çıkarılması. Yabancı yatırım önündeki engellerin kaldırılması, yabancı yatırımcı ofisi kurulması. Yolsuzlukla mücadele eylem planının uygulanması. Büyükşehir belediyelerinden Emlak Vergisi’nin iki kat artırılması. Doğalgazda belediye kâr payının düşürülmesi. Kamu kuruluşları bölge müdürlüklerinin kapatılma takvimi. Şeker Fabrikaları özelleştirme takvimi. Telekom özelleştirme planı. Kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasının sürdürülmesi. Özel bankaların güçlendirilmesi ve risk kontrol merkezlerinin kurulması. Fon bankaları alacak tahsilatının hızlandırılması. Banka alacaklarının tahsilatı ve iflas sürecinin kısaltılması için İcra İflas Yasası değişikliği. Kamu mali sektörü ve tarım reformu takvimi. Kamu organizasyon şemasının gözden geçirilmesi ve devletin etkin hale getirilmesi.


7 milyar dolar bütçeye

Bu arada IMF’den sağlanacak 10 milyar dolarlık kaynağın 7 milyar dolarlık kısmının bütçe, 3 milyar dolarlık kısmının da Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmede kullanılacağı öğrenildi. Krediyle ilgili karar ocak ayında yapılacak IMF İcra Direktörleri toplantısında alınacak.


Bahçeli: Daha ne güvencesi istiyorlar?

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin IMF Avrupa Direktörlüğü’nden Willy Kiekens’a randevu vermemesinin altında, Fon’un liderlerden tekrar siyasi güvence anlamına gelen imza istemesinin yattığı öğrenildi.

Milliyet’in, IMF’ye randevu vermemenizin bir nedeni var mı? sorusunu Hayır. Sadece programım yoğundu. Bütçe görüşmeleri ve bakanlıkta bekleyen çalışmalar vardı diye yanıtlayan Bahçeli’nin kapalı kapılar ardında sert konuştuğu ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre Kiekens, koalisyon liderlerinden Bahçeli ile de görüşmek istedi. Bahçeli, talebin nedenini kurmayları aracılığıyla sordurttu. IMF heyetinden, 2002 - 2004 ekonomi uygulama programı konusunda siyasi güvence olup olmadığının konu edileceği yanıtını alan Bahçeli, Biz ilk niyet mektubunun altına imza atmadık mı, daha ne güvencesi istiyorlar? diyerek tepki gösterdi ve Hazine ile konuşsunlar dedi. Bahçeli, ‘Teknik görüşmeleri tamamlayıp sonra bize gelmeliler diye konuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.713 Değişim: -0,10% Hacim : 70.688 Mio.TL Son veri saati : 16:01
Düşük 9.707 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5597 Değişim: 0,06%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,8273 Değişim: 0,00%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.436,93 Değişim: 0,57%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.