IMF Piyasayı Rahatlatamayacak

05.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Piyasalardaki olumsuzlukların hükümetin yapısal reformlarda somut adımlar atamamasından kaynaklandığı belirtilirken, IMF`nin ek yardımının da sorunları çözmeyeceği vurgulanıyor.


IMF Başkanı Köhler`in Türkiye`ye verilecek olan ek yardım kredisinin kısa zamanda sağlanacağını açıklamasına rağmen, ekonomistler sözkonusu kredinin tek başına piyasayı rahatlatmayacağını savunuyor. Piyasadaki rahatlamanın kalıcı olabilmesi için çok daha gerçekçi yapısal reformlar konusunda adım atılması gerektiğine işaret eden ekonomistler, faiz oranlarında makul bir düşüş yaşanmadığı sürece, piyasalardaki dalgalanmanın devam edeceğini, borsanın da sıkışık seyrini konuyacağını vurguluyorlar. Kasım ayı başından itibaren piyasalarda yaşanan dalgalanma ve özellikle son iki hafta içinde para piyasalarında yaşanan gelişmeler, bütün dikkatleri ekonomik programa çevirirken, ekonomistler yaşanan olumsuzluların hükümetin yapısal reformlarda geç kalınmasından kaynaklandığına işaret ediyorlar. Yıl sonu olması nedeniyle bu tarz bir gelişmenin yaşanabileceği ihtimalinin hükümet tarafından gözardı edildiğini belirten ekonomistler, hükümetin yaşanan krize hazırlıksız yakalandığını ifade ettiler.


PROGRAM DA KRİTİK DÖNEM;

Ekonomik programın gidişatını belirleyecek kritik bir döneme girildiğini belirten Global Menkul Ekonomisti Pelin Yenigün, IMF`in vereceği ek yardım kredisi`nin hükümet programının arkasında olduklarını göstermenin yanı sıra, ortaya çıkan güven bunalımını bir miktar elimine etmekten öteye geçmeyeceğini kaydetti. Piyasalardaki haraketlenmenin ve yaşanan güven bunalımının genelde hükümetlerin yapısal reformlara geç kaldığı dönemlerde başgösterdiğini belirten Yenigün, Türkiye`nin yapısal reformlara geç kalması, piyasada bu kadar büyük bir dalgalanmayı ve bu cezalandırmayı gerektiriyor muydu? bilemiyorum. Bu gelişmeler bankaların kendi arasındaki oyunlardan kaynaklandı ve daha sonra geniş bir alana yayıldı. Ancak yapısal reformların hayata geçirilmesiyle birlikte bu olayların, biraz zaman almakla beraber, sakinleşeceğini düşünüyorum dedi.
Alfa Menkul Başekonomisti Dr. Korhan Berzeg ise Türkiye`nin bu tür çok çabuk dış sermaye giriş ve çıkışların yaşandığı krizlere alışkın olduğunu ifade etti. Yıl başından bu yana yaşanan gelişmeler paralelinde, son iki haftada yaşanan olayların bu çerçeve içinde gerçekleşeceğini beklemek gerektiğini belirten Berzeg, Bu yaşanan gelişmelerde sürpriz yoktu. Hem hükümetin hem de IMF`in bu programı yürütmekteki iradesi piyasalarda yanlış anlaşıldı. Faizlerdeki yükseliş MB`nin katı tutumundan kaynaklı. Bu da kur satışlarını durdurması açısından önemli. IMF`nin ve MB`nin asıl sıkı para politikasındaki ısrarı iç talebi kısmak, ki bu kaçınılmazdı, dolayısıyla da dış cari denklemde bir rahatlama olacak. Ancak dişimizi sıkalım deniyor ama, sanırım dişimizi kıracak kadar sıkmak gerekecek dedi.


BORSAYA ALIMLAR GELMEYECEK;

Faizlerdeki yüksek seviyeler devam ettiği sürece, piyasalardan para çıkışı olacağını ve repoya talebin artacağını belirten Berzeg, Hazine`in bu ay içinde 1 milyar liraya yakın dış borç ödemesi olduğunu hatırlattı. Berzeg, Net iç varlıkları hedeflediği seviyede tutarsa, faizlerin bu seviyelerde bir süre daha hareket edeceği söylenebilir. Bu durumda da oldukça cazip seviyede olan borsaya ciddi alışlar gelmeyecek ve yatırımcılar repoyu tercih edecektir. Sene sonu olması ve gelişmekte olan borsalara ilişkin oluşan kötümser hava nedeniyle dış yatırımcıların piyasaya kolay kolay yöneleceğini zannetmiyorum dedi.


KONJONKTÜR TEDİRGİN EDİYOR;

Şu an IMF Avrupa Sorumlusu Başkanı Deppler başkanlığındaki heyet Türkiye`de temaslarını sürdürüyor. Burdan gelecek ek yardım kredisinin yanı sıra Türk Telekom`un özelleştirmesiyle başlayan yapısal reformların devam etmesi, genel kamu dengesinde KİT`lerle başlayacak adımlar ve ajandada bulunan tarım reformu konusundaki gelişmeler piyasayı sakinleştirecek. Hükümetin yapısal reformlar konusunda hızlı adım atması gerekiyor. Şu an yaşanan konjonktür yatırımcıları tedirgin ediyor. İşlerin düzeleceğine dair sinyalleri eskisinden çok daha fazla almak isteyen yatırımcıların temkinli olmasında yarar var. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.