IMF: Şubata kadar bekleriz

23.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

IMF tarafından kabul edilen Ek Niyet Mektubu`nda yer alan hedeflerin yeni bir krize yol açmamak için değiştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

IMF tarafından kabul edilen Ek Niyet Mektubu`nda sunulan 2001 yılı hedeflerinin değiştirilmesi gerektiği belirtildi. Prof. Dr. Esfender Korkmaz, 2000 yılı hedefleri nedeniyle enflasyon kur makasının açılmasının kasım ayındaki krize yol açtığını kaydederek, hedeflerin değiştirilmesi gerektiğini bildirdi. TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu da hedeflerin tutarlı olduğunu ancak yeni yıldaki uygulamaların önemli olduğunu belirterek, Şubat ayına kadar durumu izlememiz gerekir dedi.


Yücaoğlu: Şubata kadar izlemedeyiz;

TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, Ek Niyet Mektubu`nda konulan hedefler ile hükümet programının uyumlu olduğunu ancak yeni yılın ilk üç ayındaki uygulamanın büyük önem taşıdığını söyledi. Yücaoğlu, yüzde 4 - 4.5`luk büyüme hızına ulaşabilmenin ilk üç ayda muhtemel negatif büyüme nedeniyle zor olabileceğini belirterek, şunları söyledi: Hedefler doğru, ek niyet mektubu ve kurulan yapı birbiriyle uyumlu. Ancak ilk üç aydaki uygulama önemli. İlk üç aydaki büyüme hızının sıfır ya da negatif olması bekleniyor. Bu nedenle yıllık bazda yüzde 4 - 4.5`luk büyüme hızına ulaşmak için zorlama olabilir. Büyüme hızının durması enflasyonun hız kesmesine neden olabilir. Hedefler tutarlı ama fiili durumun nasıl gerçekleşeceği önemli. Faizler nereye oturacak bunları görmeden genel tablonun nasıl olacağını görmek zor. Şubata kadar durumu izlemek istiyoruz


Prof. Dr. Korkmaz: Ekonomi bıçak sırtında;

Prof. Dr. Esfender Korkmaz, kasım ayındaki mali krizin ortaya çıkmasına neden olan enflasyon kur makasının açılmasının ekonomiyi bıçak sırtına getirdiğini söyledi. Korkmaz, En ufak bir rüzgardan rahatsız olur. Döviz girişiyle bu makası kapatmak mümkün değil. IMF yardımı bu makasın ortaya çıkaracağı devalüasyon riskini belirli bir süre erteler, ama çözüm değildir. 2001 yılında bu baskı daha da artacak, TÜFE`de yüzde 12`lik hedef gerçekleşmez. Durgunluğa rağmen TÜFE en az yüzde 20 olur. 2001 ilk üç ayında büyüme yüzde 0 ile 2 arasında olur. Yüzde 20 olunca döviz sepetinin de yüzde 10 artması öngörülüyor. Devalüasyon baskısı devam edecek dedi. Korkmaz, 2001 yılı hedeflerinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. 2000 yılındaki hedefler nedeniyle kriz yaşandığına dikkat çeken Korkmaz, Kriz potansiyelini ortadan kaldırmak lazım. Programda değişiklik gerekiyor diye konuştu.


Oğuz: Sanayici ihraç ederiz;

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, hükümetin IMF`e sunduğu ek niyet mektubundaki hedefleri `çok iddialı` olarak değerlendirdi. Oğuz, 2000 yılındaki performansta bir silkinme olmazsa, ben iddialı buluyorum. Son kriz bunu ortaya koydu. Hükümetin başarılı olmasının ön koşulu, cari dengenin bir daha krize düşmemenin tedbirini, hazırlığını yapmaları. Mevcut insanlara ek vergi salarak, özelleştirmenin altyapısını, uyumu sergileyemezse zor dedi. Hükümetin bu taahhütleri karşılığında gelecek olan kaynağın kamu maliyesine yönelik olduğuna dikkat çeken Oğuz, reel sektöre gelecek olan kredilerin belli seviyelere oturmaması halinde hedeflere ulaşılamayacağını savundu. Döviz sepetindeki yüzde 10`luk artış konusunda ise Oğuz, şunları söyledi: 2000`de enflasyon yüzde 38, sepet artışı yüzde 20. TL`de yüzde 18`lik değerlenme oldu. Eğer 2001`de, yüzde 12 hedefi bu yıl ki gibi saparsa, Türkiye`nin ihracatta en küçük bir şansı kalmaz. Bugün içinde bulunduğumuz faiz oranları ve kur politikası ile faizler enflasyon hedefine paralel aşağıya inmezse, bu yüksek faiz ve kur baskısı ile Türkiye artık sanayi ürünleri ihracatı yapar bir ülke olmaktan, sanayici ihraç eder bir ülke olmaya hızla devam eder. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3432 Değişim: 0,29%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1151 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.313,07 Değişim: 1,56%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.