İnternette Barter Yapabilirsiniz

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fiziksel ortamda mevcut realite, internet teknolojisine her geçen gün daha fazla adapte oluyor. Bu gelişimden büyük ticaret ve sanayi kuruluşlarının yanısıra, KOBİ’ler de büyük ölçüde faydalanma imkanı buluyor. Şirketlere özellikle ürün pazarlama ve satın almanın yanısıra uygun ürünleri uygun fiyata bulma olanağı da sağlayan internette şimdi malları takas sistemiyle pazarlamak veya temin etmek mümkün. Online alışveriş ve online müzayede sitelerinden sonra, online takas siteleri, özellikle küçük ve orta ölçekteki şirketlerin ürünlerini pazarlamaları veya temin etmeleri için uygun bir platform yaratıyor. Dünyada yaklaşık 10 trilyon dolarlık hacme sahip olan barter sistemiyle ticaret yapmak isteyen firmalar bu sitelerden özellikle ABD’de yoğun olarak faydalanıyor.Türkiye’de ise şu anda internetten takas imkanı sunan sadece birkaç şirket bulunuyor. Bu şirketlerden Takas Bilgi İşlem İletişim Hizmetleri firmasının takas sitesinin geçmişi oldukça eskilere, 1995 yılına kadar uzansa da kullanımın, internet kullanımıyla doğru orantılı olarak son 2 yıldan bu yana artış gösterdiği ifade ediliyor.


HER ÜRÜN SATILABİLİR;

Merkezi İstanbul’da bulunan Tribros Net Solutions firması, ağustos ayından bu yana nettakas.com sitesiyle abonelerine takas yapma imkanı sunuyor. Şirketink urucularından Kanat Özturan sitede yasadışı ve pornografik ürünlerin dışında tüm malların takas yoluyal satılabileceğini, herhangi bir nitelik veya miktar kısıtlaması olmadığını söylüyor. Takas sitelerinde kullanıcılar ürünlerini kullanıcıdan kullanıcıya (Comsumers to Consumers) satabildikleri gibi, kuruluştan kuruluşa (Business to Business) satış da gerçekleştirebiliyor. Özturan şirketten şirkete yapılan takaslarla ağırlığın ihraç fazlası ürünlerde ve tekstilde olduğunu, tüketiciden tüketiciye yapılan satışlarda iseelektronik aksamların takasının yoğun olduğunu söylüyor. Takasa konulan tüm ürünlerin bir havuzda toplandığı www.barteringshop.com takas sitesinde ise gayrimenkulden turizme ve inşaat kadar pek çok sektöre ait ürünü takas etmek mümkün.


FİYATLAR;

Takas sitelerinden yararlanmak için kullanıcılcarın öncelikle bu sitelere abone olması gerekiyor. Trebros Net Solutions bu hizmeti şimdilik ücretsiz olarak veriyor, ancak yeterli katılım sağlandıktan sonra, üyeliğin belli bir aidata veya yapılan işlemlerin belli oranlarda komisyonlara tabi olacağı belirtiliyor. Ancak şirketin www.nettakas.com takas sitesinden bir süre daha ücretsiz yararlanmaları mümkün. Takas bilgi İlem İletişim firması ise üyelerine belli bir bedel karşılığı hizmet veriyor. Firma kullanıcıya üç farklı seçenek sunuyor; buna göre, abone isterse bir defaya mahsus olmak üzere KDV hariç 2000 ile 5.000 bin mark arasında kayıt ücreti ödüyor. Bu ücret kullanıcının yıllık aidatı olarak kabul ediliyor ve ikinci yıl kullanıcının bir önceki yılki satın alma potansiyeline bağlı olarak aidat tespit ediliyor. Firmanın ikinci seçeneği komisyonlu üyelik. Buna göre kullanıcı bir defaya mahsus olmak üzere 500 mark kayıt ücreti ödüyor ve firma yapılan satışlardan belli oranda komisyon alıyor. Firma bu hizmetlerden yararlanmak konusunda kararsız olanlara ise üçüncü bir seçenek olarak deneme süresi tanıyor. Buna göre ise kullanıcı 100 dolar karşılığında sistemden üç ay faydalanma imkanı buluyor.
Sektör temsilcileri takas için siteyek onan ürün veya hizmetlerin 1 gün ile 1 hafta arasında talep alabileceğini belirtiyor. (EKONOMİST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.088 Değişim: 0,09% Hacim : 43.058 Mio.TL Son veri saati : 12:57
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3745 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0021 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,92 Değişim: 0,24%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.