İşte ihracatın yeni pazarları

24.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İhracatta 2001 yılı hedef pazarları belirlendi: 14 ülkeye ticari heyet gezisi, 14 ülkede Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenecek.

Türkiye, dış ticarette rekorların yaşandığı bir yılı geride bırakırken, yeni yıla umutla bakıyor. 2000 yılında dış ticaret açısından dezavantaj oluşturan bazı unsurların, gelecek yıl tam tersine, avantaj haline dönüşme ihtimalinin yükseldiği, umutları artırıyor. 2001’de büyüme hızının yavaşlayacak olması, petrol fiyatlarının gerileme eğilimine girmesi, , euro/dolar paritesinin euro lehine dönmesi, iyimser beklentiler için zemin yaratıyor.

Geçtiğimiz aylarda 37 dolara kadar yükselen ham petrol’ün varil fiyatı, son günlerde 25 dolara kadar gerilemiş durumda. OPEC’in yeninden üretimi kısması gibi bir olumsuzluk olmadığı takdirde, 2001 yılında ortalama petrol fiyatının 23-25 dolar dolayında seyretmesi muhtemel görünüyor. Bu da 2000 yılında en az 1 milyar dolarlık ek fatura ödemek zorunda kalan Türkiye için hatırı sayılır bir rahatlama anlamını taşıyor. Benzer şekilde , dolar karşısında hızla eriyeb AB para birimi euro , son birkaç haftadır toparlama eğilimi gösteriyor. Euro/Dolar paritesi 0.83’e kadar gerilemişken, son günlerde 0.90 düzeyine kadar yükselmiş durumda.


HEDEF PAZARLAR:

2001 yılında başlatılan “Komşu ülkelerle ticareti geliştirme stratejisi” çerçevesinde İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a yönelik tanıtım programları sonucu önemli bir ihracat artışı sağlandığını belirtiliyor. Artış oranı , Yunanistan için yüzde 15, Irak için yüzde 51, İran için yüzde 60 olarak hesaplanıyor. Buradan harekele Dış Ticaret Müsteşarlığı, komşu ülkelerle ticareti geliştirme stratejisini tamamlayacak şekilde, 2001’de Körfez ülkeleri ve BDT ülkelerine ağırlık vermeyi kararlaştırmış durumda. Ham petrol fiyatlarının 1998’deki 10 dolarlık düzeyinden bu yıl 30 dolara kadar yükselmesi sonucu gelirleri ve dolaysıyla ithalat hacimleri artan petrol zengini Körfez ülkelerinin , Türk İthalatçılar için ciddi bir fırsat olduğu ifade ediliyor. “Körfez ülkeleri çıkartması” adı verilen programlar çerçevesinde mart ayında Dubai ve Kuveyt’e Nisan ayında Suudi Arabistan’a genel ticaret heyeti, Oman ve Bahreyn’e de sektörel ticaret heyeti gezisi düzenlenmesi öngörülüyor. Yılın ilk yarısında, Körfez ülkelerine ek olarak, Şubat ayında Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik ticaret heyeti programı geliştirilecek. Yılın ikinci yarısında ise başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere , petrol gelirleri artan, dolaysıyla ekonomik canlanma yaşanan Rusya Federasyonu, Ukrayna, Slovakya, Cezayir, Avustralya, Ürdün ve Japonya’ya ticari hedef pazarları arasında heyet gezileri yapılacak.


FUARLAR:

Fuar düzenlenecek ülkelerin birkaçı hariç tümünün sınır komşusu olan ya da coğrafi açındançok yakında bulunan ülkelerden seçilmiş olması dikkat çekiyor. Irak,Suriye , Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Cezayir, İsrail, Filistin, Sudan bu ülkelerden bazıları.

2001 yılında Türkiye tarafından yurtdışında gerçekleştirilecek ilk ihraç ürünleri fuarı Cezayir’de yapılacak. Ladin Fuar ve Kongre Organizasyon Hizmetleri tarafından 6-9 Şubat 2001 tarihinde gerçekleştirilecek fuara, şimdiye kadar 120 dolayında firmanın katılma başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. Bin 640 metrekarelik alanda kurulacak fuara katılmak isteyen firmalar arasında; Arçelik, Ülker Gıda, Deteks Kimya, Uğur Ambalaj, Yaşar Dış Ticaret, Kale Porselen, Banat Fırça yer alıyor. Gelecek yılın ikinci önemli Türk İhraç Ürünleri Fuarı 7-11 Mayıs’ta Irak’ta gerçekleştirilecek. Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. tarafından düzenlenen fuarda “tekstil , deri,konfeksiyon”, “gıda, ambalaj, tarım ürünleri”, “otomotiv, otomotiv yan sanayi ve iş makineleri”, “inşaat, mobilya, aydınlatma ürünler” ayrı ayrı hollerde sergilenecek. Holdıngler ve Dış Ticaret şirketleri gibi geniş bir alanda faaliyet gösteren katılımcılar ise ayrı bir holde yer alacak. 15 bin metrekarelik bir alanda yapılacak olan fuar , Tükriye’nin bugüne kadar yurtdışında düzenlediği en geniş alana sahip fuar organizasyonu olacak. Fuar sırasında katılımcı firmalar ile Iraklı yetkililer ve muhtemel alıcılar arasındaki toplantıların yanı sıra, Türkiye’yi tanıtıcı sosyal ve kültürel aktiviteler, müzik dinletisi, halkoyunu gösterisi, defile , sinevizyon gösterimi gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

2001 yılı Mayıs ayı , Türk İhraç Ürünleri Fuarları açısından çok yoğun geçecek. Anılan ayda Bağdat fuarının yanı ,sıra TUYAB tarafından Suriye, Ladin tarafından Yemen, İTO tarafından Ukrayna, Forum tarafından Azerbaycan’da Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlenecek. Tüm bu programlar kapsamında , Türk İhraç ürünleri fuarı, uluslar arası fuarlara milli düzeyde katılım ya da ticari heyeti gezileriyle dünya ekonomisinin yüzde 90’ını oluşturan 60 ülkede, ihracatçılar için aktif dağıtım ve pazarlama faaliyetlerinde bulunma olanağı sağlanacağı düşünülüyor. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6162 Değişim: 0,44%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0585
Açılış: 32,4917
34,7510 Değişim: 0,05%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,1351
Açılış: 34,7321
2.502,67 Değişim: 0,73%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.