Kelle Avcıları Nette Kapışıyor

05.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kariyer, Tekadres, İnsankaynakları, Personelonline, Yenibir..... İnternette insan kaynakları hizmeti veren siteler çığ gibi artıyor.


Geçen yıl faaliyete geçen ve kısa bir sürede 150 bin özgeçmişle ve 300’e yakın şirkete hizmet vermeyi başaran Kariyer.net’in ardından Arthur Andersen’ın İnsankaynaklari.com’u Hürriyetimin Yenibir.com’u profil Danışmalığın Tekadres.com’u yine bir internet girişimi olan personelonline.com, TEB’in iletişim’in Nektarin.com gibi birçok yeni insan kaynaklarısitesi açılmaya başladı. İnternet kullanımının artmaya başlamasıyla birlikte artık işlerinden memnun olanlar bile bu sitelere girip pasif iş arayıcı haline geliyor.


Yapılan araştırmalara göre, heçen yıl ABD’de internet üzerinden yayınlanan iş ilanı sayısı 3 milyonu aştı. Araştırma şirketi IDC’nin verilerine göre 2001 yılında şirketler ise alımlarının yüzde 96’sini internet üzerinde yapacaklar. Atelier Peribas şirketinin araştırmasına göre ise şu anda dünya üzerinde 11 bin tane insan kaynakları sitesi var ve bunların 2 bin 500 tanesi giriş ücretli. ABD’nin ardından Avrupaya giren Monster.com gibi siteler şimdi yerli rakipleriyle tam bir promosyon savaşına girmiş durumdalar.İnsan kaynaklarında yaşanan bu hızlı “net” leşme Türkiye’de de etkisini göstermekte gecikmedi. Örnegin Türkiye insan kaynakları danışmanlığı pazarının söz sahibi şirketi Arthur Andersen bile bu ülkelerde olmayan bir girişimle insankaynaklari.com sitesini kurdu... Ardından yine insan kaynaları ekiyle iş ilanları yayınlayan Hürriyet Grubu, yenibir.com ile işini internete taşıdı. Yine daha önce insan kaynakları danışmanlığı sektörünün önemli şirketlerinden Profil Danışmanlık , Superonline ile Tekadres.com’u kurdu. Kısacası nette insan kaynakları savaşı kızışıyor.


Araştırmaya göre, bugün şirketlerin personel temininde internet kullanımı yöneticilerde 29.2 yönetici olmayanlarda ise 38.8. Beş yıl sonra ise şirketler yönetici alımlarında yüzde 53.6, yönetici olmayanlarda 56.3 oranında internetten yararlanacaklar.


YÜKÜ AZALTIYOR;

Şu anda Türkiye’deki insan kaynakları sitelerinin çalışma prensipleri farklılık gösteriyor. Kimisi tamamen internet üzerinde kurulu ve konvensiyonel olarak bir hizmet vermiyor. Yani elektironik olarak iş arayanlar ile işverenleri eşleştiriyor. Arthur Andersen’da İnsankaynaklari.com’dan sorumlu müdür Enis Behar, “1 kişi veya 100 kişi alacak bir şirket genellikle en kısa sürede görüşülmüş insanların listesini istiyor. Ancak eskiden bu safhaya gelene kadar gazetelere ilan veriyorsunuz. İki hafta yayınlanıyor. Bunlar toplanıyor. Normal şartlarda insanlarla görüşüp uygun adaylar listesini çıkarıp müşteriye bildirmeniz en az 3 ay sürer. Halbuki biz internete çıkdığımız anda başvurularımızı toplu alıyoruz. Bunlar anında filtreleyip iki üç gün içinde adayları bildiriyoruz” diyerek, bu tür sistemlerin şirketlerdeki insan kaynakları bölümlerinin işlerini çok büyük oranda azalttığını belirtiyor. Tabii aynı şekildeiş arayanlar için de bir fırsat eşitliği yaratılıyor. Pasif iş arayanlar bile her an yeni bir fırsatla karşılaşabiliyorlar.


KARİYER.NET;

İnsan kaynakları konusunda pazardaki fırsatı ilk değerlendiren şirket kuşkusuz kariyer.net. Sitenin kurucuları Tufan Sevinçel ve Sungur Ilgaz, yaklaşık bir buçuk yıl önce Kariyer.Net’i hayata geçirdiler. Bu kadar kısa bir süre içinde iş için özgeçmişini bulunduranların sayısı 150 bine ulaştı. Siteden abonelikle eleman arayan şirketlerin sayısı ise 300 civarında. Bunların içinde üretimden finansa Türkiye’nin oldukça büyük şirketleri de yer alıyor.


Şirket bu yıl 2 milyon dolar ciro bekliyor. Böylesine büyük bir pastadan başkalarının da pay kapmaya çalışması çok doğal. Sevinçel, “kariyer.net sektörünün öncü firması olarak bir ilki gerçekleştirmişti. Yavaş yavaş pazara yeni oyuncular giriyor. Biz insan kaynaklarında yepyeni bir yol açtık ve bu yolda bizlere yeni firmaların katılması çok doğal. Rekabet arttıkça sektöründe olumlu yönde gelişeceğine inanıyoruz” diyerek, rekabetin kendilerine olumlu etkileri olacağını söylüyor. Şirket bugünlerde yurtdışı projelerede imza atmak için hazırlıklarını sürdürüyor.


İNSANKAYNAKLARİ.COM;

İnternette insan kaynakları rekabetininciddi oyuncularından biri de bir buşuk ay önce insankaynaklari.com sitesini hayata geçiren Arthur Andersen. Projenin başında Müge Yalçın ve Enis Behar bulunuyor. Behar , proje hakkında şu bilgileri veriyor.; “insan kaynakları hizmetini 10 yıldır veriyoruz. İşimiz sadece gazetelere ve dergilere reklam vermek deil. Bunun altında bir çok hizmet var. Yaklaşık 10 yıldır geliştirdiğimiz uygulamaları internete aktardık. Nisan 2000 gibi bu proje konuşulmaya başladı.Proje üzerinde 10 kişi çalıştı. 20 ağustos’ta site hazır hale geldi ve yayınlamaya başladık.” İnsankaynaklari.com, Türkiye’nin insan kaynakları konusunda en güvenilir referans sitesi olmayı, insan kaynakları trendi oluşturmayı ve Arthur Andersen’ın verdiği hizmetleri çok daha iyi hızlı ve kapsamlı hale getirmeyi hedefliyor. Siteden bireylere ve kurumlara hizmet veriliyor. Ancak site “şirketler ve insanlar gelsin, elektronik ortamda eşleşsin” mantığıyla çalışıyor. Elektronik ortamdan gelen başvurular Arthur Andersen tarafından değerlendirilerek görüşmeler yapılıyor ve şirkete bir aday listesi gönderiliyor.


DİĞER SİTELER;

Bu alandaki iddialı girişimlerden ikisi de, geçtiğimiz günlerde yayına başlayan Hürriyet Grubu’nun girişimi Yenibir.com ve Profil Danışmanlık- superonline ortaklığı kurulan Tekadres.com siteleri. Hürriyet Grubu, İnsan Kaynakları ekiyle zaten konvensiyonel insan kaynakları alanında çalışmalarda bulunuyordu. Şirket bu alandaki protföyünü Yenibir.com ile internete taşımaya çalışıyor. Burada da yine şirketler ve iş arayanlar elektronik ortamda bir araya getiriliyor. Tekadres.com’un şirketler için abonelik ücreti yıllık 5 bin dolar ile 15 bin dolar arasında değişiyor. Ayrıca site abone olanların ilanlarını insan kaynakları ekinde de konvensiyonel olarak yayınlamayı taahhüt ediyor. Tekadres.com yine şnsan kaynakları alanında hatırı sayılır şirketlerden Profil’indeneyiminden yararlanıyor. Bu sitede piyasada oldukça iddialı olacak gibi görünüyor. Şirket teknoloji tarafında Superonline ile işbirliği yapıyor. Piyasaya yeni giren Personelonline ise şirketlerin ilanlarını ücretsiz olarak yayınlamayı vaat ediyor. Kısacası rekabet kızıştıkça iş ve eleman arayanlar yeni ve daha ucuz hizmetlerle tanışacaklar. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3403 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1100 Değişim: -0,03%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.309,85 Değişim: 1,42%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.