Kimler büyükanne maaşı alabilecek?

19.01.2017 - 17:01 | Son Güncelleme :
Kimler büyükanne maaşı alabilecek?  | Ekonomi Haberleri

Çalışan annelere yarı zamanlı iş imkanı ve bakıcı desteğinin ardından, büyükanne maaşı müjdesi geldi. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, büyükanne maaşıyla ilgili detayları açıkladı.

Müezzinoğlu, 1 yıl pilot uygulama yapacaklarını belirterek, kendilerine bile bakamayan büyükanneler olduğu için uygulamaya yaş kriteri konulacağını vurguladı. Peki, büyükanne maaşını kimler alabilecek

Çalışan annelere yarı zamanlı iş imkanı ve bakıcı desteğinin ardından, yeni bir müjde daha geldi. Son olarak torun bakan büyükannelere maaş verileceği duyuruldu. Büyükanneye maaşın ilk etapta Bursa ve İstanbul’da hayata geçireleceği açıklanırken; asıl soru büyükanne maaşını kimlerin alabileceği oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hürriyet Ankara Büro’yu ziyaret ederek torunlarına bakan büyükannelere verilecek maaş ile ilgili açıklamalar yaptı. Önümüzdeki hafta kriterlerin belirlenmesinin ardından pilot uygulamanın başlayacağını açıklayan Müezzinoğlu, suistimallerin önlenmesi için çalışan anneye geçmişe dönük 1 yıllık çalışma şartı getirilebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Hürriyet Gazetesi`nden Neşe Karanfil`in haberine göre Müezzinoğlu, her yıl yaklaşık 1.3 milyon kadının doğum yaptığını, bunun 400 bininin istihdamda, yarısının da devlette olduğunun varsayılması halinde, özel sektörde her yıl yaklaşık 200 bin kadının anne olduğunu anlattı. Büyükanne yardımının uygulamasına yönelik 1 yıl mı, 2 yıl mı, 5 yıl mı olacağı konusunun değerlendirildiğini anlatan Müzezzinoğlu, öncelikle İstanbul ve Bursa’da pilot uygulama yapılacağını belirtti. Pilot uygulama öncesinde kriterlerin belirleneceğini dile getiren Müezzinoğlu, “Güzel bir örnek çıkmasını istiyoruz. Büyükanne çocukların duygu dünyasına farklı şeyler katıyor” dedi.

YAŞ KRİTERİ KONULABİLİR

Kendisine bakmakta zorlanan büyükanneler olabileceğini bu nedenle yaş kriteri konulabileceğini anlatan Müezzinoğlu, kriterlerin duygusal olarak kendilerini zorlayabileceğini söyledi. Doğum yapan annenin ilk 6 ay izin kullandığını dile getiren Müezzinoğlu, 1 yıl da uygulamanın sürmesi halinde çocuğun 1.5 yaşına gelmiş olacağını kaydetti. Anne için de geriye dönük sigortalılık şartı aranacağını vurgulayan Müezzinoğlu, “Kriterleri belirledikten sonra şubat sonuna kadar talepleri toplayıp mart ayında da başlayabiliriz. Pilot uygulama başladıktan 6 ay sonra bir değerlendirme yapacağız. Veriler yeterli gelirse beklemeyebiliriz de. Kriterlere ilave edelim, çıkaralım diyerek uygulamayı yaygınlaştırabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

ANA BAŞLIKLAR OLACAK

Çalışmada 4-5 başlık olacağını anlatan Müezzinoğlu, terfi, kendini geliştirme, ölçek sistematiği ve güvencenin ana maddeler olacağını belirterek, “Güvence özü itibariyle ana madde. (Benim canım isterse seni atarım) bu da verimliliği düşürür. Yüzde yüz güvence değil ama asgari ölçüde işini yaptığı ve geliştirdiği sürece bir tereddütü olmayacağı güvenli bir ortam olmalı. Taslağı 2017 yılında kamuoyuna açacağız. Ana iskeleti iyi oturttuğunuzda bu bence Türkiye’nin geleceğinde hayati bir konu” dedi. Müezzinoğlu, bütün bakanlıkların sistematiğinin yeni sisteme göre tanımlanacağını da bildirdi.

KIDEM TAZMİNATI 2017’DE ÇÖZÜLECEK

Kıdem tazminatının çalışma hayatının en temel sorunlarından birisi olduğunu da vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, “2017 yılında inşallah köklü bir çözüme kavuşturacağız” dedi.

ÇALIŞMA BAKANI MÜEZZINOĞLU HÜRRIYET’E BÜYÜKANNE YARDIMININ AYRINTILARINI AÇIKLADI

Sendikalar, işverenler özü itibariyle herkesin bir düzenleme istediğini anlatan Müezzinoğlu, düzenleme isteyenlerin kendi kurumsal duruş ve çıkarlarına dönünce sorunlar başladığını ifade etti. İşveren ve sendikaların çözüm istediğini anlatan Müezzinoğlu, referandumdan sonra nisan ayında çalışmalara başlanabileceğini kaydetti. Hakkaniyet ve güvenilirliğin önemini vurgulayan Müezzinoğlu, mevcut koşullara motamod devam edilmesi halinde tıkanıldığını söyledi. “Yüzde 10’luk bir geri adım çalışan adına hem güvence hem de hakkaniyeti alıyorsa biz bu adımı atacağız” diyen Müezzinoğlu, yüzde 10’luk kaybı olanları da serbest bırakacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Müezzinoğlu, “Ben 10 yıldır sendikalıyım ben şu anda mevcut haklarımın devam etmesinden yanayım bir risk de gelirse o riski üstleniyorum diyorsa o serbest kalacak. Ama yasalaştıktan sonra ya da işe girecek olan herkes o Fon’un muhatabı olacak” dedi. Çalışan kesimin dörtte üçünün kıdem tazminatından yararlanamadığını vurgulayan Müezzinoğlu, “11 milyon sigortalıdan 7-8 milyonu yararlanamıyor demek. 7-8 milyon insan mağdur olurken 2 milyon hakları korunuyor, asla geri adım atmamalı diyerek tıkanan sisteme rıza göstermek yüzde 70’lik kesime haksızlık. 2 milyon insanın güvencesi kaldıralım diye bir şey yok. Kaldı ki 2 milyon insanın da güvencesi yok. İşveren iflas etti güvenceniz kimde işverenin cebinde” dedi.

MEMURLARA YENİ DÜZEN

Anayasa değişikliğinden sonra birinci önceliğin kamu çalışanı reformu olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, taşeronlarla ilgili çalışmanın da bu çerçevede değerlendirileceğini bildirdi. Kamuda şu anda 657’ye tabi olanlar, sözleşmeli olup memur gibi çalışanlar olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, personel rejimine bir yama da taşeronu koymak yerine hepsini ele almayı kararlaştırdıklarını bildirdi. Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Üniversite, özel sektör, yerel yönetimlerden oluşan komisyonlar kurmaya başladık. Mesela terfi, kendini geliştirme sistematiği nasıl olmalı? Bir mühendis memur olarak girdi 20 yıl sonra kıdemi arttı ama kendini geliştirdi mi? Ben 1982 tıp mezunuyum, 1986 yılında dahiliye uzmanı oldum. 1986 yılındaki dahiliye uzmanlığı bilgisi ile şimdi ki aynı mı? 30 yıllık memuriyetim bana terfi getirdi ama mesleğimi geliştirip geliştirmediğim hiç kimsenin umurunda olmadıysa benim iyi bir dahiliye uzmanı olmam bana bağlı. 5 yılda bir mesleklere göre belirli periyotlarla dünya gelişmeleri takip ediliyor mu, kendini geliştiriyor mu? Bunları kamuya sormazsak dünyayla yarışa nasıl adapte olacağız.”

TAPULU MALI OLUYOR

Müezzinoğlu, “Değerlendirmeyi kim yapacak?” sorusuna ise, “Mesela YÖK’e deriz. 5 yılda bir test yap ya da 5 yıllık hizmetlerini belirli bir havuzda topla. Şu anda 657’de bir şey yapmadıysa hiç bir sorun yok. Ama 10 tane iş yapmış 2 uyarı almış. 2 uyarı, onun üretkenliğinin önüne mi geçiyoruz? Öbür taraftan formaliteden soteye yatan, etliye sütlüye bulaşmayan, ne güzel hiç kimse de ona bir şey demiyor. Bir başhekim atandığında başhekimlik tapulu malı oluyor. 5 defa aldığımız başhekim 6. defa yine başhekim olarak dönüyor. İşini iyi yapan baştacı olmalı, işini eksik yapan, kendini geliştirmeyen de kamunun sırtında yük olarak kalmamalı. Özel sektörde ‘sen işe gelme ay sonu git maaşını al’ deniyor mu? Siyasetçinin toplum adına vicdan sahibi olması gerekir. İşini iyi yapanın güvencesi ile kim niye oynasın?” cevabını verdi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.