Komşudan AB Dersi

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Danışmanlık devi Ernst&Young`ın Avrupa Başkanı Glavanis, Yunanistan, AB`nin sunduğu imkânlarla reform yapmadığı için çok zaman kaybetti. Siz bu hataları yapmayın dedi.


Dünyanın en büyük beş danışmanlık şirketinden biri olan Ernst&Young`ın Güneydoğu Avrupa Başkanı Christos Glavanis, Türkiye`nin, Yunanistan`ın Avrupa Birliği sürecinde yaşadıklarından ders alması gerektiğini söyledi. Geçen hafta Türkiye`ye gelen Glavanis, Yunan ekonomisi ile Türk ekonomisinin de insanları gibi benzerlik gösterdiğini söyledi. Bu nedenle olaylar karşısında verdikleri reaksiyonların da benzer olduğunu vurgulayan Glavanis, Yunanistan`ın Avrupa Birliği`ne girdikten sonra yaptığı hataları Türkiye`nin tekrarlamaması gerekir dedi.


Yunanistan`ın AB`nin nimetlerinden çok yararlandığının altını çizen Glavanis, Biz Birlik`e girdikten sonra büyük rakamlarda para yardımı aldık. Ancak bu yardımın kıymetini bilemedik, gereken yapısal reformları gerçekleştiremedik. Ama biz reformdan çok söz ürettik. Refah seviyesini yükseltmekte bu nedenle geç kaldık. Şimdi bunların acısını çekiyoruz. Türkiye bu hataları yapmamalı dedi.


`AYNILARINI BİZ DE YAŞADIK`

Türkiye`nin Avrupa Birliği`ne girmesi için önünde uzun bir yol olduğunu belirten Glavanis, Avrupa Birliği`ne giriş için yapmanız gereken şeyler olduğu doğru. Çünkü Yunanistan girdiği zaman, AB çok küçüktü ve kuralları farklıydı. Sizlerin girişi çok daha zahmetli ve dikenli bir yol gerektiriyor. Ancak bunlar size özel sorunlar değil. Biz bunları AB`ye girdikten sonra yapmak zorunda kaldık. Şu anda bunları temizlemek için büyük çaba sarfediyoruz dedi.


`ÖZELLEŞTİRMEYİ HIZLANDIRIN`

Türkiye`nin ekonomik performans açısından vites yükselttiğini, ancak daha yapması gereken şeyler olduğunu vurgulayan Glavanis, Özellikle özelleştirme konusunda biraz daha hızlı adım atmalısınız. Yunanistan`ın her zaman daha sol tandanslı bir bakış açısı vardır. O yüzden hâlâ özelleştirmede çok zorlanıyoruz. Eğer Türkiye özelleştirmeyi sadece gelir kalemi olarak görmek yerine ekonomiden yavaş yavaş çekilme anlayışın bir parçası olarak görürse, AB`yi giriş sürecini çabuklaştırabilir dedi. AB`nin hukuki standardizasyona gittiğini ve yakın zamanda bu sürecin tamamlanacağını da öngören Glavanis, Yunanistan, İrlanda, Türkiye gibi atak ekonomilerin böyle bürokratik ve ağır işleyen bir yapıda hızının kesilebileceğini aktardı.


ŞİRKETLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU HASTALIKLI;

Ernst&Young Türkiye Ortağı ve Genel Müdürü Osman Dinçbaş ise Türkiye`deki denetim sistemlerinin uluslararası normlardan farklı olduğunu söyledi. Uluslararası bilanço okuma sistemleriyle bakıldığında, Türkiye`deki şirketlerin çoğunun hastalıklı olduğunun altını çizen Dinçbaş, Kullanılan tek düzen hesap sistemine göre kârlı görünen çoğu şirket, uluslararası standartlara baktığınızda büyük zararlara düşüyor. Bunda kıdem tazmitatı karşılığı gibi önemli faktörlerin etkisi de var, ama yine de bilançoların çok sağlıklı olduğunu söyleyemem dedi.


Özelleştirilmesi düşünülen kamu bankalarının denetimine aday olup olmama konusunda henüz karara varmadıklarını belirten Dinçbaş, Şu anda bu bankaların denetimine olduğumuzu ya da olmadığımızı söyleyemem. Önce bankalara bakmamız lazım. Bilançoları inceledikten sonra değerlendirebiliriz. Ama bu işin kolay olmayacağını rahatça söyleyebilirim diye konuştu. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5874 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7778 Değişim: 0,13%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,61 Değişim: 0,93%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.