Kriz, Programı Test Etti

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Uluslararası Bankacılık Araştırma ve Danışmanlık Kuruluşu (IBAR) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Abaç, mali piyasalarda yaşanan ekonomik krizin, uygulanmakta olan ekonomik programa dayanıklılık testi yaptığını söyledi. Abaç, bankacılık sektöründe ve buna bağlı olarak piyasalarda yaşanan sıkıntılara rağmen hükümetin ortaya koyduğu ekonomik program hedeflerinden taviz vermemesini çok olumlu ve güven verici bir sonuç olarak değerlendirdi. Ekonomik programın uygulanmasına yönelik toplumun değişik kesimlerinin fedakarlık gösterdiğini ifade eden Abaç, yaşanan krize rağmen hedeflerinin aynı kalmasının programın tamamen gerçekleşeceğinin garantisi olduğunu kaydetti.


DEMİRBANK ÖRNEĞİNDEN DERS ALINMALI;

Mali piyasalarda yaşanan sıkıntının bankacılık sistemini rehabilitasyona zorlamasını önemli bir kazanım olarak değerlendiren Abaç, gelinen noktada bundan vazgeçilmesinin de mümkün olmayacağını belirtti. Abaç, Demirbank`ın Fon`a devredilmesinin, sektörde varolan alışkanlıkların bir kez daha gözden geçirilmesini zorunlu kıldığını vurgulayarak, Demirbank gibi bir bankanın Fon`a devredilmesi tüm bankacılık sistemindeki alışkanlıkların gözden geçirilmesi anlamını taşıyor. Piyasa ve faiz risklerinin bundan böyle çok daha dikkatli izlenmesi gerçeğini öğrendik. Bir bankanın sonunu piyasa risklerinin getirebildiğini öğrendik dedi.


İHALE İPTAL EDİLSİN;

Bankacılık sektöründe devam eden yüksek faiz uygulamasının ocak ayına kadar süreceğini belirten Abaç, faizlerin eski seviyesine gelmesinin zaman alacağını dile getirdi. Piyasalarda likidite ihtiyacının yüksek olduğunu, bu nedenle halk, işletmeler ve bankaların ellerinde ihtiyaçlarından fazla nakit tuttuğuna işaret eden Abaç, bu gelişmenin enflasyonun aşağı çekilmesi hedefine cari açığın kapanması olumlu katkısının olacağını savundu. Abaç, yüksek faiz ortamının cari açığı ve ithalatı frenleyeceğini, son aylarda hızla artan iç talebi kısacağını kaydederek, bunun da hükümetin enflasyonu aşağı çekme hedefine önemli katkı sağlayacağını anlattı. Hazine`nin bu ay bir ihalesi olduğunu hatırlatan Selçuk Abaç, faizlerin henüz oturmaması nedeniyle bunun iptal edilmesini önerdi. Abaç, piyasaların istikrara ve sükunete kavuşmasından sonra ihale açılması gerektiğini öne sürerek, Hazine yeni borçlanmaya bu aşamada girmemeli. Hazine ihale açacaksa kısa vadeli borçlanmaya gitmeli`` diye konuştu.


FAİZ ORANLARI DÜŞECEK;

Prof. Dr. Selçuk Abaç, IMF`den Merkez Bankası`na 21 Aralık tarihinde 3 milyar dolar kaynak geleceğini, bunun Merkez Bankası rezervlerini güçlendireceğini, piyasanın likidite ihtiyacını etkilemeyeceğini bildirdi. Bankaların Merkez Bankası`na döviz satışının artması ve yurtdışındaki finansman kuruluşlarından döviz gelmesiyle likiditenin bollaşmasına bağlı olarak faiz oranlarının düşeceğini anlatan Abaç, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu noktada yerli mudiler ve yabancı yatırımcılar için faizlerin yüksek olması cazibe unsurudur. Özellikle yabancılar devlet güvencesi altında yüksek faiz ortamına daha büyük ilgi gösterecekler. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yabancılara ilk kez garanti verildi. Bu da yabancıları rahatlatacak. Ancak yabancıların Türkiye`deki gelişmeleri bir süre izlemek isteyeceğinden ve Noel dönemine girilmiş olması nedeniyle aralık ayından fazla bir şey beklemeyelim. Ocak ayından itibaren hareketlilik gözlenecek. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.108 Değişim: 0,31% Hacim : 53.709 Mio.TL Son veri saati : 14:46
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3769 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0124 Değişim: -0,15%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,66 Değişim: 0,23%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.