Küçük Esnaf, Büyüklere Siper Aldı

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Perakende sektörünün yüzde 78`ini oluşturan küçük esnaf, sayıları hızla artan gros ve hipermarketlerden korunmak amacıyla İKB`yi kurdu. İKB, bugüne kadar 17 bin esnafa kefilsiz kredi kartı çıkarttı.


Holdinglerin kuşatmasına giren perakende sektöründe, küçük yatırımcı varolma mücadelesi veriyor. Tütün ürünlerini dünyada ilk kez `kredi kartıyla` satışa sunan İKB (İstanbul Kuruyemişçiler ve Bakkallar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.), küçük esnafı birbiri ardına açılan grosmarket ve hipermarketler karşısında korumayı amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl kurulan İKB, perakende sektörünün yüzde 78`lik payını elinde bulunduran kuruyemişçi ve bakkal esnafını tek bir çatı altında toplayarak, bugüne kadar 17 bin esnafa kefilsiz kredi kartı çıkarttı. İKB, küçük esnafa, Tansaş, Sezgin ve Metro Grosmarket benzeri bir hizmet sunuyor.


TEKEL ÜRÜNÜ DE KARTLANDI;

İKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Taşkın, hipermarketler karşısında zor günler yaşayan bakkal ve kuruyemişçi esnafa yönelik olarak kurulan İKB`nin dünyada ilk kez tekel ürününü kredi kartıyla satışa sunduğunu belirtti. Halkbank, Garanti, Toprakbank, Kentbank ve Pamukbank ile başlattıkları projeler kapsamında bugüne kadar 17 bin esnafa kefilsiz kredi kartı verdiklerini anlatan Taşkın, `Küçük esnaf vergisini, elektriğini ödeyemeyecek duruma geldi. Süpermarket, hipermarket ve grosmarket karşısında ezilmemek için burayı kurduk. Bankalarla görüşmeler yaptık. İlk kez Veysel Bilen`in Toprakbank Genel Müdürü olduğu sırada işbirliği yaptık, Kentbank`a geçtikten sonra da onlarla kredi kartı anlaşması yaptık. Dört bankayla daha kredi kartı anlaşmamız var` dedi. İKB`de 5 bin ürün ile bakkal ve kuruyemişçiye hizmet verdiklerini kaydeden Taşkın, buradan alışveriş eden esnafın vergi mükellefi olmak zorunda olduğunu ifade etti.


ÜYELERİN YÜZDE 10`U TERCİH EDİYOR;

İstanbul`da 35 bin bakkal ve 13 bin kuruyemişçi olmak üzere toplam 48 bin esnaf yer aldığını açıklayan Taşkın, üyelerinin sadece yüzde 10`unun İKB`den alışveriş ettiğini belirterek, `Üyelerimizden şikayetçiyiz. Burası esnaflara destek olunması için açılmış bir yer ancak gereken ilgiyi görmüyor. Üyelerimizin daha duyarlı davranarak benzer yapılanmalar yerine burayı tercih etmeleri gerekir` şeklinde konuştu. İKB`nin piyasadaki büyük perakende firmalarından transfer edilen profesyoneller tarafından yönetildiğine işaret eden Taşkın, merkezi Alibeyköy`de olmak üzere Sarıyer ve Küçükbakkalköy`de şubeleri bulunduğunu ifade etti. Taşkın, üç satış noktasında toplam yıllık 65 trilyon ciro gerçekleştirdiklerini kaydetti. Küçük ve ortaboy işletmelerin devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydeden Taşkın, `Bu işletmelere düşük faizli kredi olanağı ile değil, büyük oranlarda esnaf ve sanatkarın mal ve hizmetini satın alarak yardımcı olunmalıdır` diye konuştu.


ÇİFTE STANDART VAR

Perakende sektöründe yer alan grosmarketlere karşı olmadıklarına dikkat çeken Taşkın, ancak bunların şehrin 40 - 50 kilometre dışında açılması gerektiğini söyledi. Sektörde çifte standart olduğunu savunan Taşkın, yabancı sermayeli firmaların devlete 5 yıl boyunca vergi ödemediğine işaret ederek şunları söyledi:
`Küçük esnaf vergi dairesinden daha numara almadan vergilendiriliyor. Vergi oranı esnaf ve sanatkarın lehine olacak şekilde gros ve süpermarketlere kıyasla farklılık yaratılmalıdır. Bunun sonucu olarak büyük işletmelerden tahsil edilecek vergi fazlalıkları esnaf ve sanatkara aktarılmalıdır. Bu çözüm yolları Almanya ve Japonya başta olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanmaktadır.`


İKİ YENİ PROJE;

Ağustos ayında çıkan yasayla, 2001 yılından sonra bakkal ve kuruyemiş açacak esnaftan çıraklık diploması aranacağını hatırlatan İsmail Taşkın, bu amaçla bünyelerinde Çıraklık Eğitim Merkezi açacaklarını belirtti. İKB`nin Alibeyköy`deki merkez ofisinin yanındaki 14 dönümlük arazi için iki farklı proje üzerinde çalıştıklarını ifade eden İKB Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Taşkın, bu projeleri ise şöyle açıkladı: `İki farklı proje var. Birinci projede, merkez ofisimizi 14 dönümlük araziye taşıyıp, burayı sağlık merkezi yapacağız. İkinci projede ise, boş araziyi Akmerkez benzeri büyük alışveriş merkezi kuracağız. Bu proje üzerinde 6 kişi çalışıyor. 2001 Ocak ayında proje belli olacak.` (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.454 Değişim: -0,75% Hacim : 26.402 Mio.TL Son veri saati : 11:38
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,5957 Değişim: 0,37%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7854 Değişim: 0,15%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,99 Değişim: 0,50%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.