Mavi Gaz 2001 Sonbaharında

24.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Rusya Başbakanı Kasyanov, Karadeniz`in altından döşenecek Mavi Akım Boru Hattı ile önümüzdeki sonbaharda ilk doğalgaz sevkiyatını gerçekleştirmeyi amaçladıklarını söyledi.


Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye olarak Rusya ile rekabet yerine işbirliği arzuladıklarını bildirdi. Türkiye`yi ziyaret eden Rusya Başbakanı Mikhail Kasyanov başkanlığındaki Rus heyeti ile Başbakan Ecevit başkanlığındaki Türk heyetleri arasında Başbakanlık`ta yapılan görüşmeler sonrası, iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Ecevit, burada yaptığı konuşmada, geçmişteki ekonomik krizden iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin olumsuz etkilendiğini, krizlerin sona ermesiyle ekonomilerin canlanacağını söyledi. Ecevit, imzalanacak KEK protokolünün de bu bakımdan sevindirici olduğunu vurguladı. Ecevit, Mavi Akım projesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Başbakan Kasyanov yarın (bugün) Samsun`a gidecek. Mavi Akım şantiyesini ziyaret ederek, gözlemlerde bulunacak`` şeklinde konuştu.


Rusya Başbakanı Kasyanov da, Türkiye`yi bir rakip değil, partner olarak gördüklerini belirtti. Mavi Akım projesine büyük önem verdiklerini ifade eden Kasyanov, önümüzdeki yıl sonbaharda ilk gaz sevkiyatının gerçekleştirilmesini hedeflediklerini bildirdi. Kasyanov, Diğer alanlarda da, özellikle inşaat ve güvenlik konusunda işbirliğini yoğunlaştırmak istiyoruz diye konuştu. Konuk Başbakan Kasyanov, temasları çerçevesinde bugün önce Samsun, ardından da İstanbul`a geçecek.


MALA DAYALI TİCARET İSTİYORUZ;

Türkiye`nin, 1998`de yaşanan krizden önce en önemli ihracat pazarlarından olan Rusya ile ticari ilişkilerinde, doğalgaz alımı ve bavul ticareti önemli yer tutuyor. DTM kaynaklarından derlenen bilgilere göre, Türkiye`nin Rusya`dan ithalatının yüzde 40`ını doğalgaz ve hampetrol alımı oluştururken, bavul ticareti yoluyla bu ülkeye yapılan ihracat, resmi ihracat rakamlarının üzerinde gerçekleşiyor.
Verilere göre, geçen yıl 2.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen Rusya`dan ithalatın 609 milyon dolarlık bölümünü doğalgaz, 265 milyon dolarlık bölümünü de hampetrol ürünleri oluşturdu.


Türkiye, doğalgaz alımı dolayısıyla ithalatın sürekli artması nedeniyle büyüyen iki ülke arasındaki dış ticaretin dengeye kavuşturulması için, mala dayalı ticareti devreye sokmaya çalışıyor. Türkiye, Rusya ile ekonomik ilişkileri geliştirmek için 1989-91 döneminde Eximbank kanalıyla 1 milyar 150 milyon dolarlık mal ve yatırım kredisi açtı. Bunun yaklaşık 600-700 milyon dolarlık bölümü kullandırılırken, geri dönüşte yaşanan sorunlar nedeniyle, ödenmesi gelen krediler uzun vadeye yayıldı. KEK görüşmelerinde Rusya`ya, mevcut kredi borçlarını, elektrik enerjisi, doğalgaz ile ödemesi önerisinde bulunuldu. Rusya`ya ihracatın artırılmasında, off-set, barter gibi yöntemler üzerinde de duruluyor.


MÜHEAHHİTLER BEKLEMEDE;

Yurtdışındaki işlerinin toplamı 50 milyar dolara ulaşan Türk müteahhitlerinin Rusya`daki işlerinin toplamı 12.5 milyar dolar düzeyindeydi. 98`den önce bu ülkede yılda ortalama 1 milyar 250 milyon dolarlık iş alan Türk müteahhitlerinin büyük bölümü, kriz nedeniyle bu ülkeden çekilmek durumunda kaldı. Türk müteahhitleri bu ülkede, 1999`da 170 milyon dolar, geçen yıl ise sadece 70 milyon dolarlık iş alabildi. Bugün İstanbul`da Kasyanov ile bir araya gelecek olan Türk müteahhitleri, 150 ila 250 milyon dolar arasında ifade edilen alacaklarının ödenmesini isteyecek.


RUSYA`nın PETROL SEVİNCİ;

Bu arada önceki yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ithalatını önemli miktarda kısmak durumunda kalan Rusya`ya yönelik ihracatın, petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle olumlu etkilenmesi bekleniyor. Uzmanlar, Rusya`nın petrol ve doğalgaz ihracatından sağlayacağı gelir artışının ithalatına yansıyacağını, bundan Türkiye`nin de olumlu etkileneceğini belirtiyorlar. Türkiye`nin 97`de 2 milyar 56 milyon dolar olan Rusya`ya ihracatı, krizin yaşandığı 1998`de, yüzde 34.4 azalarak 1 milyar 348 milyon dolara, geçen yıl ise yüzde 56 azalma ile 586.5 milyon dolara gerilmişti. Rusya`ya ihracatta bu yıl, önceki yıla göre canlanma yaşanıyor. Geçen yılın ocak-temmuz döneminde 297.4 milyon dolar olan bu ülkeye ihracat, bu yıl yüzde 14.9 artışla 341.9 milyon dolara çıktı. Rusya`dan ithalat, doğalgaz alımına bağlı olarak artıyor. 97`de 2 milyar 174.2 milyon dolar, 98`de 2 milyar 155 milyon dolar, geçen yıl da 2 milyar 372 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Rusya`dan Ocak - Temmuz döneminde 1 milyar 157.1 milyon dolar olan ithalat, bu yıl, yüzde 74 artış ile 2 milyar 22.3 milyon dolara çıktı. Rusya, Türkiye`nin en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke, en fazla ithalat yaptığı ilk 5 ülke arasında bulunuyor. Rusya ekonomisindeki canlanma, bavul ticaretine de yansıdı. Kriz nedeniyle bitme noktasına gelen bavul ticaretinde, yılın ilk yarısında yüzde 45`lik bir artış oldu. MB rakamlarına göre, 99`un ilk yarısında 883 milyon dolar olan bavul ticareti, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 287 milyon dolar düzeyine ulaştı.


Bavul ticareti genellikle Türkiye`nin Rusya`ya resmi ihracatının üzerinde gerçekleşiyor. 1998 öncesinde büyük bölümü Rusya`ya olmak üzere 10 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği söylenen bavul ticaretinin bu yıl 3.4 milyara ulaşması bekleniyor. Bavul ticareti kapsamında Rusya`ya satılan mallar arasında, tekstil-konfeksiyon, gıda ürünleri, deri sektörü ürünleri önemli yer tutuyor.


EKONOMİK İŞBİRLİĞİNDE KALIPLARI KIRMA ZAMANI;

Rusya Federasyonu Başbakanı Kasyanov, Türkiye ziyareti öncesinde Anadolu Ajansı`na verdiği özel demeçte, Rusya ve Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ve iş ilişkilerinden, ``genel olarak memnun olduklarını`` bildirdi. Kasyanov, ``Rakamları, coğrafi yakınlığımızı ve iki ülke ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı ögelerini dikkate alarak, daha fazlasını istemek mümkün`` dedi. Kasyanov, Türk işadamlarını Rusya`da daha fazla yatırıma davet ederek, ``artık birbirimizi yalnızca geleneksel malları alan ve satan iki taraf şeklinde algılayan köhnemiş düşünce kalıplarımızı kırma zamanı geldi`` ifadesini kullandı. Kasyanov, şöyle devam etti: ``Yıllık dış ticaret hacmimiz, şu anda 3 milyar dolar düzeyinde. Hesaplamalar, Rusya ekonomisindeki olumlu gelişmelerin yaşandığı bu ortamda, Türkiye`nin, ülkemizde önemli sermaye yatırımları yapma olanağına sahip olduğunu gösteriyor. Yalnızca, Rus piyasasında uzun süredir çalışan Türk holdinglerinin finansal, teknolojik ve diğer olanaklarını dikkate aldığımızda bile, Türk özel yatırımlarının ülkemizde yeterli olmayan bir hacimde bulunduğu açıktır. Bu hacim, 100 milyon doları aşmamaktadır.


HELİKOPTER ÜRETİMİ İÇİN ADIM;

Kasyanov, Türkiye`nin helikopter ihalesini kazanmaları ve bu aracın Türkiye`de üretimine başlanması halinde, bunun, ``iki ülke ilişkilerinde bir sıçrama yaşanmasına kuvvetli bir etki yapabileceğini`` de söyledi. Kasyanov, helikopter ihalesiyle ilgili Rus önerisinin en elverişli öneri olduğunu belirterek, Pratikte sınanmış bir helikoperdir`` dedi.


TERÖRE KARŞI ETKİN İŞBİRLİĞİ;

Kasyanov, demecinde, teröre karşı Türkiye ile `en etkin işbirliğine` hazır oldukları mesajını da verdi. Kasyanov, ``teröre karşı iki ülke işbirliğinin düzeyinden memnun musunuz?`` sorusunu yanıtlamaya, ``buna `evet` yanıtı vermek, gerçeği inkar etmek olurdu`` sözleriyle başlayarak, ``Ruslarla Türkler, terörizm ve bölücülüğün ne demek olduğunu belki de diğerlerinden daha iyi biliyorlar. Teröristlerin, iki ülke topraklarını karşılıklı olarak kullanmalarına karşı önlem alınmasına hazırız dedi.
(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 0,00% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3688 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9666 Değişim: -0,28%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,59 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.