MB: Enflasyondaki düşüş sürecek

07.11.2003 - 16:39 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası, maliye ve para politikalarındaki disiplinle beraber enflasyondaki düşüşün 2004 yılında da süreceğinin beklendiğini bildirdi

Merkez Bankası, maliye ve para politikalarındaki disiplinle beraber enflasyondaki düşüşün 2004 yılında da süreceğinin beklendiğini bildirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Ekim ayı enflasyonu ve görünümü değerlendirildi. Bütün bu kazanımların kalıcı olabilmesi ve daha da geliştirilerek sürdürülebilmesi için yapısal reformlardan taviz verilmemesi gerektiğivurgulanan açıklamada, ´´Özellikle kamu sektöründe verimliliği artıracak düzenlemelerin ve vergi reformunun gerçekleştirilmesi, genelyatırım ortamının iyileştirilmesi ve rekabetin artırılmasına yönelik atılacak her adım enflasyondaki düşüşün kalıcılığına katkıda bulunacaktır´´ denildi.

Açıklamada, Ekim ayı enflasyon rakamları ile beraber yılsonu enflasyon hedefine ulaşılabileceğinin belirginleştiği belirtilerek, Haziran ayından bu yana devam eden yıllık enflasyondaki düşüş eğiliminin 2003 Ekim ayında da sürdüğü ve yıllık TÜFE enflasyonu yüzde20,8´e gerileyerek yıl sonu enflasyon hedefine yaklaşmaya devam ettiğiifade edildi. Son iki yıldır enflasyonla mücadelede elde edilen başarının arkasında temelde parasal ve mali disiplinin yattığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

´´Enflasyon hedefleri ile tutarlı olarak devam eden para politikası uygulamaları bekleyişleri hedefler doğrultusunda yönlendirmeye devam etmektedir. Mali disiplinin enflasyon dinamiklerine en büyük katkısı beklentiler kanalıyla gerçekleşmektedir. Son iki yıldır gerilemekle birlikte, Türkiye´de toplam borç stokunun seviyesi ve ulusal gelir içindeki payı hala oldukça yüksektir. Bu durum göz önüne alındığında, cari ve gelecek dönemlerde uygulanması beklenen maliye politikasının esasları enflasyonla mücadelede büyük önem kazanmaktadır.´´

Orta ve uzun dönemde rç stokunun kabul edilebilir ve istikrarlı bir seviyeye ulaşmasının, ancak faiz dışı bütçe fazlası sağlanmasıyla mümkün olduğu vurgulanan açıklamada, bu bağlamda, sadece faiz dışı bütçe fazlasının büyüklüğü değil hangi kanallarla elde edildiği de gerek enflasyon gerekse borç stokuna ilişkin beklentilerin şekillenmesinde önemli bir rol oynadığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

´´Ekonomik programın tavizsiz uygulanacağına dair beklentiler arttıkça kur ve faizlerde istikrar sağlanmakta böylece fiyatlandırma davranışı üzerindeki hem belirsizlik hem de maliyet yönlü baskılar azalmaktadır. Ayrıca mali disiplinin sürdürülmesi, harcanabilir gelirikontrol altında tutarak iç talebin aşırı canlanmasını önlemektedir.´´

ENFLASYONDAKİ GERİLEMENİN KAYNAKLARI
Yılın ikinci yarısından itibaren enflasyonda farklı bir platoya girildiğinin gözlendiği kaydedilen açıklamada, ´´Kuşkusuz, bu gelişmede Türk Lirası´ndaki güçlenmenin büyük katkısı olmuştur´´ denildi. Ancak gelecek 12 aylık enflasyon beklentilerinin 2002 yılı başından itibaren sürekli olarak geçmiş enflasyonun altında olmasının,enflasyondaki düşüşünadece kurlardan kaynaklanmadığına işaret ettiğibildirilen açıklamada, uygulanan tutarlı politikaların enflasyon bekleyişlerine yansımasının da enflasyondaki gerilemenin temel kaynaklarından biri olduğu ifade edildi 2004 yılına ilişkin kamu kesimi fiyat ayarlamaları ve gelirler politikasının enflasyon hedefiyle uyumlu bir şekilde oluşturulmasının bu olumlu gelişmeleri destekleyeceği düşünüldüğü belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

´´Ancak enflasyondaki ataletin tam olarak kırılabilmesi için bazı sektörlerde halen devam ettiği gözlenen geçmiş dönem enflasyon oranınaendeksli fiyatlama davranışının terkedilmesi gerekmektedir. Nisan ayından itibaren reel faizlerde gözlenen düşüşün, yılın kalanında ve 2004 yılında iç talebi canlandırıcı etki yapması beklenmektedir. Ancak faizlerde gözlenen gerilemeye karşın reel ücret ve gelirlerdeki düşük seviyenin iç talebi sınırlandıracağı öngörülmektedir. Kamu kesiminde 2004 yılı için belirlenen maaş ve ücret artışları, önümüzdeki yıl da reel gelir artışlarının oldukça sınırlı düzeyde kalacağını ve bu durumun iç tüketim harcamalarını kısıtlayacağını göstermektedir.´´

Bu doğrultuda, 2003 yılında olduğu gibi 2004 yılı genelinde de ekonominin toplam çıktısının üretim potansiyelinin üzerinde olmayacağıtahmin edildiği belirtilen açıklamada, bu çerçevede, Ekim ayı içerisinde kurlarda gözlenen hareketin Kasım ve Aralık ayında tüketicifiyatlarına yansımasının sınırlı düzeyde kalacağı tahmin edildiği ifade edildi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5855 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7911 Değişim: 0,17%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.509,93 Değişim: 1,02%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.