Mehmet Şimşek işadamlarından tam not aldı

12.02.2016 - 12:23 | Son Güncelleme :
Mehmet Şimşek işadamlarından tam not aldı | Ekonomi Haberleri

TÜSİAD genel kuruluna katılan Mehmet Şimşek, işadamlarından tam not aldı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, genel kuruldaki 1 saati aşan konuşmasının ardından işadamları ile basına kapalı olarak bir araya geldi ve soruları yanıtladı. 1.5 saatten fazla süren kapalı görüşmede, Şimşek’in işadamlarından tam not aldığı öğrenildi. Sunumunda terör ve jeopolitik risklere fazla değinmeyen Şimşek, iş adamları ile yaptığı basına kapalı görüşmede ağırlıklı olarak terör ve ülkenin dış politikasına ilişkin sorularla karşılaştı. Kimi zaman esprili cevaplar veren Şimşek’in zaman zaman alkışlandığı duyuldu.

Haberin Devamı

ELİMİZDEN GELEN BU

hurriyet.com.tr'den Hülya Güler'in haberine göre; özellikle Rusya ve Suriye konusunda Nato dışında hareket etmeyeceklerini vurgulayan Şimşek, Suriye’den gelen göçmenler ve güneydoğudaki terör ile ilgili gelişmelerde ABD ve Birleşmiş Milletler’in iki yüzlü davrandığını söyledi. Şimşek, bütün bu konuların zor meseleler olduğunu vurgulasa da işadamlarını pek ikna edemediği kaydedildi. Kapalı görüşmeye damga vuran esas sorunun ise, Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından birinin yönetiminden gelen ‘İlk 90 gün ne yaptınız?’ sorusu oldu. Şimşek bu konuda yapılanları anlattıktan sonra daha yapılması gerekenler olduğunu vurgularken, işadamlarından bu kez yapısal reformların hızlandırılması gerektiği görüşü geldi. Şimşek bunun üzerine, bütün bunların oldukça zaman alan konular olduğu belirterek, “Bizim de elimizden gelenler bunlar” demekle yetindiği öğrenildi.

##$HABER_1429866$##

TAŞERONLA BÜYÜYORMUŞ

Bir işadamının devletin küçülmesi gerektiği yönündeki tavsiyesine Şimşek’in, “Ben de öyle yapıyoruz diye düşünüyordum ama meğer taşeronlarla devlet büyüyormuş” şeklindeki esprili cevabının alkış aldığı belirtildi. Toplantıya katılan işadamlarının genel görüşü ise şöyle oldu: “Sayın Bakan sorularımızı samimiyetle yanıtladı. İşini iyi yapan, meselelere oldukça hakim, Ali Babacan gibi konusunu çok iyi bilen birisi.” İşadamları ayrıca tarım politikaları, enerji politikaları konusunda da sorular yöneltti.

Haberin Devamı

YÜZDE 10 ENFLASYON CİDDİ BİR TEHDİT

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek TÜSİAD genel kurulunda ise, enflasyonda yüzde 10’a yaklaşan resim ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, bunun ciddi bir tehdit olduğunu ve büyüme potansiyelini aşağıya çektiğini söyledi.

TÜSİAD’ın olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada Şimşek, “Biz büyüme potansiyelini yükseltmek, performansımızı yükseltmek istiyorsak, mutlaka enflasyonu ciddiye almalıyız, kalıcı şekilde düşük tek haneye çekmemiz lazım” dedi. Enflasyondaki sorunun kurdaki değer kaybı ve gıda fiyatları olduğunu ifade eden Şimşek, “2016’da Merkez Bankası tabi ki bu işin esas sahibi. Her ne kadar hükümet merkez bankası enflasyon hedefini ortak belirler gibi bir düzenleme varsa da bu dönemde genel itibarıyla biz Merkez’in çalışmalarını kabul ettik. Onlar şimdi yüzde 7.5’e indiririz diyorlar. Bunun inebilmesi için göreceli bir istikrar gerekiyor. Petrol fiyatlarının düşmesi yardımcı olur. Gıda fiyatları bilinmeyen... fakat buna yönelik de bir takım tedbirler çalışılıyor” diye konuştu. Şimşek, enflasyonu düşük tek haneye indirmenin yolunun Türkiye’de yapısal reformlarla verimliliği artırmak, birim maliyetleri aşağı çekmek ve arzı güçlendirmek olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle devam etti: “Dünyada da belli yerlerde ciddi deflasyon riski var. Aslında deflasyon bizim çok da aşina olmadığımız ama enflasyona göre o kadar daha tehlikeli olan bir durum ki hayal edemezsiniz. Deflasyonist süreç enflasyona göre çok daha yıkıcı ve etkilidir. Türkiye’deki enflasyonist süreci küçümsemek için söylemiyorum, o ayrı bir konu.”

YATIRIMA İKNA ETMELİYİZ

Cari açık önemli bir sorun olduğunu ve Türkiye’nin tasarruf açığının yüksek olduğunu ifade eden Şimşek, “Hane halkındaki tasarruf düşüşü trendini geri çevirmemiz lazım ki bu başladı. Beklentimiz gelecek üç-dört yıl içinde tasarrufların oranının yüzde 19’lara yükselmesi yönünde” diye konuştu. Büyümeyi geçen sene yüzde 4 civarında öngördüklerini ifade eden Şimşek, asgari ücretin de etkisiyle büyümenin bu sene ise yüzde 4.5’e çıkabileceğini ifade etti. Şimşek, büyümenin yüzde 5’e çıkması ve kalıcı olması için ise yapısal reformların gerekli olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Şimşek, TÜSİAD üyelerine seslenerek “Sizi buraya yatırım yapmaya ikna etmemiz lazım” diyerek şöyle konuştu: “Yatırım için buraya mahkum değilsiniz, yurtdışına yatırım yapabilirsiniz. Zaten yapıyorsunuz da, biliyorum. O yüzden sizi ikna etmemiz gerek. Türkiye demografik yapı, kurumsal kalite ve verimlilik alanlarında attığı ve atacağı adımlarla öne geçecek. Dünya ticaret hacminin ve büyümenin bir türlü toparlanamadığı bir ortamda Türkiye’nin performansının kötü olarak takdir edilemez. Dünya ticaret hacmi bir türlü toparlanamadı. Önümüzde ciddi riskler var.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5816 Değişim: 0,13%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9959 Değişim: 0,48%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0103
Açılış: 34,8286
2.426,96 Değişim: 0,16%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.