'Merkez Bankası hedefi tutturamaz'

03.07.2015 - 09:24 | Son Güncelleme :
'Merkez Bankası hedefi tutturamaz' | Ekonomi Haberleri

Son 10 yıldır yüzde 7-10 bandında seyreden enflasyonun bu yıl da gıda ve döviz kuru etkisiyle Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 5 hedefinin oldukça üzerinde yılı tamamlaması beklenirken, enflasyonun son 5 yıldır üst üste hedefin üzerinde kalacak olması TCMB'nin kredibilitesi ve hedefin inandırıcılığı üzerinde risk oluşturuyor

Merkez Bankası'nın açık enflasyon hedeflemesine başladığı 2006 yılından hemen önce 2000'li yılların başında gerçekleştirilen yapısal reformlar ve bankacıların nitelendirmesiyle enflasyonla uyumlu para politikası ile enflasyon yüzde 30'lardan tek haneye sadece birkaç yılda geriledi.

TCMB'nin enflasyon hedefi yüzde 5 seviyesinde yer alırken beklentiler enflasyonun yılı ancak yüzde 8'in sınırlı altında tamamlayacağı yönünde. Bu sonuç ile enflasyon son 10 yılda sadece 2 kez hedefin altında kalmış olacak.

Haberin Devamı

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Reuters'in haberine göre; Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Büyük ihtimalle bu yıl da enflasyon hedefini tutturamayacağız. Gerekli reformlar yapılmadan yüzde 7-10 bandındaki enflasyonun yüzde 5'e kalıcı gelmesi mümkün değil. Enflasyonun aşağı indiği dönemde enflasyon düştükten sonra bu düşüşle uyumlu olarak faiz indirimine gidiliyordu. Bundan vazgeçilince enflasyondaki iyimserliği de bir anlamda kaybettik. Faiz artışı gerektiğinde de zamanında yapılamaması bu sonuçları getirdi" dedi ve ekledi:

"Şimdi mevcut hedefin çok büyük bir anlamı kalmadı bence örtülü hedef enflasyonu tek hanede tutmak gibi duruyor. Enflasyon tek hanede kaldığı sürece faiz artışı yapılmıyor ve likidite politikaları ile idare ediliyor. Önümüzdeki birkaç yılda bile yüzde 5'lik enflasyonun mümkün olmadığını düşünüyorum. Enflasyon hedefi Türkiye için aynı AB hedefi gibi artık sadece sembolik bir hedef haline geldi."
Son yıllarda enflasyondaki hedefin üzerindeki seyre karşın TCMB ekonomide hızlı büyüme isteyen AKP hükümetinden ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan gelen faiz indirimi baskılarına da maruz kalmış ve bu gelişmeler TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin soru işaretlerini de gündeme getirmişti. (Full Story)

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ENFLASYON ANCAK TESADÜFEN %5'E DÜŞEBİLİR

Enflasyonun yılı yüzde 7.5-8 aralığında tamamlamasını beklediğini belirten Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, "Kurda, petrol fiyatlarında büyük bir değişiklik olmazsa TCMB'nin yüzde 5 hedefinin uzağında kalacağımız kesin. TCMB'nin enflasyon hedeflemesine ilişkin kredibilitesi birkaç senedir kayboldu. Her zaman yıla başlarken, 'Enflasyon bu yıl yüzde 5 olacak deniyor' ancak yılı hep bunun 2-3 puan üzerinde tamamlıyoruz. Şu anda bu döngüyü değiştirecek bir gelişme görmüyorum, bu konudaki inandırıcılık gitti. 2015'e başlarken petrolden önemli katkı vardı hem de baz etkisi vardı. Yüzde 5'in altı bile mümkün dendi ancak artık bu tip söylemlere inanan da pek kalmadı" dedi.

Bürümcekçi, yüzde 5 hedefinin önümüzdeki yıllarda gerçekleşme ihtimali görüp görmediğine ilişkin bir soruya ise, "Arada bir sene tutabilir ama bu ancak birçok lehte faktörün birleşmesiyle gerçekleşen bir tesadüf olur" diye yanıtladı.

GIDA FİYATLARI

TL'deki yılbaşından beri yüzde 14'ü aşan değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki sert yükseliş bu yıl enflasyonu etkileyen en büyük iki kalem olacak. Tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan ve Nisan'da yıllık bazda yüzde 14.36'a yükselen gıda ve alkolsüz içecekler grubunda enflasyon Mayıs'ta yüzde 12.81'e geriledi. Reuters anketine göre bugün açıklanacak TÜFE'nin yüzde 0.25 düşüş göstermesi bekleniyor. Gıda fiyatlarının yılın en yüksek seviyelerinden yaz ayları boyunca düşüşünü sürdürmesi beklenirken, bu düşüş enflasyonun yıllık bazda mevcut düzeyi olan yüzde 8.09'dan kalıcı olarak düşmesini sağlayamayacak. Reuters anketine göre, ekonomistlerin yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 7.70 seviyesinde. Enflasyonda büyümeden ödün vermeden kalıcı düşüş için ise sıkı para politikası dışında başta gıda dağıtım zinciri olmak üzere enerji, kamu fiyat ayarlamaları, vergi ve emek reformları gibi TCMB'nin kontrolü dışındaki faktörlerde de önemli adımlar gerekiyor.

Haberin Devamı

Enflasyonla mücadele için sadece sıkı para politikasının da yeterli olmadığını belirten Bürümcekçi, gıda, verimlilik başta olmak üzere reformların da gerekliliğine de dikkat çekerek, "Bu konuda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kuruldu ancak seçim öncesi belki oy kaybı riski nedeniyle somut bir adım görmedik. Yapısal sorunlar devam ediyor pek umutlu konuşmak mümkün değil" dedi.

Gıda ve tarım ürünlerinin; kısa ve uzun vadeli arz-talep, ihracat-ithalat ve üretim-tüketim değişimleri ile bu değişimlerin ve dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi, gerekli görülmesi halinde, alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara ilişkin önerilerde bulunulması amacıyla Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi geçen yıl kurulmuştu.

Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de gıda fiyatlarında yaşanan sert yükselişe karşın komiteden herhangi bir somut adım gelmedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5649 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9972 Değişim: 0,48%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0261
Açılış: 34,8286
2.430,81 Değişim: 0,31%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.