Merkez Bankası Net İç Varlık Hedefini Değiştirdi

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :


Piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle bir süredir Net İç Varlıklar hedefini gözetmeden piyasalara likidite sağlayan Merkez Bankası, Net İç Varlık hedefini değiştirerek yeniden Net İç Varlıkları kontrol etmeye başladı. Net İç Varlıklar büyüklüğünün alabileceği tavan değeri yeni bir noktada donduran Merkez Bankası, yeni referans noktası olarak 30 Kasım akşamı ulaşılan değeri esas alacak.

Merkez Bankası`ndan yapılan açıklamada IMF ile mutabakat içerisinde alınan bu karar doğrultusunda sisteme ek likiditenin eskiden olduğu gibi sadece döviz karşılığında verileceği bildirildi. Buna göre, Merkez Bankası 30 Kasım`dan itibaren (30 Kasım dahil) gün sonu ekstra repo yapmayacak. Bugünden başlayarak Merkez Bankası`nın likidite politikası Net İç Varlıklar için belirlenen yeni referans noktası temel alınarak yürütülecek.

Sistemin kendi arasındaki likidite akışını sürekli kılabilmesi için Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası`nda vadeli işlemler için tanınan global mitin ilavesiyle, Bankaların birbirleriyle yaptıkları gecelik işlemler için uygulanan limitler artırıldı.

Kriz nerden kaynaklandı

Merkez Bankası`ndan yapılan açıklamada, cari işlemler açığının uygulanan programın öngörüsünün bir miktar üzerinde gerçekleşmesi ve bu açığın finansmanında önemli payı bulunan yurtdışından borçlanmaların, yıl sonuna yaklaşılması nedeniyle, mevsimsel olarak azalmasının uygulanan para programının bir özelliği olarak likidite sıkışıklığına yol açtığı vurgulandı.

Arjantin ve benzeri gelişmekte olan piyasalardaki yabancı yatırımcıların tedirginliğinin, mevsimsel olarak ortaya çıkması bkelenen bu likidite darlığını giderebilecek yurt dışı kaynakların sisteme girmesini engellediği ifade edilen açıklamada yaşanan gelişmelerle ilgili olarak şu görüşlerey er verildi:

Bunların sonucunda, finansal piyasalarda, kasım ayı ikinci yarısından başlayarak bir hareketlilik ortaya çıkmıştır. Para piyasalarında oluşan faizler, ortaya çıkan likidite sıkışıklığı nedeniyle artmış ve bu durum Devlet iç borçlanma senetleri ikincil piyasa faiz oranlarının yükselmesine neden olmuştur. Bu hareketlilikle beraber, piyasa oyuncularının kendi aralarında ortaya çıkan güven bunalımı, geçici olan bu likidite sıkışıklığının faizler üzerindeki etkisini daha da artırmıştır. Öte yandan bu gelişmelerden olumsuz yönde etkilenen kısa vadeli yabancı sermaye, faizlerde ortaya çıkan yükselişe rağmen ülkemizden çıkmayı tercih etmiştir.

Yapılanlar

Merkez Bankası`nın bu dönemdeki para politikasını, IMF ile mutabakat içerisinde oluşturduğu ve sistemin ihtiyacı olan Türk lirası ve döviz fonlarını, Net İç Varlıklar hedefini gözetmeden sağladığı belirtilen açıklamada, bunun bir sonucu olarak Net İç Varlıklar büyüklüğünün artarak 1 katrilyon 944 trilyon liraya çıktığı vurgulandı.

Merkez Bankası`nın sisteme ihtiyacı olan likiditeyi, disponibilite yükümlülüğü dolayısıyla serbest tevdiat tutma dönemini bir haftadan altı haftaya çıkararak, bankaların yaklaşık 1 milyar dolarlık bir likidite kaynağı üzerindeki inisiyatiflerinin artırarak, piyasa oyuncularının birbirlerine olan güvensizliğinin piyasalarda bir tıkanmaya olan güvensizliğinin piyasalarda bir tıkanmaya yol açmaması için ilave fonlama olanakları yaratıp piyasa oyuncuları arasında bir köprü görevi yaparak ve Hazine ile koordineli geri alım ihaleleri gerçekleştirerek sağladığı hatırlatıldı.

Açıklamada alınan bu önlemlerle sistemin işlemesinin sağlandığı ve gelinen bu noktadan yeniden para programı esaslarına dönülmesinin gerektiği ifade edildi. (ANKA)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3636 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0648 Değişim: 0,00%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1767
Açılış: 35,0651
2.324,05 Değişim: 0,16%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.