Mersin Kaçak Sigaranın Başkenti

12.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İsrail Gizli Servisi ve Avrupa Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu , ülkelerine giren kaçak sigaraların Mersin Serbest Bölgesi’nden dağıldığını belirlerken, Türkiye’den buna önlem almasını istedi


İsrail ve Türk gümrük yetkilileri işbirliği ile Mersin Serbest Bölgesi’nin, uluslararası sigara kaçakçılığının merkezi olduğu ortaya çıktı. Olayı ortaya çıkartan ise İsrail Gizli Servisi MOSSAD ile İsrail Gümrük İdaresi oldu. İki yıldır süren soruşturmada Mersin’in sigara kaçakçılığı merkezi haline geldiğine ilişkin bulgular, Türk vatandaşı olan Mahir Eserkinazi ile Namer Nisim’in İsrail’e yaptıkları ithalatla elde edildi. Uluslararası sigara kaçakçıları Mersin Serbest Bölgesi’nden yalnızca İsrail’e değil Avrupa’ya da mal gönderiyor. Bir yandan İsrail, diğer yandan Avrupa Komisyonu Avrupa Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu (OLAF) Türkiye’yi kaçakçılık köprüsü olarak kullananlarla mücadele ederken, İtalya, Gürcistan gümrüklerinde de Türkiye’den giden kaçak sigaralar ortaya çıkartıldı.


YATAY ÖRTÜSÜ GÖSTERİLDİ;

1998 yılı Mart ayında Mersin Serbest Bölgesi’nden Aykut Sanayi ve Ticaret Ltd. tarafından İsrail’e yatak örtüsü diye gönderilen tekstil mallarının arasında kaçak sigara yakalayan İsrail Gümrük Müdürlüğü, Mahir Eserkinazi’nin işi organize ettiğini belirledi.İsrail’de şirketi bulunan Eserkinazi’nin Aykut Sanayi, Akalın Cam, Sezginler Dış Ticaret ile Ses Ticaret Ltd şirketlerinden tekstil ve cam eşya ithalatı adı altında yüzbinlerce dolarlık sigara kaçakçılığı organize ettiği ortaya çıkartıldı.
1998 yılı Haziran ayında da yine Mersin Serbest Bölgesi’nden cam diye yola çıkan ihraç malları arasında 717 kutu kaçak sigara ele geçiren İsrailliler, bunun arkasında Mahir Eserkinazi olduğunu belirleyip, araştırmanın derinleştirilmesini istedi.


SERBEST BÖLGE DENETİMSİZ;

İsrail Gizli Servisi MOSSAD’ın ikinci adamıyken, başarılarından dolayı Gümrükler ve KDV Genel Müdürü olan Ami Segal’in yürüttüğü soruşturma sonucunda, uluslararası sigara kaçakçılığının Kıbrıs Rum Kesimi’nden başladığı, Mersin’den geçerek İsrail’de son bulduğu belirlendi. 8 Haziran 1998 tarihinde Malta isimli gemiyle Kıbrıs Rum Kesimi’nden yola çıkan 717 karton sigara yüklü konteynerın, 9 Haziran’da Ashdod limanına geldiği ve 2 Haziran tarihli Mersin Serbest Bölgesi’ndeki Akalın Cam şirketinin faturasıyla cam eşya olarak İsrail’e sokulmaya çalışıldığı ortaya çıktı. 1998 yılında battaniye, cam eşya, yatak örtüsü şeklinde beyan edilen yedi yükleme işlemi sonucunda İsrail’e ulaşan 15 konteyner içinde Mahir Eserkinazi adına kaçak sigara geldiğini belirleyen İsrail Gümrük Müdürlüğü, Gümrük Müşteşarlığı’ndan Mersin Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren şirketler hakkında bilgi isterken, bölgede faaliyet gösteren şirketlerin denetim altında tutulmasını istedi.


TÜRKİYE DOĞU- BATI ARASINDA KAÇAKÇILIK KÖPRÜSÜ;

BELÇİKAYA KOVA DİYE SOKTULAR;

Mersin Serbest Bölgesi’nden yola çıkan son adresi Belçika olan plastik kovaların kaçak sigara olduğu belirlendi. OLAF’ın verdiği bilgiye göre, kaçakçılığın 600 adet plastik kova ve 300 boş kutu olarak beyan edilerek 2 Haziran 1998’de MSC ELIANA adlı yük gemisiyle Mersin Serbest Bölgesi’nden ayrıldı. Gemideki mallar, 26 Haziran’da Pire limanına sigara olarak beyan edildi. Aynı şekilde sigara olarak beyan edilerek 2 Temmuz’da LAURA adlı gemiyle yola çıkan yük 14 Temmuz’da plastik kova olarak beyan edilerek Belçika’nın Antwerp limanına indirildi. Aynı gün Brüksel’de Turctrans şirketinin üzerine kayıtlı bulunan konteynera baskın yapan gümrük yetkilileri plastik kova yerine, 8 milyon adet yani 800 büyük karton kaçak sigara ele geçirdi. Plastik kova olarak beyanı ile malı gönderen Mersin Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren Gökteks Tekstil’in imzalı ve kaşeli boş faturaları da Brüksel’de Turctrans adlı şirkette yapılan aramalarda ortaya çıkarıldı.


ALMANYA- BULGARİSTAN - TÜRKİYE HATTI;

Türkiye’deki sigara kaçakçılığını sıkı takibe alan Avrupa Komisyonu Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu (OLAF), Alman gümrüklerinin, resmi olarak Frankfurt’tan yola çıkan ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye gitmesi beklenen iki konteyner (80 ton) dolusu sigaranın kaçak yollardan Avrupa ülkelerine girme tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Uçakla Almanya’dan Bulgaristan’a gönderilen, oradan da Bulgar limanından Türkiye’deki Kumport Limanı’na giden sigaranın iç piyasaya girişinin yapılıp yapılmadığının da takip edilmesi istendi.


BANDROLSÜZ SİGARA GÜRCİSTAN`DA YAKALANDI;

Dünyanın dört bir yanından Türkiye üzerinden İsrail ve Avrupa’ya kaçak sigara sokan kaçakçılar, Gürcistan’da da yakayı ele verdiler. Dubai’den MIKADO TARDING’in Gürcistan üzerinden İstanbul’a gönderdiği sigaralar hakkında Gümrük Müsteşarlığı’ndan bilgi istendi. Gürcistan Gümrük Müdürlüğü, 1 Kasım 2000 tarihinde gönderdiği yazıda, İstanbul’da alıcı Hüssein Assad adına gönderilen ve Black Gold firması tarafından ithal edilmiş görünen sigaraların bandrolsüz olduğu ve Türkiye’de bu şekildeki sigaraların ithalatının serbest olup olmadığını sordu.


İSPANYA`YA GİDECEK MAL İTALYA`DA YAKALANDI;

Yine plastik kova olarak beyan edilerek MSC SARISKA gemisiyle Mersin’den ayrılan ve 26 Temmuz 1998 tarihinde Pire’ye boşaltılan yük, SHANGAI adlı gemiyle 30 Temmuz tarihinde sigara olarak Pire’den La Spezia (İtalya) üzerinden İspanya’nın Barcelona kentine doğru yola çıkartıldı. Yeniden plastik kova olarak beyan edilerek La Spezia’da gemiden indirilen yükün 7 milyon 920 bin, yani 792 büyük karton sigara olduğu 5 Ağustos’ta İtalyan gümrük yetkililerinin yaptıkları baskınla ortaya çıktı. Araştırmada malı Mersin’den Mutko Dış Ticaret adlı şirketin yola çıkardığı belirlendi.


ÇİN`DEN AVRUPA`YA KAÇAK SİGARA;

Türkiye’den Avrupa ülkelerine yönelik yapılan sigara kaçakçılığının en ilginç olanlarından birisini de İtalyan gümrükleri ortaya çıkardı. İtalyan gümrükleri 17 Temmuz 2000 tarihinde yaptıkları incelemede Türklerin Çin’den Avrupa’ya kaçak sigara soktuğunu belirlediler.Çin’in Xiamen limanından ayakkabı olarak yapılan beyan ile yola çıkan ve varacağı yer Türkiye / Kumport olan kutular içindeki 10 bin 40 kilogram kaçak sigara, İtalya’nın Giola Tauro limanında ele geçirildi.


VE MOSSAD DEVREDE;

MOSSAD, Türkiye üzerinden İsrail’e kaçak sokulan sigaranın ilk kaynağının Kıbrıs Rum kesimi olduğunu belirledi.Gümrük Müsteşarlığı şebekenin izini sürerken, devreye giren İsrail Gizli Servisi, Mersin’e giren çıkan sigarayı takibe aldı. MOSSAD’ın elde ettiği bilgiler İsrail Gümrük İdaresi tarafından 12 Ocak 1999 tarihinde faks ile Türkiye’ye bildirildi. Elde edilen istihbarata göre, 7 Ocak 1999 tarihinde Limasol’dan ayrılan TPHU 805766/7 nolu konteynerın, Beyrut’a gitmek üzere yola çıktığı, son varış yerinin Mersin Serbest Bölgesi olmasının beklendiği bildirildi. Sigara yüklü konteynerın ise İsrail’e gönderilebileceği belirtilirken, bu malın Mersin’e gelip gelmediği soruldu. Yapılan inceleme söz konusu konteynerda bulunan 467 kutu sigaranın Abı Romia Bros adlı şirketin deposuna boşaltıldığı ve konteynerın de boş olarak gönderildiği tespit edildi.


SAHTE FATURALAR HAZIRLADILAR;

Kaçakçılar hakkında istihbaratı derinleştiren İsrailliler Mahir Eserkinazi’nin İstanbul’da yerleşik olduğunu TRA 601720 ve TKG 695898 numaralı iki adet Türk pasaportu taşıdığını bildirirken, ev ve iş telefonlarına kadar tüm detayları da verdiler. Eserkinazi ile işbirliği yapan ve çifte vatandaşlığı bulunan Namir Nisim’in de TRA 138665 nolu Türk pasaportu taşıdığı ve İsrail’de daha önce video kaçakçılığı işine karıştığı belirlendi. Ami Segal’in Gümrük Müsteşarlığı’na verdiği bilgide 6 Haziran 1998 tarihinde ele geçen konteynerdan sonra bu iki kaçakçının İsrail’den ayrılarak Türkiye’ye gittikleri belirlendi. İsrailliler, kaçakçılığa aracılık eden şirket üzerinden sahte fatura karşılığında para transferinin gerçekleştirildiğini, geriye kalan yüzbinlerce doların da kaçak yollardan Londra’ya götürüldüğünü ortaya çıkardı. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu tarafından 1998 yılı Kasım ayında hazırlanan raporda ise Mersin Serbest Bölgesi’nden sahte faturalarla İsrail’e yapılan sigara kaçakçılığı her yönüyle ortaya çıkartıldı.


İSRAİL`E GİDİŞİ ENGELLENDİ;

Gümrük müffetişlerine ifade veren Aykut Gıda’nın Müdürü olan Hasan Oksa ifadesinde Kırık Türkçeli bir adam işyerine gelerek, bir ihracatımız var ama kullanıcı ruhsatımız yok. Parti başına da 300 dolar öderiz’ dedi. İhraç edilen tekstil mallarını biz temin ettik ama kaçak sigaraları nereden aldılar bilmiyorum.dedi.
Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ’ın bizzat ilgilendiği ve iki yıldır sürdürülen araştırma sonucunda İsrail’de mahkeme açıldı. Halen süren mahkemede bilgi vermesi istenen Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ ise eski Gümrük Müsteşarı Ramazan Uludağ tarafından engellenirken, Mersin Serbest Bölgesi’ni yeterince denetleyemeyen Türkiye’nin sigara kaçakçılığının merkezi olduğuna ilişkin inceleme genişletilerek sürüyor. (MİLLİYET)


Kaçakçılık ortaya çıktı
Mersin’i üs olarak kullanan sigara kaçakçılarına karşı inceleme başlatan Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ’ın Serbest Bölgeye gönderdiği bir müfettiş, geçen hafta yaptığı araştırmada, Sembol Gıda ve Tarım ürünleri adlı şirketin deposunda olması gereken 1 milyon dolar değerinde sigara, içki ve telefon cihazının bulunmadığını belirledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.069 Değişim: -0,12% Hacim : 32.432 Mio.TL Son veri saati : 11:34
Düşük 9.057 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3711 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9755 Değişim: -0,26%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,72 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.