Mumcu; Türkiye`ye Gelen Turist Sayısında Artış Var

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Turizm Bakani Erkan Mumcu: -Türkiye`Ye Gelen Turist Sayisinda Geçen Yila GöreYüzde 47 Artiş Var -Bu Yil 10.5 Milyon Turist Sayisina Ulaşacağimizi Tahmin Ediyorum -Ankara Medeniyetleri Müzesi, Türkiye`Yi 500 Yil Tanitacak Değerlerle Dolu -Sanayi Ve Ticaret Bakani Tanrikulu: -Bir Dünya Markasi Olamadiklari İçin Türk Mallari İç Ve Diş Pazarlarda Bir Çok Kez Yabanci Markalar Karşisinda Direnemiyor -Ato Başkani Sinan Aygün: -Ankara`Nin Türkiye`Deki Reklam Payindan Aldiği Miktar Sürekli Azaliyor


ANKARA (A.A) - 17.11.2000 - Turizm Bakanı Erkan Mumcu, bu yıl Türkiye`ye gelen turist sayısında geçen yıla göre yüzde 47 oranında artış olduğunu, yıl sonunda Türkiye`ye gelen turist sayısının ise 10.5 milyonu bulmasının beklendiğini bildirdi. Ankara Ticaret Odası(ATO) ile Ankara Reklamcılar Derneği`nin ortaklaşa düzenledikleri,ve Marka kavramının işlendiği, 1. Ankara Pazarlama İletişimi Konferansı ATO toplantı salonunda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Turizm Bakanı Mumcu, Marka`nın bir farklılığın ifadesi olduğunu belirterek, eğer içinde yaşadığınız iklim farklı olmaya imkan vermiyorsa, farklı düşünceler hoşgörüyle karşılanmıyorsa orada marka yaratamazsınız dedi. Farklı olanın özendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Mumcu, markanın tüketicinin talebiyle de birebir ilintili olduğunu kaydetti. Marka oluşturmak için iletişim yönetiminin bir meslek olarak yaşamda yer alması gereğine işaret eden Mumcu, bu çerçevede geçen yıl turizmde yaşanan sıkıntılara değinerek şunları söyledi: Türkiye 1999`da yaşadığı iletişim kriziyle Avrupa`nın bazı kesimlerinde 4 milyon turist kaybetmiştir.


Türkiye`de turist güvenliği aleyhine hiç bir olay gerçekleşmemiştir. Ancak bazı dünya ülkelerinin önemli başkentlerinde yalnızca Türkiye`nin anıldığı, Türkiye`nin adının geçtiği şiddet içeren gösteriler yer aldığı için, oluşturulan bu yargı sonucunda Türkiye 4 milyon turist kaybetmiştir. Bu da yaklaşık 3.5 milyar dolar demektir. Bir iletişim krizinin, bir iletişim platformunu yönetememenin Türkiye`ye maliyeti budur ve bunun yüzde 95`i Türkiye`ye kalacak bir paradır. Bu nedenle bu yıl tanıtım için 25 milyon dolarlık bir para harcadıklarını anlatan Mumcu, sonuçta turist rakamlarında geçen yıla göre yüzde 47 artış olduğunu ve yılın sonuna kadar da turist sayısının 10.5 milyona ulaşmasını beklediklerini kaydetti.


Mumcu, ama biz bu tanıtımı iletişim stratejisini bilerek yaptık. Kimin kafasında neler olduğunu bilerek ve onu yıkmak için çalıştık. Kendimizi hafif görmeyelim. Biz daha iyisini yapabiliriz. Yaptık işte oluyor. Çok daha iyisini de yapabiliriz. Önemli olan bir iletişim stratejinizin olması ve ne yaptığınızı bilmenizdir. Bunun da kamunun önderliğinde yapılmasının faydaları büyük olacaktır dedi. Türkiye açısından marka yaratabilmek için çok büyük nimetlere sahip olunduğuna işaret eden Mumcu, yalnızca Anadolu Medeniyetleri Müzesi`nde Türkiye`yi 500 yıl tanıtacak, yüzlerce milyar dolara satılabilecek değerler bulunduğunu kaydetti.


TANRIKULU`NUN KONUŞMASI;

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu ise markanın önemine değindiği konuşmasında, markanın öneminin ve sağladığı faydaların çok iyi bilinmesine rağmen, markanın oluşturulmasında, geliştirilmesinde ve korunmasında yeterli çabanın gösterilmediğini bildirdi. Marka`nın piyasada oluşturduğu imaj nedeniyle sahipleri için önemli bir avantaj ya da dezavantaj oluşturabileceğine işaret eden Bakan, bir dünya markası olamadıkları içindir ki, Türk malları iç ve dış pazarlarda birçok kez yabancı markalar karşısında direnememekte, orta ve üst gelir düzeyindeki tüketicilerin tercih sıralamasında sonlarda yer almaktadır dedi. Tanrıkulu, ticari başarının tek başına marka oluşturmak ve onu tescil ettirerek koruma altına almakla sağlamayacağını, tüketicinin güvenini kazanmayan hiç bir ticari faaliyetin marka olamayacağını bildirdi.


ATO BAŞKANI;

ATO Başkanı Sinan Aygün de konuşmasında kalıcı bir marka olabilmenin son derece zor ve beceri istediğini bildirdi. Markanın yüksek rekabet gücünün bir ifadesi olduğunu belirten Aygün, kendi markalarını üretememiş ülkeler yüksek rekabet gücü altında ezilmektedirler dedi. Bu çerçevede reklam harcamalarına da değinen Aygün, Türkiye`deki reklam harcamalarının yıllık 1.2 milyar dolar, bu miktarın içerisindeki Ankara`nın payının ise yüzde 10`lar düzeyinde olduğunu bildirdi. Ankara`nın reklam pastasındaki payının son on yıl içerisinde yüzde 6 oranında gerilediğini anlatan Aygün, Ankaralı reklam şirketlerinin hak etmedikleri bir yalnızlık içine itildiklerini bildirdi. Aygün, bugünden itibaren ATO olarak Ankara reklam sektörünü mercek altına alarak desteklemeye çalışacaklarını bildirdi. Ankara Reklamcılar Derneği Başkanı Ömer Uçman ise küreselleşen dünyada markanın öneminin büyük olduğunu belirterek, bu çerçevede, en kısa zamanda yabancı markalara tercih edileceği günlere ulaşma temennisinde bulundu.


KÜRTÇE TV KURULMASI;

Bu arada Turizm Bakanı Erkan Mumcu, konferans çıkışında bir gazetecinin, Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay, Kürtçe tv kurulmasının vatana ihanetle eşdeğer olduğunu söyledi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? şeklindeki sorusunu yanıtlarken, ihanet gibi ağır bir suçlamayı yapmadan önce çok düşünmek gerektiğini belirterek şunları söyledi: Farklı düşünenlerin, farklı söyleyenlerin mutlaka hain olmaları gerekmez ya da bizden farklı düşünüyor diye harhangi birisini hain ilan etmek gibi bir hakkımız yok. Tabi hangi bağlamda söylendiğine ilişkin bilgim yok. Ama, hain olmak için başka şeyler lazım. Daha soğukkanlı olmalıyız. Daha birbirimize kulak vermeliyiz. Birbirimizi yargılamak yerine anlamaya çalışırsak sanıyorum bu daha başarılı bir iletişim olur, daha faydalı oluruz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3222 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0672 Değişim: -0,15%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,91 Değişim: 1,38%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.