Net Dolandırıcılığına Son

01.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :



Net dolandırıcılıkları SBS adlı bir sistem sayesinde tespit edilebilecek. Sistem rastgele yaratılmış binlerce dedektörle çalışıyor.

İnternet üzerinde yapılan dolandırıcılığa karşı etkin mücadele yöntemleri arayan uzmanlar, yeni bir teknoloji geliştirdi. Suni Bağışıklık Sistemi (SBS) adı verilen yöntem sayesinde, insan vücudunun dış etkenlere karşı verdiği tepki, online hırsızları tespit etmek için internete uyarlanacak.

Londra`daki King`s College`den güvenlik uzmanlarının geliştirdiği yeni yöntem, bir çocuğun annesini tanıması gibi, dedektörün gerçek kullanıcıyı tanımasını sağlıyor. Tıpkı bağışıklık sisteminin `öz` ile `yabancı`yı ayırt edebilmesi gibi, internet üzerinde yapılan işlemlerin yasal olmadığını belirleyebiliyor. Suni Bağışıklık olarak adlandırılan yeni sistem, rastgele yaratılmış binlerce `detektör` sayesinde çalışıyor. Aslında küçük birer bilgisayar programı olan bu dedektörlerden herbiri, özel bir tür işlemi tanıyabiliyor. Bu programcıklar, (tıpkı akyuvarların vücuda sızmaya çalışan yabancı maddelere yaptığı gibi) yüzbinlerce bilgisayarı ve ağı dolaşarak, yasadışı işlemleri arıyor. Dedektörler, `kolları sıvamadan` önce, araştırmacılar tarafından sıkı bir `eğitime` tabi tutuluyor.

Bazen de yanlış ihbar

Bu aşamada, sisteme, bütün yasal işlemler tanıtılıyor. Böylece dedektörlerin yasal olmayan işlemleri algılayabilmesi kolaylaşıyor. Ancak bu `eğitime` rağmen, yasal işlemleri de dolandırıcılık olarak algılayan dedektörler de olabiliyor.

Uzmanlar, bu dedektörleri imha ederek, geriye sadece dolandırıcıları yakalayan programcıkların kalmasını sağlıyor. Bilgisayar ve ağlar üzerinde dolaşan dedektörler, yasal olmayan bir işlem tespit ettiğinde, alarm vererek, görevlileri uyarıyor. Merkezdeki görevliler, yapılan işlemi incelemeye alarak, dedektörlerin uyarısının doğru olup olmadığını belirliyor. Eğer dedektör yasal bir işlemi tespit etmişse, yani yanlış alarm vermişse, sistemden çıkarılıyor. Bir dolandırıcıyı yakalamışsa, çoğaltılıyor. Bu insanların iki defa kızamık olmamasına benzetilebilir. SBS de, bir kere yakaladığı dolandırıcılık işlemiyle tekrar karşılaştığında gereken tepkiyi hemen veriyor. Dedektörlerin gelişme ve değişmesine de açık olan sistem, bu sayede kendini sürekli güncelleyebiliyor.

SBS`nin bir avantajı daha var: Rastgele yaratılmış dedektörlerle işe başlaması. Yanlış alarm veren dedektörler çıkarıldıkça, geriye kalanlar her şeyi tanıyabiliyor.

Üç yıl içinde ticari kullanıma sunulması planlanan sistem, ilk olarak, Britanya Posta İdaresi tarafından kullanılacak. Yeni yöntemin özellikle internetteki kredi kartı işlemlerinin kontrolü için çok faydalı olacağı belirten uzmanlar, bu dedektörlere güvenip, kodlama yönteminin ihmal edilmemesi gerektiğini de vurguluyor.(YENİ BİNYIL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.441 Değişim: -0,88% Hacim : 19.299 Mio.TL Son veri saati : 10:51
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.488
Açılış: 9.431
32,6007 Değişim: 0,39%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8135 Değişim: 0,23%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.502,96 Değişim: 0,74%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.