Numan Kurtulmuş'tan "Moody's" değerlendirmesi

26.09.2016 - 14:34 | Son Güncelleme :
Numan Kurtulmuş'tan "Moody's" değerlendirmesi | Ekonomi Haberleri

Kurtulmuş, "Moody's'in değerlendirmesi siyasi içerikli; kararın ardından Türkiye ekonomisini tedirgin edecek çıkış olmadı" şeklinde açıklama yaptı.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in haftasonu Türkiye'nin kredi notunu düşürme kararının siyasi içerikli olduğunu belirterek, değerlendirmenin ardından piyasalardan Türkiye ekonomisini tedirgin edecek bir çıkış yaşanmadığını söyledi.

Moody's haftasonu Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmiş, böylece bazı yatırımcılar için gerekli olan iki yatırım yapılabilir nottan biri kaybolmuştu. Karar sonrası bu sabah kur ve faizde sert yükselişler yaşanmıştı.

Haberin Devamı

##$$ILISKILIHABERWIDGET##$$

Kurtulmuş Çankaya Köşkü'ndeki Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken yaptığı açıklamada, "Moody's'in yapmış olduğu değerlendirme tamamıyla siyasi içeriklidir. Metnine bakınca siyasi içerikli analizler yer almaktadır. Aynı kurumun analizcilerinin iki gün önceki düşüncelerinin tam ters yönde evrilmesini anlamakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

Moody's geçtiğimiz hafta bir değerlendirmesinde Türkiye ekonomisinin 15 Temmuz darbe girişiminin olumsuzluklarını büyük ölçüde bertaraf ettiğini ancak uzun vadeli kırılganlığın sürdüğünü açıklamıştı.

Kurtulmuş, Moody's kararının piyasalarda yaratacağı olası etkiler için de şunları söyledi:

'Ekonominin kötüye gittiğini anlatmaya çalışıyorlar (Moody's), bu gerçek değildir... Herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin görünümünü durağana çevirmesi ve notunu düşürmesini kıyametin kopuşu olarak telakki etmeyiz. Moody's kararı ardından Türkiye ekonomisini tedirgin edecek çıkış olmadı... Moody's sonrası çıkış konusunda ihtimallerden bahsediliyor ama ben o ihtimali görmüyorum."

Haberin Devamı

Türkiye ekonomisinin yapısal reformlarını sürdürme bakımından kararlılıkla yoluna devam ettiğini de söyleyen Kurtulmuş, "Moody's açıklamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'de dış yatırımcılarla olumlu görüşmesi sonrası gerçekleşmesi manidardır. Ekonomide de yapmak istedikleri bu haince algı operasyonunun karşısında duracağız. Bunu 15 Temmuz'un artçı bir depremi olarak görüyorum" ifadesini kullandı.

İKİNCİ KALKIŞMA RAPORU YOK

Kurtulmuş bir gazetede yer alan ikinci bir darbe girişimi olacağı yönündeki haber ile ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"İkinci bir 'Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)' kalkışması konusunda bir rapor yok, halkı endişeye sevk etmek doğru değil. Ancak biz bu yapının ileride böyle tehlikelere yol açmaması için gereken tüm önlemleri hiçbir rehavete kapılmadan almayı sürdüreceğiz."

Hükümet, 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişiminin arkasında ABD'de yaşayan Fethullah Gülen ve cemaatinin bulunduğuna dair somut kanıtlar olduğunu açıklamış, bir yandan ABD'den Gülen'in iadesini isterken, bir yandan da 'FETÖ' operasyonları kapsamında çok sayıda kamu görevlisini görevden alma operasyonu başlatmıştı.

YPG FIRAT'IN DOĞUSUNA ÇEKİLİYOR

Suriye'nin kuzeyinde Kürt gruplarından PYD'nin bir koridor oluşturmasına müsaade etmeyeceklerini de belirten Kurtulmuş, "Özellikle Menbiç'te YPG güçlerinin önemli bölümünün Fırat'ın doğusuna çekilmekte olduğunu görüyoruz. Bu da Türkiye için olumlu bir gelişmedir. Rakka ve Musul'da yapılacak olası operasyonlarda da PYD ve YPG güçlerinin yer almaması Türkiye için önemlidir" dedi.

Kurtulmuş, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK) ve bazı kanunlarda yapılacak değişiklik konusunda bugün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığını da vurgularken, "Değişiklik önümüzdeki hafta imzaya açılacak" diye konuştu.

Kurtulmuş, değişikliklerle ilgili ise herhangi bir bilgi vermedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.113 Değişim: 0,36% Hacim : 61.892 Mio.TL Son veri saati : 15:34
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3694 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0378 Değişim: -0,08%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,04 Değişim: 0,20%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.