OECD`nin Gözü Türkiye`ye Çevrildi

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Vergi cennetleri kapsamında, off-shore bankacılık ve serbest bölgeler rejimleri de büyüteç altına alındı.


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) vergi cennetleri ile mücadele kapsamında Türkiye`deki off-shore bankacılık (kıyı bankacılığı) ve serbest bölgeler rejimlerini büyüteç altına aldı. Haziran ayında Paris`te yapılan toplantıda daha önceki incelemeler doğrultusunda 29 OECD üyesi ülkedeki 47 rejimin potansiyel olarak zarar verici tercihli rejim kapsamında olduğu tespit edildi. Aralarında Avustralya, Belçika, Finlandiya, İtalya, İrlanda, Portekiz, Lüksemburg, İsveç, Macaristan, İzlanda, Hollanda, İspanya, İsviçre, Yunanistan, Kanada, Kore, Fransa, Almanya, Norveç, ABD`nin de bulunduğu bu gruba Türkiye de, İstanbul Kıyı Bankacılığı (Off-Shore Bankacılık) ve Serbest Bölgeler rejimleriyle dahil edildi.
OECD`nin ön çalışmasında bu rejimlerin potansiyel zarar verici tercihli rejim listesini oluşturduğu, sözkonusu rejimlerin gerçekten zararlı olup olmadığının ise önümüzdeki dönem tespit edilmesi kararlaştırıldı. Sayılan rejimlerden gerçekten zararlı olduğu anlaşılanların da 2003 yılına kadar ortadan kaldırılması istendi. OECD, bu karar çerçevesinde kıyı bankacılığı ve serbest bölgeler rejimiyle ilgili olarak Türkiye`ye geçtiğimiz günlerde çeşitli sorular yöneltti. Bu sorularda, her iki rejimdeki vergi uygulamalarının ne olduğu, bu uygulamaların OECD kriterlerine uyup uymadığı, bu rejimlerde saydam bir sistem bulunup bulunmadığı, her türlü bilgiye istenildiğinde erişilip erişilemediği konuları ağırlıklı olarak yer aldı.


Gelirler Genel Müdürlüğü yetkilileri, önümüzdeki süreçte OECD`nin Türkiye`deki her iki rejimi araştırmaya devam edeceğini, bu çerçevede OECD uzmanlarının yerinde inceleme de yapabileceğini bildirdi. Bu arada Gelirler Genel Müdürlüğü de, özellikle serbest bölgeler konusunu masaya yatırmaya hazırlanıyor. Son yıllarda serbest bölge sayısının hızla artmasına paralel olarak bu alanda sıkıntılar yaşanmaya başlandığını kaydeden bir üst düzey yetkili şu değerlendirmede bulundu: Serbest bölgelerde vergi açısından ipin ucu kaçtı gibi görünüyor. Firmalar, vergi ödememek için serbest bölgelere kaçıyor. Örneğin İstanbul Bakırköy`de faaliyet gösteren bir yazılım firması, Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesinde bir büro kiralıyor, boş büroyu merkez gösteriyor ve serbest bölgenin vergi rejimine tabi oluyor. Bunun gibi çok sayıda örnek var. Serbest bölgelerdeki vergi rejimini OECD`nin yanı sıra bizim de zaten yeniden masaya yatırmamız gerekiyordu.


Diğer yandan Avrupa Birliği de vergi cennetleri konusunda başlattığı bir çalışmayı yeni bitirdi. Onlar da yeni standartlar getiriyor. Türkiye bu standartlara da zaten uyum sağlamak durumunda. OECD`nin vergi cennetleri incelemeleri sırasında son 15 yılda 1 trilyon dolarlık sermayenin vergi dışı rejimlere gittiği belirlenirken, ABD şirketlerinin vergi cennetlerindeki ülkelere finansman akışının 16 yılda yüzde 3`den yüzde 14`e yükseldiğine dikkat çekiliyor.ABD sermayesinin 1985`de toplam yatırımlarının 12.5 milyar doları vergi cenneti olarak tanımlanan ülkelere giderken, 1990`da bu rakamın 47 milyar dolara, 1998`de ise 137 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. (YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.702 Değişim: -0,21% Hacim : 72.600 Mio.TL Son veri saati : 16:10
Düşük 9.696 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5473 Değişim: 0,02%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,8903 Değişim: 0,18%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.431,94 Değişim: 0,36%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.443,38
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.