Önal: Niyet Mektubunu Kısmetse Bugün Vereceğiz

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Önal: -Niyet Mektubu`Nu, Kısmetse Bugün Vereceğiz -Sendikasyon Kredisi Olarak Sağlanacak 1 Milyar Doların Faizi Konusundaki Beklentimiz, Libor+1.5-2 Civarında Bir Şey -Vadesi 6 Aydan Daha Da Kısa Olabilir -Arabanın Tekeri Bir Çukura Girmiştir, Ama Kırılmadan Çıkarılmıştır -Arabanın Direksiyonunda (Ben Yoksam Ne Olursa Olsun) Diyenler Var


ANKARA (A.A) - 15.12.2000 - Devlet Bakanı Recep Önal, IMF`ye gönderilecek ek niyet mektubu konusunda, kısmetse bugün vereceğiz dedi. Önal, yurtdışından sendikasyon kredisi olarak sağlanacak 1 milyar doların faizinin ise libor+1,5-2 civarında olmasını beklediklerini bildirdi. Devlet Bakanı Önal, Tüsiad`ın Sheraton Oteli`nde yapılan Yüksek İstişare Konseyi toplantısından ayrılırken, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Toplantıda, hükümete yöneltilen eleştirileri yanıtlayan Önal, işadamlarının programa destek veren kişiler olduğunu ve aralarında hiç bir problem bulunmadığını, sadece eksik bilgilenme ve çözümler konusunda küçük nüanslar ortaya koyan farklılık bulunduğunu bildirdi. Ekonomik programı sonuna kadar uygulamaya kararlı olduklarını anlatan Önal, toplantıda yaptığı konuşmada bir örnek verdiğini belirterek, şunları söyledi:


ARABANIN TEKERİ KIRILMADAN ÇIKARILDI

Arabanın tekeri bir çukura girmiştir ama kriz sırasında kırılmadan çıkarılmıştır. Tabi arabadan korkup, atlayıp gidenler olmuştur, bunlar tekrar arabaya binmek için çaba gösteriyorlar şu anda. Çünkü 2 milyar dolara yakın döviz Merkez Bankası`na geri dönmüştür. Bir de (arabanın direksiyonunda ben yoksam ne olursa olsun) diyenler var son günlerde ve bunlar ülkeye katkı yapmıyorlar maalesef. Onlar kim? siz bilin artık. Bundan sonra enflasyona, faizlere, ihracata, özelleştirmeye bakışımız daha çok tartışılır hale geldikçe sorunlarımızı daha iyi çözeriz.

1 MİLYAR DOLARLIK KREDİ;

Gazetecilerin, Londra`daki görüşmeler sonrası bankalar konsorsuyumundan, piyasaların rahatlaması için 1 milyar dolar sağlanmasından sözedildiğini hatırlatarak, bunun ne zaman geleceğini sormaları üzerine de, Önal, Bu en kısa zamanda gelebilir, çünkü bu tahvil ihracı gibi bir olay değil. Bankalar biraraya gelip bunu bağlayacaklar yanıtını verdi. Gazetecilerin 1 milyar doların maliyetinin ne olacağına ilişkinr sorusu üzerine de Önal, bunların tartışma ve konuşma ile belirleneceğini belirterek, Bizim beklentimiz libor+1.5-2 civarında bir şey olacaktı. Bu normal bir faizdir. Kredinin vadesine ilişkin bir diğer soruya verdiği yanıtta da Önal, bunun kısa vadeli olacağını, uzun vadeli istemediklerini bildirdi. Gazetecilerin Vade 6 ay olabilir mi? sorusuna da Önal, Daha da kısa olabilir diye yanıt verdi.


IMF`YE NİYET MEKTUBU BUGÜN;

Bir başka gazetecinin IMF`ye niyet mektubunu bugün verecekmisiniz? sorusu üzerine de Bakan Önal, Kısmetse bugün vereceğiz diye yanıt verdi. Bir gazetecinin IMF`ye verilecek niyet mektubunun ne zaman açıklanacağına ilişkin sorusuna da Önal, şöyle yanıt verdi: Board (yönetim kurulu) ile aynı anda açıklama yapıyoruz. Board, 21 Aralık`ta toplanacaktır. Türkiye`nin takvimi ile toplantının bitişi 22`ye denk gelmektedir. Yani takvim farkı oluşacaktır. Onun için, biz 22 sabahı veya 22`nin ilk saatlerinde internette, diğer vasıtalarla bunu açıklamış olacağız. Bu konudaki diğer sorulara da Önal, niyet mektuplarında, Türkiye`nin o tarihe kadar ne yaptığını ve ondan sonra da ne yapacağını anlattığını ve niyet mektubunun amacının da uluslararası mali piyasalara Türkiye`de neler olup bittiğini anlatmak ve bilgi vermek olduğunu söyledi.


ÜCRETLER KONUSU;

IMF`nin ücretler konusunda Türkiye`den herhangi bir şey isteyip istemediğini ilişkin bir diğer soru üzerine de Önal, bu konunun Bütçe Kanunu`nda düzenlendiğini ve Maliye Bakanı`nın da bunu açıkladığını, bu konunun Plan Bütçe Komisyonu`ndan geçtiğini belirterek, Yeni bir şey yok dedi. Gazetecilerin, Türk bankalarından da 1 milyar dolar para istendiğini hatırlatarak, bu konuda bir gelişme bulunup bulunmadığını sormaları üzerine Önal, Türk bankalarının sisteme her zaman para koyduklarını belirterek, Biz bir şey istemedik. Devlet borcu olarak istemedik. Bir yanlış anlama var dedi. Gazetecilerin 4 bankanın sisteme 1 milyar dolar vereceğini açıkladıklarını hatırlatmaları üzerine de Bakan Önal, Bu konuşulmuş bir olaydır. Benim kanaatimce bu para sisteme girmiştir ve bizim Hazine ile ilgili bir olay olduğunu zannetmiyorum şeklinde yanıt verdi.


HEDEFLER TUTACAK MI?

Toplantıda Tüsiad yönetiminin, hükümetin açıkladığı hedeflerin tutmayacağı yönünde görüş bildirdikleri hatırlatılarak, hedeflerde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya da Önal, şu yanıtı verdi: Olay şudur, ya saptırma ya da bütçe tekniğini bilmemeden kaynaklanıyor. Bizim bütçeye koyduğumuz faiz ödemeleri, 2001 yılında vadesi gelecek menkul kıymetlerin faizleridir ve bunlarda zaten piyasada dolaşmaktadır. Şimdi diyorlar ki (siz değişik bir faizden bir enstruman çıkarırsanız bütçedeki rakam değişir mi?) hayır. Eğer bir yıl vadeli ise bir yıl sonraki bütçeye, iki yıl vadeli ise iki yıl sonraki bütçeye girecek. Bununla alakası yok. Tamamen vatandaşın kafasını bulardırmaya yönelik şeyler olarak algılıyorum. Buralarda bir değişiklik söz konusu olacağnı zannetmiyorum. Sonuç olarak gerek yok. İşadamlarının maliyetlerin yüksekliğinden söz ettiğinin hatırlatılması üzerine de Önal, bu tür bunalımların bir ekonomik maliyet getirdiğini belirterek, Hepimize getirir, devlete de, özel kesime de vatandaşa da getirir yanıtını verdi. Bir gazetecinin, bu enflasyon hedeflerine nasıl yansır? sorusuna da Bakan Önal, kahin olmak lazım yanıtını verdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.633 Değişim: -0,48% Hacim : 65.364 Mio.TL Son veri saati : 14:57
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,4979 Değişim: 0,27%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5045
Açılış: 32,411
34,6255 Değişim: 0,38%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6658
Açılış: 34,4942
2.480,83 Değişim: -0,09%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.