Otomobile Yüzde 36 Vergi Geliyor

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Maliye Bakanlığı`nın önerileri arasında KDV ve Gelir Vergisi artışı yok.


Ancak, Motorlu Taşıtlar Vergisi`nde yeniden değerleme oranı ile Ek Taşıt Alım Vergisi ve diğer vergilerin artırılması öngörülüyor Maliye Bakanlığı`nın 2001 yılı bütçe hedeflerinin tutturulması için ek vergiler konusunda Başbakanlığa gönderdiği yasa taslağında özellikle Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu`nda değişiklikler yapılması öngörülüyor. CNBC-e`nin haberine göre Maliye`nin taslağı bugün Bakanlar Kurulu`nda ele alınacak ve büyük ihtimalle karara bağlanacak. Maliye`nin taslağı, motorlu taşıtlar üzerindeki yeniden değerleme oranının daha artırılmasının ve daha da önemlisi Ek Taşıt Alım Vergisi`ni artırmanın önünü açıyor. Bu durumda, otomobilin motor hacmi arttıkça, Ek Taşıt Alım Vergisi ve harçlar da artacak. Bakanlar Kurulu`nda imzaya açılan tasarıyla, Ek Taşıt Alım Vergisi`ni yüzde 36 oranında artırma yetkisi tanınıyor. Ayrıca LPG kullanan araçlardan alınan vergiler 20 kat arttırılabilecek.


CEP VERGİSİNE DEVAM;

Tasarıyla yeni vergi getirilen alanlardan biri ise kontürlü cep telefonları. Taslakla şans oyunları, tekel ürünleri gibi bir çok mal ve hizmet üzerinden alınan özel işlem vergisinin eğitime katkı payına bağlı kalınmaksızın 10 kat artırılmasının yolu açılıyor. Maliye`nin önerileri arasında, Katma Değer Vergisi artışı bulunmuyor. Ancak, Başbakan Bülent Ecevit ve Maliye Bakanı Sümer Oral`ın, daha önceki, Dar gelirliyi etkilemeyecek sözlerinden çıkarılan Gelir Vergisi ve sermaye vergisi artışı da şimdilik Maliye Bakanlığı taslağında yer almıyor.Bu taslaktaki artışların daha çok otomobil vergileriyle ilgili ve küçük oranlı olmasına dikkat çeken uzmanlar, diğer ek vergilerin bulunmamasını, Buradan sağlanacak gelirlerle 2001 yılı vergi hedefine ulaşmak zor sözleriyle yorumluyor.


Özel İletişim Vergisi`nin süresi iki yıl uzatılırken, cep telefonu konuşmalarından yüzde 25 vergi alınmaya devam edilmesi ve 1997`de çıkan Eğitime Katkı Payı`nın yine 2002 sonuna kadar uzatılması da yer aldı.Bu vergilerdeki süre uzatımı daha önceden biliniyordu. Ancak burada yeni olan kontürlü cep telefonu kartlarından vergi alınacak olması. Yüzde 25 oranında önerilen bu vergi oranının hem işletici ve hem de kullanıcıdan alınması öngörülüyor. Maliye`nin taslağında, hükümete halen yüzde 50 olan motorlu taşıtlardaki yeniden değerleme oranını yüzde 50 oranında artırılması öneriliyor. 1963 tarihli Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu ve 1973 tarihli Finansman Kanunu`nda değişiklik yapılması durumda yeniden değerleme oranı yüzde 75`e çıkacak. Hedeflenen enflasyon oranındaki bu artış, otomobil alım -satımlarında ve değişik pullarda tüketiciye yansıyacak.



1963 tarihli yasada yapılması öngörülen önemli değişiklik de, vergi miktarlarının ayrı ayrı veya topluca aracın kullandığı yakıt türü, teknik özelliği, kullanım amacı gibi özelliklere göre 20 kata kadar artırılması yönünde Bakanlar Kurulu`na yetki tanınmasıyla ilgili. Bu değişiklikle de özellikle LPG kullanan araçlarda yapılacak bir vergi değişikliğinin önü açılıyor. Yine aynı taslakta, katalitik konvertör kullanan araçlarda yeniden değerleme veya vergi oranını yüzde 50 oranında indirilmesi konusunda da Bakanlar Kurulu`nun yetkili kılınması öngörülüyor.


TAŞIT ALIM VERGİSİ %36;

Maliye Bakanlığı`nın önerdiği ek vergi önlemleri taslağının en önemli unsurlarından biri de, Ek Taşıt Alım Vergisi`nin yüzde 36`ya kadar çıkartabilmesi konusunda hükümete yetki tanınması önerisi. Halen, yüzde 12 olan Ek Taşıt Alım Vergisi oranının yüzde 6`ya kadar düşürülmesi, bunun karşılığında yüzde 36`ya kadar çıkarılması konusunda hükümete yetki verilecek. Bu durumda otomobillerin motor hacmine göre, Ek Taşıt Alım Vergisi oranları da artırılacak. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5522 Değişim: 0,02%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8441 Değişim: -0,06%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.433,57 Değişim: 0,14%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.