Para bayram turuna çıkıyor

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankaların dolar talebi faizleri yükseltti. Borsa ise tatil süresince yüksek repo ve günlük mevduat faizinden yararlanmak isteyenlerin satışlarıyla 161 puan düştü. Yatırımcı, uzun tatil sırasında her bir milyar lira için 15-30 milyon TL faiz geliri alabilecek. En yüksek faizi veren bankayı bulabilmek içinse dolaşmak ve pazarlık yapmak gerekecek.


YATIRIMCILAR tatil öncesi pozisyonlarını alıyor. 10 gün sürecek olan tatil nedeniyle borsada oluşan takas avantajından yararlanmak isteyenlerin özellikle yarın alıma yönelmeleri bekleniyor. Yatırımcıların iki gün içinde yapacakları alımların parasını tatil sonrasında ödeyecek olmaları, aradaki 10 günlük sürede kısa vadeli finansal enstrumanları cazip hale getiriyor. Yatırımcıların bu nedenle iki gün boyunca birbirinden çok farklı oranlar uygulayan bankalar arasında seçim yapabilmek ve en yüksek faizi alabilmek için dolaşıp, pazarlık yapması gerekecek. Dün piyasalarda bankaların yoğun dolar talep etmeleri gecelik faizleri yükseltti. İnterbank`ta gecelik ortalama oran yüzde 79.8, repo piyasasındaysa yüzde 83.2 oldu. Borsa ise 161 puan düştü.


Uzun tatilde repo yapacak yatırımcılar, her bir milyar lira için, çalıştıkları bankanın uyguladığı faiz oranına göre 15-25 milyon lira arasında değişen faiz geliri elde edecekler. Kasım ayındaki kriz sonrasında ortaya çıkan repo ve mevduat bileşimi ‘günlük mevduat’ı tercih eden yatırımcılar ise yine çalıştıkları bankanın uyguladğı faiz oranına göre değişkenlik göstermek üzere, 10 günde her bir milyar liraları için 15-30 milyon lira arasında değişen gelir elde edecekler.


YATIRIMCI DOLAŞACAK;

Özetle, elindeki nakit parasını 10 günlük tatil sırasında faiz gelirinden yararlanarak artırmak isteyenler, yaşanılan dönemin doğal olmamasından etkilenecek. Yatırımcılar seçtikleri enstrumandan çok seçtikleri bankaya göre gelir sahibi olacak. Çünkü bankaların açıkladıkları repo ve günlük mevduat faiz oranları birbirenden farklı ve hemen her gün değişiyor. Ayrıca, bankaların ilan ettikleri oranlarla, müşterilerine uyguladıkları oranlar değişim gösteriyor. Buna ilave olarak müşterinin bankaya yatıracağı para miktarı da uygulanan faizde değişikliği neden oluyor. Bazı bankalar, 1-2 milyar liranın altındaki hesaplarla üstündeki hesaplara iki, üç puan farklı faiz oranları uyguluyor.


Bu nedenle, bugün ve yarın çok sayıda yatırımcı, parasını yatırmak için en yüksek faizi veren bankayı bulabilmek için bir süre dolaşmak zorunda kalacak. Yatırımcıların ‘evde yaptıkları hesapların, çarşıya uyması’ halinde, yarın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda (İMKB) alım yönü ağırlıklı olacak. Böylece bir yandan takasların tatil sonrasına kalması nedeniyle, bu yılın son iki işlem gününde yapılacak alımların karşılığı olan paranın kısa vadeli hesaplarda değer kazanması sağlanacak, diğer yandan da yeni yılın ilk günlerinde, hisse senedi piyasasındaki alım fiyatlarının üzerinde fiyatlardan satış yapılarak kár elde edilecek.(HÜRRİYET)





Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.793 Değişim: 0,73% Hacim : 33.369 Mio.TL Son veri saati : 12:25
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.797
Açılış: 9.754
32,4960 Değişim: -0,14%
Düşük 32,4289 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9413 Değişim: 0,32%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.427,76 Değişim: 0,19%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.