Patron değil işletmeci olun

22.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Eti Holding`in özelleştirilmesine karşı çıkan Bakan Gürel, ``Özel sektör, mevcut işletmelere ortak olarak katılmalı veya tesisleri satın alarak işletmeciliğini üstlenmeli dedi.


Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, madencilik üzerindeki siyasi ve ekonomik etkilerin yüksek boyutlara ulaşmasından dolayı, işletmelerin verimliliği ve maliyetlerin günün koşullarına uygun hale getirilmesinin zorlaştığını bildirdi. Devletin enerji sektöründeki üretim aşamasının zor koşullarda sürdürdüğünü vurgulayan Bakan Gürel, özel sektör kuruluşlarına entegre olma tavsiyesinde bulundu. Özel sektörün zihniyet değiştirerek, özellikle Eti Holding A.Ş`nin yaptığı gibi entegre tesis yatırımlarına ağırlık vermesi gerektiğini belirten Bakan Gürel, özel sektör, mevcut işletmelere ortak olarak katılmalı veya tesisleri satın alarak işletmeciliğini üstlenmeli şeklinde konuştu. Özelleştirmenin altyapısının oluşturulması için Eti Holding`in yeniden yapılandırıldığını belirten Gürel, Eti Holding`in bağlı ortaklıklarından, Eti Bakır A.Ş, Eti Krom A.Ş, Eti Metalurji A.Ş ve Eti Gümüş A.Ş özelleştirme kapsam ve programına alınarak, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`na bağlanmıştır dedi.


ÖZEL SEKTÖR PAYI ARTIRILIMALI;

Bakan Gürel, Türkiye`nin makro ekonomik politikalarına paralel, madencilik sektöründe özel sektörün payının artırılmasında yarar olduğunu söyledi. Eti Holding`de bu saptamaya katkı yapacak bir dizi gelişme yaşandığının altını çizen Bakan Gürel, Kurumun faaliyetleri yeniden yapılandırılmış, çekilmeyi planladığı alanlara özel sektörün girmesinin yolu açılmış ve bazı alanlarda özel sektör kuruluşları ile ortak girişim tipi yatırımlara ağırlık verilmiştir. Ayrıca, 300 milyon dolar tutarındaki trona projesi de, Eti Holding`in yüzde 26 ve özel sektörün yüzde 74 pay aldığı bir şirketleşme modeli ile işlerlik kazanmıştır. Eti Holding`in sermaye payını düşürerek yatırım riskini paylaştığı Çayeli Bakır İşletmeler A.Ş, Eti Soda A.Ş, Eti Zeolit A.Ş ve Hidrojen Peroksit A.Ş gibi ortak girişim modelleri de bir çeşit özelleştirme uygulaması neteliğindedir şeklinde konuştu.


YASAYA BAĞLI KALINACAK;

Bakan Gürel, Eti Holding`in bor politikasında, ilgili yasa çerçevesinde hareket edileceğini açıkladı. Bakan bu kapsamda, Eti Holding`in bor pazarında belirleyici olmasının gerçekleştirilmesi, rafine ürün kapasitelerinin bor pazarındaki öncelikler dikkate alınarak 1.2 milyon tona çıkarılması ve ayrıca bor uç ve ileri bor uç ürünlerine yatırım yapılmasının sağlanmasının amaçlandığını bildirdi. Gürel ayrıca, bor politikasında diğer amaçların, mevcut tesislerin gözden geçirilerek, yenileme yatırımlarına başlanılması, ruhsatlar, fiyatları belirleme ve pazar politikaları Eti Holding`te kalmak şartıyla, özel sektörle işbirliği (yatırım ortaklığı) yapılması olanağının araştırılması ve pazarlama ile satışlar konusunda bütün tüketicilere Holding`in tek elden satış yapabilmesini teminen, uluslararası pazarlama ve satış ağının oluşturulması olduğunu belirtti.


98 AYLIK CİRO 231 TİRLYON;

Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, 2000 Kasım ayı sonu itibariyle Eti Holding`in, 83.8 trilyon lirası iç satış, 147.1 trilyon lirası da dış satış olmak üzere toplam 231 trilyon 2 milyar liralık satış hasılatı gerçekleştirdiğini kaydetti. Yıl sonunda 270 milyon dolarlık ihracat ve 90 trilyon liralık iç satışı gerçekleştireceklerini ifade eden Gürel, yıl sonunda hasılat hedeflerinin ise 270 trilyon lira olduğunu açıkladı. Devlet Bakanı Gürel, madencilik sektörünün Türkiye ekonomisine katkısının daha üst seviyelere çıkartılması ve bu katkının sürekliliği amacıyla, Eti Holding`in 1999 yılında 16.8 trilyon lira, 2000 yılında da 30 trilyon liralık harcama ile mevcut tesislerin modernizasyonu ve yeni tesislerin yatırımına devam ettiğini bildirdi.


BOR ALÜMİNYUM VE TRONA SEKTÖRLERİ;

Bor: Dünya toplam rezervinin yaklaşık yüzde 63`ü Türkiye`de bulunan bor madeninde de dünya bor üretiminin yüzde 31`i Eti Holding tarafından gerçekleştiriliyor. Eti Holding A.Ş, yılda 700 bin ton ham bor ürünleri, 350 bin ton rafine bor ürünleri satışı gerçekleştiriyor. Yıllardır bor sektöründe rafine uç ve ileri uç ürünler yatırımının yapılmaması, Eti Holding`in dünya bor üretiminden yetersiz pay almasına neden oldu. Kendi kaynaklarından sağlayacağı toplam 150 milyon dolar seviyelerine yaklaşan bor yatırımlarına başlayan Eti Holding, hükümet programı ile yatırım politikalarına paralel, 2000 yılında yatırım faaliyetlerini de sürdürüyor. Bor madeni alanında önemli projeler de 3. bor türevleri tesisi, yeni borik asit tesisi, tek kademede penta üretimi ve sülfirik asit tesisi olarak gösteriliyor. Eti Holding`in bor işletmeciliğindeki hedefi, 1 milyar 200 milyon dolar tutarındaki dünya pazarından daha büyük pay elde etmek.


Alüminyum: Eti Alüminyum`un sıvı alüminyum üretim kapasitesi 60 bin ton/yıl düzeyinde bulunuyor. Alüminyum tüketimi 180 bin ton cıvarında olup, mevcut kapasite ile Eti Alüminyum, Türkiye talebinin ancak yüzde 30`unu karşılayabiliyor. Halen, tesislerin girdi ihtiyacını 50 yıl karşılayacak rezervi bulunuyor. Alüminyum tesislerin kapsamlı bir modernizasyon yapılmaması durumunda, öncelikle yapılması gereken işler için yaklaşık 35 milyon dolar yatırım yapılması gerekiyor.
Trona: Trona da ise Beypazarı Trona Projesi kapsamında yeraltı üretim yöntemleri ile yılda 2 milyon ton cıvarında trona çıkarılması ve bunun işlenmesi ile yılda 1 milyon ton soda külü veya eşdeğeri ürünlerin üretilmesi planlanıyor. Üretilen soda külünün veya eşdeğeri ürünlerin büyük kısmının ihracatı ile yılda 175 milyon dolarlık brüt satış geliri sağlanması bekleniyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.