Pes Artık Dedirten Satış

04.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Murat Demirel, yönettiği ama sahibi olmadığı şirkete, sahibi olduğu bir başka şirketi, 9 trilyon liraya sattığı ortaya çıktı.


İddiaya göre, Demirel, bankaya el konmasından sonra bu kez de bankaya ait bir şirketi hortumlamaya devam etti. Egebank`ı 642 trilyon lira zarara uğratmakla suçlanan ve hakkında çete soruşturması bulunan Yahya Murat Demirel`in, bankanın iştiraklerinden de kendi şirketlerine para aktarıldığı öne sürüldü. Egebank`a el konulmasıyla birlikte yüzde 65`i bankaya ait olan Ege Finansal Kiralama`nın yönetimini kaybedeceğini anlayan Yahya Murat Demirel yönetimi bırakmadan önce kendi şirketleri arasında yer alan Demport Liman İşletmeciliği`nin 70 milyar liralık hissesini Ege Finansal Kiralama`ya 9 trilyon liraya satarak şirketin kaynaklarını boşaltır. İddia bu!


Önceki gün 5. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne açılan davada Ege Finansal Holding tarafından Ege Finansal Kiralama`ya 70 bin adet hissesi 9 trilyon 61 milyar liraya satılan Demport Liman Yatırımları ve İşletmeciliği`nin gerçek bedelinin çok daha düşük olduğu kaydedildi. Yüzde 65`i Egebank`ta olduğu halde eski yönetim tarafından yapılan satış işleminin hileli ve gerçeğe aykırı olduğu öne sürülen dilekçede dava tarihine kadar ödenen 3.6 trilyon liranın Yahya Murat Demirel`e ait olan Ege Holding`ten geri alınması talep edildi. Bu arada alım-satım işlemi karşılığında ciro edilen 12 milyar TL, 94 bin 150 dolar ve 33 bin mark tutarındaki çek ve senetle ilgili olarak da ihtiyati tedbir kararı alınması istendi.


Çoğunluk hissesi bankaya ait olduğu halde Ege Finansal Kiralama`nın yönetimine bir türlü giremeyen banka bunun için tüm idari yolları denedi ama sonuca varamayınca 16 Haziran 2000 tarihinde mahkemeye giderek genel kurulun olağanüstü toplantıya davet edebilmek ve yönetim kurulu üyelerinin azli ile yeni üye seçimi maddesini koyabilmek için yetki talep etti. 11. Temmuz tarihinde söz konusu yetkiyi alabilen Egebank, 4 Ağustos tarihinde Ege Finansal Kiralama AŞ`nin genel kurulunu toplayıp eski yönetim kurulu üyeleri azledebildi. Yeni yönetim kurulu 7 Ağustos`ta göreve gelip defter kayıtlarını incelemeye aldığında, ortaya 9 trilyonluk bir hileli satış çıktı..


BU KADAR OLMAZ DENEN İŞLEM;

Yeni yönetim tarafından yapılan inceleme sonucunda Ege Finansal Kiralama AŞ`nin, Yahya Murat Demirel`in başkanlığındaki yönetim kurulu tarafından Demport Liman Yatırımları İşletmeciliği AŞ`ye iştirak ettiği ve bu şirkete ait 70 bin adet hisseyi Ege Finans Holding`den 9 trilyon 61 milyar liraya aldığı tespit edildi. Hisse senedi alım satımı bedeline ilişkin olarak Ege Finansal Holding AŞ`ye toplam 547 milyar lirası çek ve senet bedeli olarak, 3.1 trilyon lirası ise nakit olmak üzere toplam 3.6 trilyon liralık ödeme yapılıyor. Buraya kadar normal görülen alış-verişin detayları incelendiğinde 70 bin adet hissesi 9 trilyon 61 milyar liraya satılan Demport Liman Yatırım İşletmeciliği şirketinin her bir hissesinin 1 milyon lira olduğu görülüyor. Hisseler nominal değerinin yaklaşık 12 bin 600 kat fazlasına Ege Finansal Kiralama`ya satılıyor. İşin bir diğer ilginç tarafı ise alım satım işleminin Egebank`ın genel kurul toplanması için Ege Finansal Kiralama AŞ`ye müracat ettiği tarihten sonra olması.


ŞİRKET BOŞALTILDI İDDİASI;

Dava dilekçesinde eski yönetim kurulu üyelerinin, yönetimin Egebank`a geçeceğini anlamaları üzerine şirket adına yaptıkları borçlandırıcı işlemleri hızlandırdıkları da ileri sürülerek, Dava konusu ettiğimiz alım-satımın tarafı olan davalı Ege Finans Holding AŞ gibi hisseleri alım-satıma konu edilen Demport idaresi Egebank AŞ`nin eski sahipleri olan şirketlerdendir. Anılan işlemlerde irade, diğer benzeri işlemlerde olduğu gibi gerçek bir alım satım değil, Ege Finansal Kiralama AŞ`nin mal varlıklarını eksiltemeye yöneliktir deniliyor. (YENİ BİNYIL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.103 Değişim: 0,25% Hacim : 51.905 Mio.TL Son veri saati : 14:33
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3698 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0019 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,84 Değişim: 0,23%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.