Piyasada Disponibilite Baskısı

16.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bankalar pazartesi gününden sonra her gün yaklaşık 700 trilyon lira disponibilite tutmak zorunda kalacaklar

Merkez Bankası`nın krizin en yoğun olduğu dönemde likitide rahatlığı sağlanması açısından bankalara tanıdığı disponibilite serbestliği şimdi de piyasa üzerine baskı unsuru oluşturdu. 5 Ocak tarihine kadar toplam 25 katrilyon lira disponibilite ayırmak zorunda olan bankaların dün itibarı ile halen 10 katrilyon lira karşılık ayırdığı biliniyor. Uzmanlar bundan sonra piyasanın her gün 700 trilyon lira disponibilite tutması gerektiğini belirterek, Bir yandan disponibilite ihtiyacı, bir yandan pozisyonların kapatılması ve ay başının gelmesi, piyasayı yine sıkıştıracak görünüyor. Eğer kısa sürede gelmesi beklenen 1 milyar dolar piyasaya girmezse TL sıkışıklığı hissedilebilir. Bugün için gecelik faizlerin yüzde 60`lı seviyelerde dolaşması disponibil tutmak için uygun bir ortam oluşturdu diyorlar.

Bankaların aylık olarak tutması gerekli olan disponibilite oranları, bilindiği gibi daha önce her hafta belirli miktarlarda ayrılıyordu. Merkez Bankası`nın kriz sırasında likitideyi rahatlatmak için getirdiği serbestlik ile birlikte bankalar ayırmaları gereken karşılığı isterlerse ayın son gününe bırakabiliyorlar. Osmanlı Bankası Faiz Ürünleri Masası Dealer`ı Demir Habib, 25 Kasım`tan itibaren 5 Ocak tarihine kadar bankalara bir serbestlik tanındığını anımsatarak,Sistemin tutması gerekli olan yaklaşık 25 katrilyon liralık disponibilitenin şu anda sadece 10 katrilyonu tutulmuş durumda. Likit sıkışıklığı nedeniyle bankalar sürekli bunu erteledi. Hesaplarımıza göre pazartesi gününden itibaren her gün 700 trilyon tutulması gerekiyor diye konuştu.

Bankaların disponibilite tutmalarının ertelenmesi nedeniyle piyasanın üzerinde bir baskı oluştuğunu da kaydeden Demir Habib, uzun bayram tatili öncesinde TL faizlerinin oluşan bu baskı nedeniyle yüksek seyretmesini beklediklerini ifade etti. Habib, bu arada son hafta bir miktar döviz çıkışı da beklenildiğini belirterek şunları söyledi:

Döviz çıkışı da TL`ye baskı yapacağı için yine faizlerin bir miktar yükselmesi gündeme gelecektir. Bu noktada piyasanın beklentisi iki gündür sözü edilen 1 milyar dolar dolarlık sendikasyon kredisinin bayram öncesi piyasaya girmesi. Bu likiditeyi önemli ölçüde rahatlatacaktır

Öte yandan dün Merkez Bankası`nın APİ yoluyla piyasayı fonlaması ile rahat açılan TL piyasasında gecelik faizler döviz satışlarının da etkisiyle akşam saatlerinde bir gevşeme gözlendi. Bankacılar piyasada paranın olduğunu ifade ederek, APİ fonlamasının yüklü olması faizlerin olması gereken seviyelere gerilemesine neden oldu. Yüzde 60 seviyeleri disponobilite tutmak için uygun seviyeler değeerlendirmesinde bulunuyorlar.

TL piyasası dün 133.7 trilyon lira eksi rezervle açıldı ve Merkez Bankası beş günlük repo ihalesi ile 1.175 trilyon lira piyasayı fonladı. İhalede oluşan ortalama bileşik faiz yüzde 115.4 ile bir önceki gün ortalaması olan yüzde 319.06`ya göre oldukça düşük kaldı . Açılışta gecelik işlemlerin en yüksek yüzde 80`enden geçerken Merkez Bankası`nın fonlamasının da etkisi ile kapanış yüzde 62.68`den gerçekleşti.

Dış borç ödemesi

Hazine uzun tatil öncesindeki son haftada yüklü dış borç ödemesi yapacak. Önümüzdeki hafta net iç varlıkları da kısıntının olmaması sıkışma endişesine ortadan kaldırmış görünüyor. Reuters`in haberine göre net ış varlık çıkışına bağlı olarak Merkez Bankası`nın net iç varlıklar da daralma yapmayacağını belirten bankacılar, bu nedenle dış borç servisine rağmen ek bir sıkışıklık beklemediklerini dile getiriyorlar. Hazine önümüzdeki hafta 26 Aralık`ta vadesi gelen borçlar da dahil olmak üzere toplam 299 milyon dolar civarında dış borç ödeyecek. Hazine yıl sonuna kadar vadesi gelecek borçlarının ödemesini de 25 aralık itibarıyle gerçekleştirecek. 25 aralık itibariyle da 215.6 milyon dolarlık dış borç servisi bulunuyor. Piyasa çevreleri Hazine`nin dış borç ödemesine karşın piyasada fazla bir sıkışmanın olmayacağına işaret ediyorlar.(YENİ BİNYIL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5660 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4899 25.04.2024 Yüksek 32,5763
Açılış: 32,54
34,8967 Değişim: 0,20%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9826
Açılış: 34,8286
2.427,00 Değişim: 0,16%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,24
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.