Plan Ve Bütçe Komisyonu, Bireysel Emeklilik Tasarısını Benimsedi

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Devlet Bakanı Önal: -Bireysel Emeklilik Sistemi, Kamu Sosyal Güvenlik Sistemlerine Alternatif Değil -Mali Piyasaların Derinleşmesi Açısından Böyle Bir Enstrümana Süratle İhtiyacımız Var


ANKARA (A.A) - 19.12.2000 - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bireysel emeklilik sistemini düzenleyen tasarı üzerindeki alt komisyon raporunu benimsedi. Tasarı yarın esas komisyon olarak Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda görüşülecek. Devlet Bakanı Recep Önal, komisyonda tasarı üzerinde yaptığı konuşmada, bireysel emeklilik sistemi ile kamu sosyal güvenlik sistemlerine alternatif bir özel emeklilik sistemi yaratılmayacağını bildirdi. Önal, şöyle devam etti: Tam aksine, kamu sosyal güvenlik sistemine üye olan ve aktif prim ödeyenlere ek avantajlar sağlanarak ve gerçek gelir beyanı teşvik edilerek vergi gelirlerinin artırılmasını öngören, kayıtdışılığın azaltılmasına ve mevcut sosyal güvenlik kurumlarının mali gelirlerinin artırılmasına yönelik bir sistem oluşturulmaktadır. Bu nedenle, bireysel emeklilik sistemi, hiçbir şekilde kamu sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilmesi değil, sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı nitelikte gönüllü katılıma dayalı ek bir emeklilik sistemidir. Önal, sistemin, kamunun uzun vadeli borçlanma olanağını olumlu etkileyeceğini ve sermaye pisalarının derinleşmesine katkıda bulunacağını da bildirdi. Bireysel emeklilik sisteminin çalışanlar ve işverenlerin gönüllü katılımına dayandığını hatırlatan Önal, katılımın teşvik edilmesi ve uzun vadeli yatırıma güven ortamının sağlanabilmesinin ancak vergi teşvikleriyle mümkün olabileceğini anlattı. Önal, bireylerin emeklilik sistemine girmeleri ve emeklilik yaşına kadar sistemde kalmalarını teşvik etmek amacıyla vergi kanunlarında düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.


GÖRÜŞMELER;

DYP Samsun Milletvekili Kemal Kabataş, hayat sigortası sisteminin başarısız ve bu sisteme katılanların da mağdur olduğunu hatırlatarak bunda Türkiye`deki ekonomik sistemin etkili olduğunu anlattı. Bireysel emeklilik sistemine katılanların mağdur olmaması için genel ekonomik sistemden etkilenmeyecek bir düzenleme yapılması gereğine işaret eden Kabataş, sistemin dövize endekslenebileceğini belirtti. Kabataş, sistem oluşturulurken, yüksek enflasyona sahip İsrail`deki sistemin örnek alınmasını da önerdi. DYP Bursa Milletvekili Oğuz Tezmen, sistemin çalışabilmesi için vergi konusunda cesaretli olmak gerektiğini ifade ederek, sistemin oturması durumunda kaynak eksikliği bakımından çok büyük bir açığı kapatabileceğini kaydetti. FP Sakarya Milletvekili Cevat Ayhan, istikrar programının uygulanması sırasında derinliğine hazırlık yapılmadan bu konudaki düzenlemenin getirilmesinin sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Ayhan, fonların yabancıların eline geçmemesi için ne tür bir tedbir alınacağını sordu. FP Kütahya Milletvekili Ahmet Derin, kamuya malolmamış yeni bir sistemin alelacele getirilmesini eleştirerek, Özel bankacılık sistemini kurduk, vatandaştan para toplayıp devlete borç verdiler, bazı vicdansızlar da içini boşalttılar. Biz şimdi büyük vergi muafiyetleriyle oluşacak fonları yine özele vereceğiz. Bankalar battı, bunların batmayacağını kim garanti edecek? diye konuştu. DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker de bu sistemle oluşturulacak fonların devletin borçlanması konusunda önemli kaynak oluşturacağını bildirdi.


FONLAR ÖNEMLİ;

Devlet Bakanı Recep Önal, milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlarken, getirilen sistemin gerçekten önemli olduğunu vurgulayarak bunun sadece ikinci bir emeklilik aylığı olarak değil, mali piyasaların derinleşmesi için çok önemli olan fonların ortaya çıkması açısından önemli olduğunu söyledi. Önal, Mali piyasaların derinleşmesi açısından böyle bir enstrümana süratle ihtiyacımız var diye konuştu. Fonların yabancıların eline geçmemesi için portföy sınırlaması getirileceğini anlatan Önal, finans akımları için fon girişi çıkışında bir kısıtlama bulunmadığını ancak portföy sınırlamasıyla fonların Türkiye`deki yatırımlara yönlendirilebileceğini söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.511 Değişim: -0,14% Hacim : 49.699 Mio.TL Son veri saati : 15:08
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.514
Açılış: 9.431
32,5994 Değişim: 0,38%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8437 Değişim: 0,32%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.492,35 Değişim: 0,32%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.